Rychetský: Nejdřív vyřešíme Sobotku, potom pražské volby

21.02.2011 19:14

AKTUALIZOVÁNO Ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský neví, kdy padne verdikt nad údajně neférovými volbami do pražského zastupitelstva. Ten se navíc může odbýt za zavřenými dveřmi.

Rychetský: Nejdřív vyřešíme Sobotku, potom pražské volby

Žádné kamery, žádní novináři. I tak může vypadat rozhodnutí o platnosti voleb do pražského zastupitelstva. Nikdo navíc není schopen ani odhadnout, kdy verdikt padne.

„Teprve se to začalo projednávat a neumím odhadnout, kdy rozhodneme. Bylo by to skutečně hádání a to nemá cenu. Prostě to nevím," řekl serveru ParlamerntníListy.cz předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Nenadálé jednání Ústavního soudu o stížnosti na loňské volby překvapilo minulé úterý kdekoho. Po neveřejném jednání pléna, které probíhá každý týden, prostě soudci zničehožnic vzkázali novinářům: jednáme o volbách a právě jsme se dohodli, že nikdo z nás není podjatý.

„Nikdo nevěděl dopředu, že soudci budou jednat právě o stížnosti o volbách, ani já ne," řekla k tomu serveru ParlamentníListy.cz mluvčí soudu Jana Pelcová.

A zrovna tak i další jednání o stížnosti na údajně protiústavní rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů zůstane veřejnosti utajeno. I jeho termín.

„Je velmi těžké odhadnout, kdy budeme schopni to projednávání nějakým způsobem uzavřít, protože máme rozdělaných několik věcí, které zřejmě musíme vyřešit dřív. Například jednání ke stavu legislativní nouze a podobně," upozornil Rychetský na stížnost šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, kterou chtějí soudci projednávat tento týden.

Sledujeme téma Zrušení voleb

Verdikt bez kamer a novinářů?

Rozhodnutí, na které čeká celá Praha a o kterém se bude dlouho mluvit, ať už jeho závěr bude jakýkoli, přitom může přijít na svět v tichosti bez televizních kamer a cvakajících fotoaparátů.

„Ani to nyní nikdo neumí říct, jak to bude. Kdyby to byl nález, musí se veřejně vyhlašovat, kdyby to bylo usnesení, objevilo by se jen webu soudu," dodal Rychetský.

Podle informací, které ParlamentníListy.cz získaly od právníků, jenž důvěrně znají zvyklosti Ústavního soudu, by verdikt mohl přijít pravděpodobně v prvním březnovém týdnu.

Nikdo ovšem nemůže s jistotou vyloučit, že soud třeba už na konci příštího týdne zničehonic na svých internetových stránkách oznámí: Právě jsme rozhodli.


Psali jsme:

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici
Zmatky kolem voleb: Praha může přijít o své zastupitele i jejich rozhodnutí
Tůma do toho půjde i napodruhé, budou-li se volby opakovat

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…