Radikální Zdeněk Zbořil: Všechno v ČSSD může být jinak. Přijde levicová Peake

06.11.2013 14:41

POLITOLOGOVÉ Politolog Zdeněk Zbořil upozornil na to, že se Češi mohou vcelku pravděpodobně v budoucnu setkat s další obdobou strany LIDEM. Tentokrát však v levicově orientované části politického spektra. Proč se domnívá, že by se tak mohlo stát? ParlamentnímListům.cz to vysvětlil s tím, že počátek lze vidět v akuálním rozkolu ČSSD.

Radikální Zdeněk Zbořil: Všechno v ČSSD může být jinak. Přijde levicová Peake
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Začátek toho, jak politolog Zdeněk Zbořil došel k podobnému názoru, se musí vnímat v tom, co se momentálně odehrává v sociální demokracii a v puči, o kterém se v této souvislosti hovoří. Slovo puč přitom zaznívá i z úst předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. A v tom je možná prý jeden z prvních problémů a důvodů, proč by se teorie politologa mohla naplnit..

„On totiž když ten Sobotka mluví o tom puči, neuvědomuje si možná to, že brzy může být on kontrapučistou. Že puče pojídají své děti a nekončí většinou tak, jak by si jejich účastníci a aktéři přáli. Dopady toho jednání můžou postihnout nejen ty čtyři muže, kteří byli u prezidenta Miloše Zemana na schůzce, ale i ty, co hlasovali proti Sobotkovi. Postihnout to může ve finále i samotného Sobotku, poslanecký klub sociálních demokratů a potažmo i celou sociální demokracii. Ne sice třeba zítra či pozítří – ale přece jen v poměrně krátkém časovém horizontu maximálně několika měsíců,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Využít slabosti vítěze voleb může klidně i ODS a TOP 09

Celá ta situace tak nadále může zasahovat obě strany tábora – tedy jak „haškovce“, tak i „sobotkovce“ - tím, že je bude oslabovat. „Nemluvě o tom, jak moc se oslabuje tím, co se děje, vyjednávací Sobotkova pozice o budoucí vládě. Naopak pozice dalších zúčastněných aktérů a stran tím silně rostou. V potaz lze vzít pak i to, že není vlastně důvod, proč by neměla TOP 09 a ODS využít těchto oslabených pozic sociálních demokratů ve svůj prospěch? To se může lehce stát,“ naznačil možný další vývoj událostí Zdeněk Zbořil.

Podle politologa tak může být česká veřejnost brzy konfrontována se skutečností, že vznikne nový levicový subjekt – třeba i za podobných okolností jako před časem strana LIDEM Karolíny Peake.

Čeká nás nová levicová politická strana? Důvody možná jsou...

„No tato by se mohla teoreticky jmenovat třeba DEMLID – něco jako "Demokracii lidem" a byla by orientovaná spíše nalevo. Tak aby byla pro občany čitelná, poněvadž se stále hraje hlavně na to, zda je něco pravicové či levicové,“ pokračoval dál politolog pro ParlamentníListy.cz v rozboru jedné ze svých teorií. Ta vznikla poté, co se zamyslel nad tím, jak vůbec bude možné po všech těch problémech uvnitř strany opět sociální demokraty stmelit.

„Jestli na to pokračovat, jako by se nic nestalo, mají žaludek oni, tak ale zcela určitě ne asi voliči. Jen těžko si totiž lze představit to, jak se budou ti rozhádaní lidé, co se vzájemně velmi ostře pomlouvají, zesměšňují, napadají a osočují kdoví z čeho, i prostřednictvím médií, o něčem domlouvat, vyjednávat. Jak se vůbec budou vzájemně potkávat někde na chodbách. A jelikož řada členů ČSSD byla vyřazena z kandidátek a celkem pravděpodobně se mohou cítit zhrzeni, vznik nového politického subjektu nemusí být jen planou teorií,“ myslí si Zdeněk Zbořil. Podle něj by vše mohlo dokonce dojít až tak, že by lidé z tohoto nového uskupení mohli sedět přímo ve vládě.

Všichni skládají nějakou koalici. Ale ještě se můžeme divit, jaká nakonec bude, varuje politolog

Připomněl totiž ještě další důležitý faktor. A to, že se již prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že bude následovat exprezidenta Václava Havla v tom, že pověří člověka, který bude vést jednání o sestavení vlády.

„A tak bychom se klidně mohli dočkat zcela jiné koalice, než o které se stále více mluví a která se teoreticky různě virtuálně skládá. Stejně tak by mohli být nakonec překvapením i případní ministři,“ uzavřel Zbořil pro ParlamentníListy.cz svůj překvapivý názor na možný vývoj.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …