Senátor Krejča končí v ČSSD. Víme proč

23.09.2011 10:01

VÍME PRVNÍ Senátor za ČSSD v Jihočeském kraji Miroslav Krejča se rozhodl přerušit členství v ČSSD. Co ho k tomu vedlo, sdělil serveru ParlamentníListy.cz v rozhovoru.

Senátor Krejča končí v ČSSD. Víme proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban s Bohuslavem Sobotkou se baví na sjezdu ČSSD

 Pane senátore, co Vás vede k takovému rozhodnutí. Jsou to snad věci okolo kauzy na VŠTE, kde jste byl rektorem, a kde, jak jste sám řekl, tomu "pomohli" i někteří lidé z Vaší partaje?

Události z přelomu let 2008/2009 byly zatím řešeny cestou trestních oznámení na neznámého pachatele a obecných žalob týkajících se spíše procesních záležitostí. Nyní ale nastává fáze podání orgánům činných v trestním řízení a v občansko-právním řízení vůči konkrétním osobám. A jelikož se jedná i o osoby, které byly a jsou regionálními exponenty sociální demokracie, nepovažuji za vhodné, aby to veřejnost vnímala jako boj uvnitř nějakého politického uskupení a volím tedy raději cestu boje Krejča versus XY. Přerušením členství v ČSSD se mi "uvolní ruce a rozváže jazyk" a nestane se to "politickou" záležitostí. Chci tu záležitost dotáhnou do konce - ani ne tak kvůli sobě, ale kvůli mé rodině a kvůli všem kdo museli být zlikvidování zároveň se mnou.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

A je to jediný důvod, nebo máte i důvody, které se týkají regionální politiky?

Zásadně nesouhlasím s některými směry regionální politiky prosazované sociální demokracií, jako je třeba páteřní dopravní infrastruktura, řízení regionálního školství, Šumava - jsem zakladatelem platformy ŠumavaPro, čerpání prostředků SF a podobně. Taktéž nepovažuji za rozumné a perspektivní nastavení kolaliční spolupráce a především pak to, že JK je spíše než oficiálními orgány kraje řízen někým jiným a z jného místa nedaleko ČB. A jihočeská sociální demokracie velice rychle na tuto hru přistoupila.

ČSSD počítá, jakou spoušť způsobí Paroubkův odchod

Vy ale hodně kritizujete i poměry v zastupitelstvu v Písku, jehož jste členem, co Vám vadí?

Sociální demokracie v Písku po vyhraných volbách v Písku zvolila velice nevhodnou formu a podobu koaliční spolupráce a přestože jsem na to od začátku upozorňoval, nikdo to nechtěl slyšet a vnímat. V současné době jsou předkládány a prosazovány věci, které veřejnost naprosto odmítá, jsou potlačovány rozvojové projekty (včetně těch, které nejsou žádnou finanční ani technickou zátěží pro město). Situace v zastupitelstvu i ve městě je nejhorší za 13 let co jsem členem samosprávy. Navíc sociální demokracie se čím dál víc vzdaluje od svého předvolebního programu.

Senátor Krejča chce odejít z ČSSD

Jste nespokojen se sociální demokracií jen na jihu Čech, nebo se vám nelíbí směr takzvaně na celostátní úrovni?

Situace v ČSSD na centrální úrovni je velmi specifická a pro tuto stranu téměř sebevražedná. Síly mezi "Sobotkovci" a "Haškovci" jsou prakticky vyrovnané. Takže pro udržená určitého vnitrostranického míru jsou různé (i zcela zbytečné a stínové posty)obsazovány paritně tak, aby žádný z táborů nezískal převahu. To už není politika, ale fraška. Možná sociální demokracie vyhraje příští volby, ale hlasy co obdrží nebudou hlasy pro ní, ale hlasy proti současné vládníkoalici. A to není dobré východisko a nedává to dostatečně silný mandát. ČSSD chybí věrohodný, pragmatický, silný a čitelný vůdce. Naopak ale oplývá celou řadou parazitů a eunuchů.

Takže proto "utíkáte" ze své strany, za kterou jste kandidoval?

To vše výše zmíněné je důvodem pro mé rozhodnutí, ke kterému jsem směřoval od těch událostí v roce 2008. Myšlenky socíální demoktracie jsou dobré, ale jejich prosazování je dobré není. Stejně tak jako řada z těch, kdo se za tyto myšlenky schovává a tváří se, že je prosazuje. Musel jsem se rozhodnout jakou cestou dál. Buď "hubu a krok" a loajalitou si zajišťovat setrvání na stranickém výsluní, nebo se osvobodit a jít svoji cestou. N ato první jsem ale již příliš starý. Přesto se nepokouším zcela strhnout veškeré mosty a požádal jsem zatím pouze o přerušení členství. Možná jsem mohl jít i cestou přestupu do jiné organiazce ČSSD mimo Jihočeský kraj. To by ale byla komplikovaná a možná i neschůdná cesta. Teď je to orgánech ČSSD. Buď posvětí to, že mnou udávané důvody jsou dostatečné k "přerušení členství" a nebo ne. V tom případě pak nevidím jinou cestu, než z této strany odejít definitivně. Samozřejmě, že mi jasné, že se teď na mne strhne štvanice. Ale chovám se a jednám tak jak mě vychovali rodiče a jsem jim za to vděčný.

Čtěte také:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …