Ptali jsme se ministra na 28. říjen. A výborně to tedy nedopadlo

28.10.2010 11:43

Dnes si připomínáme 92. výročí založení samostatného Československa. Dne 28. října 1918 vydali tzv. muži 28. října prohlášení o vzniku československého státu, zatímco Tomáš G. Masaryk a Edvard Beneš o jeho ustavení vyjednávali v zahraničí. Současní politici se však historií příliš nezabývají a muže 28. října dokázali vyjmenovat jen komunistický europoslanec Miroslav Randsdorf a poslankyně Kristýna Kočí z Věcí veřejných. Úspěšný byl i premiér Petr Nečas, vynechal jen Vavro Šrobára. Zato předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová si vzpomněla jen na Aloise Rašína.

Ptali jsme se ministra na 28. říjen. A výborně to tedy nedopadlo

"Prohlášení státu vydali Soukup, Stříbrný, Švehla, Šrobár a Rašín, tedy ti tam jsou podepsáni. Ale například Vavro Šrobár v té době, tedy 28. října, nebyl v Praze," odpověděl ParlamentnímListům.cz brilantně Ransdorf.

Přesnou odpověď znala i šéfka poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí, která přednedávnem vystudovala politologii. Premiér Petr Nečas zapomněl na Šrobára, přesto lze jeho odpověď považovat za nadprůměrně uspokojivou.

Encyklopedie, ale neumí řídit

"Kramář, Rašín, Soukup, Stříbrný a Švehla," odpověděl téměř úspěšně i šéf Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje a poslanec Michal Hašek (ČSSD). "Na to, že to bylo z hlavy to není špatné," ohodnotil se vzápětí se smíchem.

Poměrně úspěšný byl i jeho stranický kolega, hejtman a poslanec David Rath. "Masaryk,  Beneš a Kramář byli v zahraničí, takže doma Rašín, Stříbrný a Švehla. Další si bohužel nepamatuji. Že to ví Ransdorf, mě nepřekvapuje, ten človek je chodící encyklopedie. Ale zase neumí řídit auto," narazil Rath v žertu na časté Randsdorfovy bouračky.

Ministr školství ne na výbornou

"Kramář, Stříbrný, starosta Sokola Scheiner, Rašín, ti mě teď napadají. Ale musel bych se trochu déle zamyslet, už nejsem nejmladší," sdělil redakci ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Já si vzpomínám na Soukupa a Rašína, všechny dohromady nedám," prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) chybně jmenovala Masaryka a vzpomněla si pouze na Rašína.

Problémy měl i ministr školství Josef Dobeš. "Masaryk a Štefánik," zněla jeho odpověď, za níž by si ve škole jedničku zřejmě nevysloužil.

Vzhledem k ambiciózní reformní agendě v oblasti základního, středního i vysokého školství, do které se ministr Dobeš hned po nástupu do funkce pustil, se na něj však není nutné zlobit.

K 28. říjnu:
Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte
Clintonová poblahopřála ČR ke státnímu svátku
Státní svátek otevře dveře Senátu či Kramářovy vily

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …