Radikální odborář Dufek: Jen počkejte. Na podzim uvidíte

03.07.2011 5:38

Pochodem před Poslaneckou sněmovnu chce Asociace samostatných odborů (ASO) upozornit na to, že vláda „válcuje" své zákony. Podle předsedy ASO Bohumíra Dufka chtějí odbory po prázdninách ověřovat podporu možné generální stávky u veřejnosti. Odbory kritizované zákony snad shodí Ústavní soud, věří Dufek.

Radikální odborář Dufek: Jen počkejte. Na podzim uvidíte

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, chystá Českomoravská konfederace odborových svazů na 12. červenec v Praze na Palackého náměstí happening před budovu ministerstva zdravotnictví. Akce by měla symbolicky začít pět minut po dvanácté.

Následně chce Asociace samostatných odborů pořádat pochod před Poslaneckou sněmovnu, kde má probíhat mimořádná schůze sněmovny k projednání dalších reformních zákonů z pera vládní koalice.

Lidi, přijďte

Dufek vyzval veřejnost, aby se k akci připojila. Vládě vyčítá, že s odbory nekomunikuje a kašle na jejich připomínky k reformním zákonům. Že je akce plánována už v období dovolených, podle Dufka jejím dopadům na síle neubere.

„Je mimořádná schůze parlamentu, čili pokud jde o cílení na politiky, zde je dopad jasný. A pokud jde o účast sympatizantů a našich příznivců... Tak já myslím, že republika se nikdy nevylidní, čili věřím, že prázdninová doba akci neovlivní," konstatoval odborář.

Související: Odboráři zase chystají akci. To bude síla... Anebo blbost


Žádný průzkum možné účasti si odbory podle něj nevyhotovovaly. „My jsme si žádný předpoklad účasti na tom happeningu nedělali. Jeho motto a motto následného pochodu je, že jsme pozvali všechny, kteří s námi sympatizují. A uvidíme, jak se ukáže, kolik lidí o sympatiích mluví a kolik lidí je skutečně schopno se akce zúčastnit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.


Generální stávka? Uvidíme

Současně připustil, že odbory si stále pohrávají s myšlenkou na generální stávku. „Myšlenky tu jsou vždycky. Druhá otázka je, jak to udělat tak, aby ta generální stávka byla úspěšná. Pokud tady bude podpora veřejnosti k takové akci, pak generální stávka ano. Ale já spíš jako cíl našeho snažení vidím dávat našim členům i veřejnosti informace, aby věděli v předvolebních kolotočích, s kým mají tu čest a co je pro ně nepřijatelné. Protože poslanci musí vědět, že jsou pod nějakou společenskou kontrolou a ne, že si to na čtyři roky seberou a je to jejich, to v žádném případě," prohlásil odborový předák.

Čtěte také:


Současně odmítl, že by už zmiňovaný pochod byl zkušebním balónkem podpory veřejnosti ve vztahu k možné generální stávce. „To rozhodně ne, ale zkušební balonky po ukončení prázdnin rozhodně připravujeme, buďte připraveni i vy, určitě vás zase nějakými věcmi překvapíme," dodal bez bližšího upřesnění.

Snad zákony shodí Ústavní soud

Pokud jde o možnost zvrátit přijímání vládou schválených zákonů, věří Dufek především v Ústavní soud. „My právě chceme pochodem před Poslaneckou sněmovnu upozornit na to, že vláda zase formou mimořádné schůze válcuje své zákony ze všech stran. A Ústavní soud už jednou podobně přijímané zákony prostě zrušil. Tak já věřím v určitou šanci, že by námi kritizované zákony mohl Ústavní soud zrušit," věří Bohumír Dufek.

Ten nicméně upozornil na to, že samotné odbory nemají páky, jak pro ně nepřijatelné zákony dostat k Ústavnímu soudu. Budou proto spoléhat na opoziční poslance. „Já bych v tomto nespoléhal jenom na ČSSD. Myslím si, že ve sněmovně je pět politických stran, tedy nechť je to průřezem opozičních stran včetně nezařazených poslanců," upřesnil ParlamentnímListům.cz odborový předák.


Čtěte také:

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…