Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy

27.02.2011 7:13

Česká televize by mohla mít nového generálního ředitele. Radě ČT dochází trpělivost s Jiřím Janečkem a své výhrady dala najevo neschválením čtvrtletních odměn a snížením pohyblivé složky mzdy za nedostatečnou komunikaci. Také mezi poslanci se už o Janečkovu konci debatuje a nejčastěji je jako jeho nástupce zmiňován bývalý ředitel Novy Petr Dvořák.

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy

Generálním ředitelem České televize by až do poloviny roku 2015, kdy mu uplyne druhé funkční období, měl být Jiří Janeček. Do čela veřejnoprávního média byl vybrán poprvé v roce 2003 a v červenci 2009 ho Rada České televize zvolila na dalších šest let. Přesto se začíná proslýchat, že Janečka už na podzim tohoto roku vystřídá ve funkci Petr Dvořák, bývalý ředitel televize Nova.

Nahrává tomu i skutečnost, že generální ředitel se v posledních několika měsících přestal těšit přízni Rady ČT. V závěru minulého roku mu Rada ČT vůbec poprvé neschválila čtvrtletní prémie, takže měl během tří měsíců přijít o 120 tisíc korun. Management ČT však na Radu vyzrál a s poukazem, že radní nezamítli odměny, pouze nevzali na vědomí fakt, že ředitel splnil podmínky pro jejich udělení, Janečkovi prémie vyplatil.

Rozhovory o odchodu Janečka proběhly

Mezi generálním ředitelem a Radou ČT to jiskří i v tomto roce. Janeček ustoupil radním v otázce miliardového tendru na výběr a správu televizních poplatků, který vypsal loni v září bez jejich vědomí, a zastavil ho. Ale za to, že ji v této záležitosti neinformoval, mu Rada na nejbližší tři měsíce snížila pohyblivou složku mzdy o pětinu se zdůvodněním, že s ní nedostatečně komunikuje, což spekulace o Janečkově předčasném konci v čele České televize jen posílilo.

„Za spekulaci to nepovažuji. U rozhovorů o možném odchodu pana Janečka jsem byl, ty rozhovory probíhají v řádu týdnů. A můžu potvrdit i to, že za jednoho z horkých kandidátů byl ve zmíněných rozhovorech považován pan Dvořák," přiznal pro ParlamentníListy.cz Petr Skokan, místopředseda volebního výboru, jenž má ve sněmovně média na starosti.

O nevěře partnera se podváděný také dozvídá poslední

Podle poslance Věcí veřejných však Dvořákovo jméno nebylo jediným, které při debatách na toto téma ve sněmovně padlo. V jeho případě navíc panují obavy z napojení na skupinu PPF, která ho coby člena vedení zodpovědného za mediální investice delegovalo po koupi Novy do jejího čela. „Pokud nějací nástupci budou, tak jich bude víc. Mluvilo se i o Hynku Chudárkovi, řediteli Óčka," odmítl Skokan, že už je o Dvořákovi coby Janečkovu nástupci zákulisně rozhodnuto.

„O takových spekulacích skutečně nevím. Ale znáte to, o nevěře partnera se podváděný také dozvídá jako poslední," zareagoval pro ParlamentníListy.cz na kolující zvěsti sám Janeček. „Chodbovým šeptandám a domněnkám nevěřím. Mám pocit, že mají vést jen k destabilizaci instituce ČT jako takové a tím de facto k závažnému ohrožení původní domácí tvorby, kterou generální Janeček výrazně podporuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz Radan Dolejš, ředitel ČT1.

Jandák by sbalil kufry a odjel do Mongolska

„To je téma, o kterém není možné neslyšet. Zvláště poté, co Petr Dvořák projevil v nějakém novinovém rozhovoru přání tuto funkci zastávat," řekl pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Ježek, zástupce výkonného ředitele ČT2. „Ale ti, co se o tom tak zasvěceně baví, tak o ničem takovém stejně rozhodovat nebudou. V každém případě Česká televize má svého generálního ředitele a nevím o tom, že by se ji chystal opustit," dodal Ježek.

„Něco takového jsem zaslechl, ale spíš si myslím, že přání u těch lidí je otcem myšlenky. Ale pokud už je o této funkci takto rozhodnuto, tak balím kufry a odjíždím do Mongolska," zahrozil s nadsázkou Vítězslav Jandák, stínový ministr kultury za ČSSD. „Nemám nic proti panu Dvořákovi, ale to, že dělal generálního ředitele televize, neznamená, že ho bude dělat zase," poznamenal ještě Jandák pro ParlamentníListy.cz.

Dokud je v ČT stávající management, Dvořák mluvit nechce

Bývalý šéf Novy, který se v uplynulých týdnech opakovaně vyjádřil, že vést Českou televizi by pro něj bylo velkou výzvou, se ke zvěstem, že by v jejím čele měl stát už od podzimu, staví zdrženlivě. „Je to pro mě nová informace. Nikdo se se mnou nebavil o tom, zda bych od podzimu Českou televizi chtěl vést. Navíc zatím je tam nějaký management, který má mandát, a dokud ta situace nebude jiná, nemá cenu se k tomu vyjadřovat," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Petr Dvořák.

I když mluví Dvořák v souvislosti s ČT o velké výzvě, platově by si ve srovnání s Novou dramaticky pohoršil. V době před svým odchodem měl smlouvu na 1,23 milionu korun v přepočtu na měsíční plat a k tomu ještě nárok na odměny ve výši 75 procent základního platu. To stávající generální ředitel ČT si proti němu musí připadat jako chudý příbuzný. Janečkova pevná část mzdy totiž činí 156 750 Kč a jeho plat, pokud správně plní své povinnosti, se může navýšit o 68 400 Kč.

Odvolat, vyhlásit a pak teprve vybrat, upozorňuje Jandák

Dvořákovu nástupu do čela České televize by ale muselo předcházet několik kroků. „Muselo by přijít odvolání stávajícího ředitele Radou ČT, potom vyhlášení výběrového řízení a teprve pak výběr kandidáta. Ředitel musí vzejít z demokratické volby," upozorňuje Jandák, jak jedině může podle stávající legislativy změna v křesle generálního ředitele proběhnout.

K věci:

Na šéfa ČT nestačí ani Rada: Snížení platu zažehnal odměnou 

Štěpánek (ODS): Česká televize? Spíš Bakalova televize! 

Televize ruší tendr na vymáhání koncesionářských poplatků 

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…