Šéf ROP nadává na Kalouska: Výrok o revizorovi je geniální. Ale kraje nezlomí

30.03.2013 13:10

Přetahovaná o tom, kdo nese největší podíl viny na pokutě, kterou vyměřila Evropská komise za chyby v regionálním operačním programu Severozápad, pokračuje a potrvá nejméně do poloviny dubna. Zatím nikdo nedokáže odhadnout, kdo se nakonec na korekci bude podílet. Předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Navrátil poskytl ParlamentnímListům.cz vyjádření, v němž nabízí možné scénáře.

Šéf ROP nadává na Kalouska: Výrok o revizorovi je geniální. Ale kraje nezlomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Celá kauza je dosti nepřehledná. Velmi otevřeně to na jednání karlovarského zastupitelstva charakterizovala Eva Valjentová (KSČM), která se jako jediná přiznala, že tomu již vůbec nerozumí a má strach o čemkoliv hlasovat. Možná, kdyby s takovou otevřeností jednali její kolegové, nemuselo vzniknout tolik problémů a mohli jsme být ušetřeni celoevropské ostudy.

To, že není zrovna jednoduché systém ROPu pochopit, nám přiznal i předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Petr Navrátil (ČSSD). „Když to někomu vysvětluji, musím to nakreslit. Včera jsem dokonce používal cukřenku a jednotlivé kostky cukru obíhaly kolem ní jako peníze z dotací. Mně samotnému trvalo také několik hodin, než jsem tomu systému přišel na kloub. Myslím si ale, že jednou z příčin vzniklého problému jsou neuvěřitelně špatně nastavené zákony.“

Hledá se viník

V českých médiích v poslední době vrcholí ostrá výměna názoru mezi představiteli krajů, vlády a ministerstvem financí, kdo vlastně zaplatí pokutu ve výši 2, 5 miliardy, kterou Evropská komise vyměřila za nejrůznější pochybení v Regionálním operačním programu Severozápad. Všechny strany svůj podíl viny popírají a nemají se k tomu, aby tučnou částku platily ze svého.

Když tento týden Evropská komise zveřejnila svůj názor, že za chyby při čerpání dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji vina padá nejen na kraje, ale i Ministerstvo financí, coby jejich kontrolora, ministr financí Kalousek to rázně odmítl. Podle něj je to stejné, jako chtít po revizorovi, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, jehož nepřistihl. Petr Navrátil Kalouskův příměr považuje za „geniální“, ale jen co se týče názornosti. S obsahem sdělení totiž vůbec nesouhlasí. „Na tom revizorovi se celá věc dobře vysvětluje, podobně jako na té cukřence s cukrem. Pan ministr nám totiž vlastně říká, že revizor jezdil čtyři roky autobusem, nic nedělal a teď najednou tvrdí, že celou dobu všichni jezdili načerno a chce to zaplatit i po těch, co na černo nejezdili.“

Co bude dál?

Zajímá nás, jak by podle něj byla úhrada pokuty co nejspravedlivější. „Znovu zdůrazňuji, že zaplatit korekci nám nemůže nikdo přikázat. Evropská komise neříká, zda ji má uhradit stát nebo kraje. Musíme s ministerstvem hledat rozumný kompromis. Úhrada korekce nemůže být pro dotčené kraje likvidační. Vždyť za ROP nenesou odpovědnost.  Existují nejméně čtyři scénáře, jak může celý případ dopadnout, od zastavení operačního programu až po realokaci prostředků do jiného. Taková varianta připadá v úvahu, že by korekci zaplatit stát,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Petr Navrátil. Podle něj je téměř vyloučeno, že se kraje „zlomí“ a zaplatí celou pokutu ze svého. Zde by totiž hrozila lavina žalob s ohledem na fakt, že mají trestně právní odpovědnost.

Zastupitelé z Ústí nad Labem už ostatně řekli jasné ne, ti karlovarští svoje jednání přerušili a pokusí se během dubna vyjednávat s vládou a ministerstvy financí a pro místní rozvoj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…