Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů

05.05.2011 14:37

Na cizince z východní a jihovýchodní Evropy či Asie pohlížejí Češi stále s nedůvěrou, přesto je patrný trend otevřenějšího soužití s Vietnamci a Číňany. Vůbec největší odstup si zachovávají mají vůči Romům, ukázal průzkum společnosti STEM.

Roste vstřícnost k Vietnamcům a Číňanům. Zůstává odstup od Romů

Občané ČR se stále nezbavili nedůvěry v pohledu na cizince, kteří přicházejí z východní a jihovýchodní Evropy nebo Asie. Při porovnání s dosavadními výzkumy jsou ale Češi mnohem více otevřeni bližšímu soužití s Vietnamci a Číňany, což je dlouhodobý a konzistentní trend. Největší odstup si udržují od Romů.

Jde o výsledky výzkumu, který provedl STEM na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 31. března až 8. dubna tohoto roku. Postoje české veřejnosti k cizím státním příslušníkům žijícím na našem území mapuje STEM od roku 1994. Tolerance a vstřícnost k jednotlivým národům a etnikům, jejichž příslušníci žijí v ČR, zkoumá prostřednictvím ochoty lidí mít jejich zástupce jako sousedy.

Celý průzkum ZDE

Slováky, Angličany a Francouze bereme v pohodě

Důležitá je geografická a kulturní blízkost, takže Češi nejlépe vnímají Slováky, které považuje za bezproblémové 88 procent dotázaných. Hned po nich jsou příslušníci západních národů - Angličané (82%), Francouzi (81%), Američané (74%) a Němci (74%). Mezi ně se v žebříčku vklínili naši severní sousedé, soužití s Poláky považuje za bezproblémové 77 procent respondentů.

Každý druhý dotázaný by velmi dobře nesl sousedský vztah s obyvateli bývalé Jugoslávie. Ostatní národnosti jsou již jako potenciální sousedé přijímány převážně s nelibostí, u Vietnamců, Číňanů, Rusů a Ukrajinců relativně mírnou (34 až 39 procent respondentů by nemělo problém mít příslušníky daných zemí za sousedy).

Obavy z terorismu a kulturně i sociálně odlišní Romové

Pořadí přijatelnosti cizince-souseda uzavírají příslušníci tří národů, s nimiž jsou navíc nejčastěji spojovány obavy z terorismu - Afghánci, Arabové a Čečenci. Vůbec největší odstup pak mají Češi od Romů, etnika dlouhodobě žijícího na území střední Evropy, avšak kulturně a sociálně odlišného. Jen 14 procent českých občanů by přijalo bez problémů, kdyby v jejich sousedství žili Romové, a pro téměř třetinu lidí (30 %) je takové soužití zcela nepřijatelné.

K věci:

Česko nesměřuje nikam. Nebo nesprávně, tvrdí STEM 

Matějka (Svobodní): Ještě to stihneme. Potřebujeme více Romů 

Tři čtvrtiny Čechů nemají rády Romy, ukázal výzkum

Foto: vietnam.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …