Slováci vydělávají v Česku víc než Češi a Moravané

24.10.2011 11:42

Ze statistik vyplývá, že Slováci zaměstnaní v Česku dostávají vyšší plat, než naši lidé. V čase, kdy v česku žije asi půl milionu lidí bez práce, zaměstnáváme přibližně 300 tisíc zahraničních pracovníků, např. Ukrajinců. Zaměstnavatelé na to zpravidla říkají, že Ukrajinci vykonávají práci, o kterou naši lidé nestojí. Navíc ji dělají asi o třetinu levněji.

Slováci vydělávají v Česku víc než Češi a Moravané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

V Česku v současné době pracuje asi tři sta tisíc cizinců, z toho necelá třetina na živnostenský list a ostatní jako řadoví zaměstnanci. Nejznámějšími zahraničními dělníky jsou nejspíše Ukrajinci a je třeba říci, že se netěší přílišné vřelosti ze strany většinové populace. Pracuje u nás však i Slováci, kteří v průměru dostávají dokonce vyšší plat než Češi a Moravané. Informuje o tom server Novinky.cz

Ukrajinci dělají i to, co našinci odmítají. A levněji

Lidé se často ptají, proč u nás pracují Ukrajinci, když je řada českých lidí bez práce. Zaměstnavatelé na to zpravidla odpovídají, že Ukrajinci vykonávají práci, o kterou naši lidé nestojí.  Navíc ji dělají asi o třetinu levněji.

Nejčastější mzda ukrajinského zaměstnance pracujícího v české firmě se pohybuje kolem 14 tisíc hrubého. Nejčastější mzda slovenského zaměstnance se pohybuje kolem 21 768 korun měsíčně hrubého. To je víc než nejčastější příjem českého zaměstnance - 20 094 korun hrubého měsíčně, píše server.

Za zmínku stojí, že ročně je v České republice uzavřeno na 4500 sňatků, kdy si Češka bere cizince. Zároveň se však za rok na dva tisíce smíšených párů rozvede. Nabízí se tak otázka, zda uzavření sňatku není pouze prostředkem k legalizaci pobytu.  

Související:

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu vzrostla, ukazují průzkumy

Utrpení rodinných rozpočtů: V české domácnosti radši každý za své

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …