Smí se beztrestně "fízlovat"? Dejte si pozor v práci

18.12.2010 22:54

Záznam rozhovoru mezi dnes již bývalým ředitelem fondu životního prostředí Liborem Michálkem a jeho tehdejším šéfem, ministrem Pavlem Drobilem, jen tak v zapomnění neupadne. Soudy nechť každý vynáší sám, dle uvážení, ale není vůbec od věci zamyslet se nad tím, bylo-li pořízení nahrávky spíše nelegální, nebo zvítězil smysl pro morálku Libora Michálka.

Smí se beztrestně "fízlovat"? Dejte si pozor v práci

Podle občanského zákoníku ,,mohou být obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobnostní povahy pořízeny nebo použity s jejím svolením. Podle odst. 3 téhož ustanovení mohou být tyto bez svolení fyzické osoby pořízeny nebo použity přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové a televizní zpravodajství."

Nutno dodat, že do televizního zpravodajství se záznam rozhodně dostal, zákon však pokračuje v upřesňování. ,,Takovéto použití záznamu však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby, kterými jsou právo na ochranu cti, důstojnosti, dobrého jména, pověsti i soukromí fyzické osoby".

SLEDUJEME kauzu Drobil

Precedent

,,Vzpomínám si na případ dvou byznysmenů, kdy jeden nahrával druhého a použil to u soudu jako důkaz. Napadený se právě bránil tím, že záznam byl pořízen bez jeho svolení. Soud však precedentně uznal tuto nahrávku jako důkazní materiál, s poukazem, že to byla schůzka pracovní a nikoli soukromá," vysvětlil ParlamentnímListům.cz odborník na bezpečnost Oldřich Kužílek. Podle Kužílka se to stejné dá aplikovat na případ Michálek-Drobil.

"Nahrávka byla pořízena u vysokých státních činitelů a hlavně v pracovní době a ne někde u piva, proto vidím její pořízení jako naprosto beztrestné, přestože tím utrpěla čest, důstojnost, dobré jméno i pověst pana Drobila. Zkrátka vše co je v § 13 odst. 2," uzavřel Kužílek

Michálek je spíše provokatér a sbírá kompro, brání se Nečas

Pozor na pusu

K výnosným obchodům patří dnes odhalování nezákonných odposlechů. Firma Probin podnikající v daném segmentu v loňském roce prověřila přibližně 20 000 metrů čtverečních.

"Naši klientelu tvoří z 21% úřady, ministerstva a orgány veřejné a státní správy," sdělil ParlamentnímListům.cz Zdeněk Schmidt ze společnosti Probin.
Detekovat, zda si vás někdo nahrává, je však téměř nemožné. ,,Jediné co máme je tzv. šumový generátor, který způsobí, že nahrávající si ze záznamu neodnese nic než šum. Ve skutečnosti to není jak v Bondovi, který by se podíval na hodinky, které by mu signalizovaly, ,,Pozor na pusu", vysvětluje Schmidt.

Drobilův kat Michálek: Na jednáních byly rušičky 

Vševidoucí a všeslyšící

Asi každého napadá, co bychom se nikdy nedozvěděli nebýt odposlechů či jiných audiovizuálních aparátů. ,,Vemte jen ty nejvíce zpopularizované: Lábus, Čtvrtníček a jejich "kapříci už připluli", v poslední době třeba záznam Bosák-Táborský rovněž z oblasti fotbalu, ale ten je spíše veselý. Ale pak je tu celá řada vážných kauz založených na audiovizuálních záznamech. Hotel Savoy v čele s Miroslavem Šloufem, či vějíčka na exposlance ODS Moravu a mnoho dalších, komentoval pro redakci politolog Zdeněk Zbořil.

Čtěte také:
Kauza uniklých nahrávek v kauze Savoy opět před soudem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…