Senioři se prodraží. Jihomoravský kraj se kvůli nim zadlužil

26.11.2011 10:29

Průměrný věk se stále zvyšuje. To je jistě pozitivní. Ovšem s tím také přibývá lidí, kteří mají na sklonku života různé zdravotní problémy a potřebují, aby se o ně někdo staral. A to už je pro každou zemi zmítající se v ekonomických potížích docela problém. Ani u nás není v této oblasti situace nijak růžová. O to příjemnější je úsilí Jihomoravského kraje, který se kvůli zlepšení úrovně stavu sociální politiky v regionu dokonce zadlužil a s rozšiřováním počtu lůžek a zařízení pro seniory to myslí i době krize zcela vážně.

Senioři se prodraží. Jihomoravský kraj se kvůli nim zadlužil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

 Prvním konkrétním objektem, který byl v rámci sociálního programu již otevřen, je přístavba nového pavilonu Domu pro seniory vyžadující zvláštní péči v Zastávce u Brna. Objekt se čtyřiceti lůžky je určen pro lidi, kteří trpí stařeckou demenci, či Alzheimerovou chorobou, nebo jiným neduhem, který vyžaduje v domově zvláštní režim. Dalších osm míst pak vzniklo díky nové stavbě i v současné stávající budově. Jihomoravský kraj tak zahájil rozsáhlou etapu bodování těchto specializovaných lůžek, která němá v zemi svým rozsahem obdoby.

Senioři vyjdou na stamiliony

„Jde o první počáteční stavbu rozsáhlého, na dvě etapy rozděleného projektu, který si vyžádá náklady celkem 900 milionů korun. Další budou následovat. Tyto peníze byly zajištěny po jednání všech koaličních partnerů před téměř léty z Evropské investiční banky a kritika, že se jedná o nevýhodnou investici, je zlá a zcela nesmyslná. Pokud se o seniory nemohou postarat přímo jejich blízcí, je to povinnost státu tedy samosprávy. A to by si měl uvědomit každý, kdo naše snahy odsuzuje. Spoluobčanů, kteří budou potřebovat pomoc státu je totiž hodně a ještě jich bude přibývat. ne každý má tučná konta, aby si mohl z nich platit ošetřovatele či jinou nadstandardní péči,," uvedl pro ParlamentníListy.cz jihomoravský hejtman Michal Hašek.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma 

Stavba za celkem 72 milionů korun byla dokončena za pouhých 250 dnů od zahájení. Některé důležité provozy jako žehlírna, sklady prádla, prádelna a sušárna byly dokonce v provozu už čtrnáct dnů před vlastním dokončením celé stavby.

„Ještě letos budou v rámci tohoto projektu zahájeny obdobné stavby či rekonstrukce v Blansku, Kyjově, Bučovicích a Plavči u Znojma. Druhá etapa, která znamená zahájení přípravných prací pro další výstavbu sociálních objektů ještě letos, nebo nejpozději začátkem příštího roku - představuje lokality v Újezdě u Brna, Hustopečích, Brno - Tomešova ulice, Ivančicích a v Miroslavi na Znojemsku," doplnil radní Jiří Altman, který má sociální oblast na starosti. Jak dodal, hodně zkušeností v této oblasti získávají jihomoravští pečovatelé v Rakousku, kde je starost o seniory vyžadující zvláštní péči na vysoké úrovni. "Se zvyšujícím se věkem těchto chorob stáří přibývá a jedině kvalitní péče lze zajistit i důstojný zbytek života seniorů. A tento problém se ať chceme, či nikoli, stejně nakonec bude týkat i většiny z nás," doplnil hejtman.

Tisíce míst pro penzisty

V roce 2012 bude v jihomoravském kraji celkem 3197 míst v zařízeních sociálních služeb, z toho 1160 lůžek bude pro seniory vyžadující zvláštní režim a tento počet se bude ještě zvyšovat. Jde o nejrozsáhlejší sociální program v zemi, od kterého nemíní jihomoravský kraj ustoupit ani v době krize a škrtů.

Čtěte více:
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …