Smrtka se šklebí na důchodce: Najdu si tebe i ty, které miluješ. Pojď do ulic

16.03.2012 12:02

Sedmadvacátého března má být před ministerstvem zdravotnictví živo. Doufá v to alespoň Svaz pacientů ČR, který sem na svých stránkách svolává demonstraci, která má říci své NE údajně se zhoršující dostupnosti zdravotní péče. A tahle demonstrace, to je jen začátek, řekl pro ParlamentníListy.cz prezident svazu Luboš Olejár.

Smrtka se šklebí na důchodce: Najdu si tebe i ty, které miluješ. Pojď do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Olejár

Smrtka s kosou na nás shlíží z plakátu, který svolává demonstraci na zmíněné datum na pražské Palackého náměstí, kde sídlí ministerstvo zdravotnictví.

Najdu si tě, tvá smrt

„Je ti to jedno? Tak se klidně uchechtávej, pohodlně se usaď a čekej. Přijdu si pro tebe. Tebe se to netýká? Dobře, tak si přijdu pro někoho, koho miluješ. Já nejsem přebíravá,“ promlouvá k nám smrtka.

Ta stojí na křižovatce, na níž nás rozcestník upozorňuje: Dialýza 4 hodiny, Urologie 2 hodiny, Váš lékař 40 minut... Což jsou limitní dojezdové časy k jednotlivým lékařským oborům, a to vlastním vozem.

Podle prezidenta Svazu pacientů ČR Luboše Olejára vede všechny organizace podílející se na demonstraci (mj. Lékařský odborový klub, Česká lékařská komora, ProAlt, ) především nekomunikativnost ministerstva zdravotnictví.

Nekomunikují!

„Ministerstvo zdravotnictví připravilo zákony, které poškozují pacienty, ale přitom ministerstvo s pacientskými organizacemi nekomunikuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Olejár.
Navíc podle něj ať už platné, či připravované zákony způsobují například to, že pacient – třeba důchodce - po domluvě s lékařem na léčbě přijde do lékárny a tam zjistí, že na předepsané léky nemá.

„Toto se děje i dnes, a to je ještě pořád úhrada za léky od pojišťovny v poměrně vysoké míře. Od prvního dubna se ruší úhrada z veřejného zdravotního pojištění u tisíců léků, které si bude muset pacient zaplatit a přesto budou na předpis,“ informuje Olejár.

Už dnes lidi na léky nemají a zítra...

„A už dnes máme zprávy, že pacienti mají doplatky za léky namísto třeba stovky osm set korun, tisícovku... A toto už mnozí lidé, důchodci, lidé v sociální nouzi, na mateřské a podobně nejsou schopni uplatit,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz prezident svazu pacientů ČR.

„Takže tu máme evidentní zhoršení v oblasti lékové. Nikdo se neradil, nikdo se neptal, jaké to má dopady. Oni se snad nekoukají, jaké jsou příjmy v jednotlivých vrstvách obyvatel. Takže musíme dát najevo svůj nesouhlas v této věci,“ podotkl Olejár.

A to není všechno

Tím ale výčet důvodů pro demonstraci a nesouhlas neskončil. „Druhou oblastí je dojezdová dostupnost k lékaři. Vždyť si to vezměte, čtyřicet minut k praktickému lékaři vlastním vozem. Copak babička z horní dolní má vlastní vůz? Že může v pětaosmdesáti letech třeba s šedým zákalem sednout do svého vozu? To znamená, že pokud je má, je závislá na svých dětech, na svých sousedech a nebo aby umřela,“ hrozí se Olejár.

Takový model je podle něj naprosto „A já vám můžu říct, že v této společnosti je to rovnou na revoluci a na vymetení téhle politické garnitury z politických pater,“ hrozí prezident pacientského svazu.

Tady je to na revoluci, říká Olejár

„Copak politická reprezentace je hluchá? Slepá? Nic nevidí? Že je to nemravné? Že jsou třeba lidé perzekuování exekucemi? Oni zapomenou, a to se důchodci stane snadno, zaplatit třiceti korunový poplatek a ona jim přijde exekuce šest tisíc korun? To jsme v devětaosmdesátém chtěli?“ položil Olejár sadu řečnických otázek.

„Takže toto je první demonstrace ze série demonstrací spolu s Českou lékařskou komorou, s Lékařským odborovým klubem, se zdravotnickými odbory a podobně,“ řekl Olejár.

„Teď už vám mohu prozradit, že ve čtvrtek byla tajná porada představitelů odborů, dopravních svazů, zdravotnických, hasičů, bezpečnostních složek a společenských organizací, důchodcovských organizací, studentských organizací... A na čtyřicet účastníků tohoto jednání přijalo usnesení, že se připraví na cestu, aby v tomto roce byly vyhlášeny parlamentní volby,“ prohlásil.

„Sedmadvacátého je v Praze zdravotnická demonstrace ruku v ruce se svazem pacientů, proti zhoršování dostupnosti lékařské péče,“ připomněl ParlamentnímListům.cz a dodal: „To je první ze série akcí, na kterých se nebudou podílet jenom odbory, ale i společenské organizace.“

„Náš odpor s vládou bude mít dvě fáze, jednou jsou demonstrace na povrchu, abych tak řekl, organizované proto, aby se občané zvedli pro podporu této myšlenky – tedy demise vlády a nové volby,“ dodal prezident Svazu pacientů.

Nestačí demonstrace? Bude generální stávka

„Druhou fáze pak nastoupí, pokud by jedna dvě demonstrace nebyly dostatečným varováním po stávce dopraváků v minulém roce, tak účastníci dnešního jednání se dohodli, že přikročí k nejradikálnějšímu kroku, a to je celostátní zastavení práce,“ informoval Olejár.

„Nemohu samozřejmě říci všechno, ale mohu říci, že dnešním dnem se nastartoval proces přípravy protestů, nepokojů a revolty směřujících k celostátní nebo generální stávce, chcete-li,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…