Škromachovi došel smích. Nové volby jsou šancí pro Vandase a podobné

17.04.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Zdeněk Škromach (ČSSD) hodlá podpořit předčasné volby, ale s těžkým srdcem, ODS považuje za vyčpělou stranu a návrat Miloše Zemana do vrcholové politiky nevidí jako reálný. Na otázku, kdo je nejslabším článkem současné vlády, odpovídá Zdeněk Škromach takto: "Premiér a oba místopředsedové vlády. Dále ministři Bárta, Besser, Dobeš, Drábek, Fuksa, Heger, Chalupa, Jankovský, Kalousek, Kocourek, Pospíšil a Vondra."

Škromachovi došel smích. Nové volby jsou šancí pro Vandase a podobné

Rozhovor se Zdeňkem Škromachem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor rádia Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Když sledujete českou politickou scénu v posledních dnech, platí u vás "když se dva perou, třetí se směje"?

Ne, to opravdu neplatí. Na tom, co se děje, nevidím nic k smíchu – a nevidí to ani občané. Ti jsou korupčními aférami dosud nevídaných rozměrů naopak mimořádně znechuceni. Pokud otázku myslíte tak, že současné aféry vládní koalice prospívají naší straně, rovněž nemohu souhlasit. Aféra těchto rozměrů totiž škodí politické scéně jako celku a vytváří podhoubí pro vznik nějaké nové populistické strany, která se bude prezentovat jako poctivá alternativa, ale ve skutečnosti půjde o obrovskou hrozbu pro celý demokratický systém. Taková byla třeba DSSS pana Vandase, a to si samozřejmě sociální demokracie nepřeje.


Co vás vlastně v posledních dnech nejvíc překvapilo?

Asi ta bohorovnost, s jakou se představitelé VV a dalších stran vládní koalice přiznávají k jednání, které je přinejmenším neetické, a nebojím se říci i kriminální. Historky o černém Hummeru a lovecké chatě uprostřed lesů jsou pak jako vystřižené z hodně špatného filmu a děsí mě, že si o nich mohu přečíst v souvislosti s vládou této země.


Téma vládní krize


Domníváte se, že nejkorektnějším řešením nastalé situace jsou předčasné volby?

To je velmi těžká otázka. Současná vládní koalice se natolik zdiskreditovala, že si nedovedu představit její setrvání u moci, a proto bude ČSSD iniciovat hlasování o důvěře vládě. Zároveň však vím, že lidé jsou mimořádně unaveni nedávnou nekonečně dlouhou volební kampaní a předčasné volby si nepřejí. Přejí si vládu, která bude řešit problémy, jež na občany denně dopadají. Taková vláda ale potřebuje mít silný voličský mandát, takže situace je skutečně dost komplikovaná.

Navíc si vzpomeňme, jak vypadala minulá volební kampaň – pravici rozhodně nešlo o souboj politických programů a myšlenek, ale o osobní útoky a iracionální strašení. Nesmíme zapomenout ani na další věc – od vyhlášení předčasných voleb do samotného aktu uplyne řada měsíců, může se zformovat minimálně jedna nová strana a v parlamentu bychom nakonec jen mohli vyměnit jednu marketingovou stranu za druhou.

Navzdory tomu však nové volby podpořím. V tom množství špatných řešení se jedná o to nejméně špatné.

 Jak tipujete, že dopadnou vládní reformy?

Proboha, jaké reformy? Vždyť tato vláda sklízí kritiku i autentických pravicových politiků za to, že žádné reformy nedělá. Že pouze čím dál více sahá občanům do kapes a snaží se předat řadu věcí, které má všude na světě na starosti stát, do rukou spřáteleného byznysu. Vyvedení prostředků z důchodového systému je jen jedním z mnoha těchto kroků. Takové „reformy“ mohou dopadnout jen jedním způsobem – pár tisíc lidí zázračně zbohatne, zbylých více než deset milionů zchudne.


Co vidíte momentálně jako nejaktuálnější problém? Reformy, koaliční krize, státní maturity, obsazení vnitra… atd.

Vládu morálně zdiskreditované a programově vyčpělé ODS se dvěma marketingovými subjekty, které se kdoví proč nazývají politické strany. To, na co se ptáte, jsou pouze důsledky tohoto problému.

Kdybyste měl některého z členů současné vlády za něco pochválit, kdo by to byl a proč?

Říkám to nerad, protože jsem nikdy neměl problém pochválit svého politického oponenta, kterému se něco povedlo. Dnes však musím pochválit pouze ministra Bártu, a to proto, že podal demisi. Kéž by ho napodobili i ostatní kolegové.


Téma Bárta

Kde je podle vás nejslabší článek současné vlády?

Premiér a oba místopředsedové vlády. Dále ministři Bárta, Besser, Dobeš, Drábek, Fuksa, Heger, Chalupa, Jankovský, Kalousek, Kocourek, Pospíšil a Vondra.


Premiér Nečas uvedl pro Frekvenci 1, že ministr Bárta byl dobrým ministrem a že svůj resort dobře zvládnul a že ho jen dohnala minulost. Co za tím čtete?

Pan premiér se vždy odborně profiloval v oblastech nahony vzdálených dopravě – proto se mi jeví jeho hodnocení Bártova působení jako docela odvážné. Já bych si například pana Bártu z odborného hlediska hodnotit netroufnul. Za jeho prohlášením pak cokoliv číst odmítám – jednou z věcí, která občanům na nás politicích vadí, je právě to věčné čtení mezi řádky a hledání jiných významů. K naší profesi to samozřejmě patří, v každé demokracii, ale vše má svoji míru. Ta byla v posledních dnech již několikanásobně překročena.

Umíte si představit, kdyby se rozpadla současná vládní koalice, že by prezident pověřil B. Sobotku sestavením vlády? Přivítal byste to?

To jsou čiré spekulace a vzhledem k tomu, že toto téma ani nebylo předmětem pátečního jednání pana předsedy s panem prezidentem, je předčasné se k těmto věcem vyjadřovat. A nakonec těch několik měsíců do nových voleb může dovládnout i Nečasova vláda v demisi.

Jak hodnotíte poměry a vztahy uvnitř ČSSD po sjezdu?

V ČSSD probíhala velmi intenzivní programová debata a my sociální demokraté jsme si mohli vybrat ze dvou konkurenčních vizí. Tato debata nyní skončila a ČSSD zahájila tvrdou opoziční práci. Bohužel, vládní koalice je v takovém rozkladu a události posledních dní jsou natolik rychlé a chaotické, že v tuto chvíli se nic, jako smysluplná opoziční práce spočívající v koncepcích, konkurenčních vizích a návrzích, dělat příliš nedá.


O vás se říká, že umíte vyjít s každým, platí to i v případě B. Sobotky?

To se o mně říká? Jistě, vždy se snažím o konstruktivní debatu s argumenty ad rem a nikoliv ad hominem, ale to přece není „umění vyjít s každým“. Slávka Sobotku znám pomalu dvacet let a vážím si ho jako velmi inteligentního člověka, který se vždy snažil prosazovat vlastní vize. Ne ve všem jsem s ním souhlasil, ale Slávek je člověk, který si svůj názor vždy obhajuje za pomoci argumentů a umí se stejně jako já dohodnout na kompromisu. Na tomto našem vztahu se po sjezdu nic nezměnilo. Loajální jsem byl vždy k ČSSD a občanům této země, ať už byl předsedou strany kdokoliv.

Co byste v této chvíli panu Sobotkovi poradil?

Radit netřeba, ČSSD už si tyto otázky prodiskutovala a dospěli jsme k jedinému řešení. A tím jsou opravdu jenom nové volby.


Domníváte se, stejně jako někteří vaši kolegové, že česká politická scéna čeká na návrat Miloše Zemana? Umíte si to představit?

Ale vždyť pokus o návrat Miloše Zemana proběhl loni a nebyl moc úspěšný! Sám Miloš to glosoval tak, že na něj politická scéna nečeká – a já s tím musím chtě nechtě souhlasit. Volební výsledek jeho strany se jinak interpretovat nedá. Pokud jde o možnou volbu prezidenta, bude záležet zda bude přímá, což bych si i já přál.

 Ing. Zdeněk Škromach (nar.1956 v Hodoníně) je český sociálnědemokratický politik, od roku 2010 senátor a místopředseda Senátu Parlamentu ČR. V minulosti zastával posty 1. místopředsedy vlády, ministra práce a sociálních věcí a v letech 1996–2010 poslance Poslanecké sněmovny, nyní je místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky.

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem: Bojím se těch mrtvých, proto se nevzdám, svěřil se emotivně Kubek

NA HRANĚ  s Xaverem: Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

NA HRANĚ s Xaverem: Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý

NA HRANĚ s Xaverem: Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

Foto: Hans Štembera 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…