Rath by se nedivil defenestraci vlády. Kvůli vracení majetku církvím

11.01.2012 14:42

Většina národa šílí. Vláda díky nepopulárním Věcem věřejným schválila círekvní restituce. V době, kdy se krátí invalidní důchody, ve zdravotnictví se čím dál víc věcí platí, neexistuje podpora mladých rodin a nezaměstnaní jsou nuceni zametat, stát vyplatí miliardy církvím. Někteří opoziční politici jsou šokováni, středočeský hejtman David Rath si dokonce myslí, že nastal důvod vládu defenestrovat.

Rath by se nedivil defenestraci vlády. Kvůli vracení majetku církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Je to výsměch všem občanům

Zajímavé je, že ne všichni opoziční politici měli chuť restituce kritizovat. Středočeský hejtman David Rath byl však nekompromisní. „Považuji vládní církevní restituce za tunel státního rozpočtu a majetku. Je to naprostý výsměch všem občanům této země, kterým vláda diktuje utahování opasků a vše možné i nemožné zdražuje. Vůbec bych se nedivil, kdyby lidé chtěli vládu defenestrovat,“ předpověděl pro ParlamentníListy.cz Rath, že Nečase s Kalouskem a spol. čeká osud pánů Slavaty a Martinice.

Mělo by být referendum

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek si myslí, že církevní restituce v takovém rozsahu by neměla vyřešit vláda, ale měli by o nich rozhodnout občané v plebiscitu. „Křivdy způsobené minulostí lze napravovat jen omezeně a spíš symbolicky. Jinak vznikají křivdy nové. Plná spravedlnost je nemožná. Jsou tu tisíce občanů, kterým neodčiníme nic. Chceme-li někoho výběrově odškodnit, je vhodné, když je na to většinový souhlas. Proto bych považoval právě v tomto případě za zvlášť žádoucí uspořádat k této otázce referendum,“ řekl pro ParlamentníListy.cz mísopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Předseda podlaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc vidí situaci tak, že nemovitý majetek by měl být církvim navrácen. „Jsme ale proti jakýmkoliv dalším finančním kompentacím, které budou v řádu desítek, možná stovek miliard. Navíc tato vláda tu už dávno nebude a restituce by zatěžovaly další a další vlády,“ míní Tejc.

Církvím to na popularitě nepřidá

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše vládní rozhodnutí většinu lidí naštve. „Podpora církevních restitucí mezi obyvatelstvem rozhodně není velká. Lidé to vyrovnání vidí jako přehnané a také silně za restituční hranicí. A církvím touha po velkých majetcích v očích lidí na popularitě rouhodně nepřidá,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…