Sobotka: Penzijní reforma je experiment. A pěkně nebezpečný

29.11.2010 17:54

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je penzijní reforma, kterou navrhuje MPSV, velmi nebezpečná a společensky nepřijatelná.

Sobotka: Penzijní reforma je experiment.  A pěkně nebezpečný

Sociální demokracie je proti zavedení tzv. opt-outu, tedy vyvedení části peněz, které míří do průběžného systému, do soukromých penzijních fondů.

Sobotka: Naprosto nepřijatelné

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělní tiskové zprávě uvedl, že toto opatření je společensky nepřijatelné. A lídr ČSSD se pustil zejména do vedení resortu práce a sociálních věcí.

"Ministerstvo směřuje k tomu, aby z dnešních povinných odvodů na důchody ve výši 28 procent hrubé mzdy odváděl stát až pět procent do soukromých rukou. S takovým plánem ČSSD ale nesouhlasí," sdělil Sobotka s tím, že vláda již naznačila, že ze současných odvodů by až pět procentních bodů mohlo odcházet do fondového systému.

Vážné ohrožení rozpočtů

"Vyvedení státních peněz do soukromých fondů by totiž vážně ohrozilo veřejné rozpočty, kde by tyto peníze chyběly, a hrozilo by riziko zhoršení služeb státu, tedy snížení úrovně zdravotnictví, bezpečnosti atd.," doplnil Sobotka.

Stejný postup podle něho zvolilo Maďarsko či Polsko, kde tuto cestu momentálně opouštějí,

ČSSD také bazíruje na tom,, aby se změny penzijního systému předkládaly jen formou ústavního zákona. K jejich  schválení by tak bylo třeba 120 poslanců.

Více čtěte:

Sobotka (ČSSD): Odmítáme privatizovat české důchodce

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…