Sobotka říká bláboly, hlásil Bárta v televizi. Mírnil ho moderátor

01.11.2011 22:30

V pořadu České televize Události, kometáře se střetli tři účastníci prodlouženého jednání sněmovny: Bohuslav Sobotka (ČSSD), Petr Gazdík (TOP 09) a Vít Bárta (VV). Sobotka hájil obstrukční politiku, načež ho Bárta nařkl, že říká bláboly. Moderátor Jakub Železný Bártu v tu chvíli napomenul, že se dostal trochu za hranu slušného chování.

Sobotka říká bláboly, hlásil Bárta v televizi. Mírnil ho moderátor

Poslanci mají před sebou řadu dní soustavné práce, víkend nevyjímaje. Jen schválení úterního programu jednání sněmovny trvalo čtyři hodiny, opozice totiž využila jednoho z mála nástrojů, který jí proti pohodlné vládní poslanecké většině zbývá a vytáhla do boje s obstrukcemi celého jednání. Koalice kontrovala po svém a prosadila praktiky nepřetržitého jednání.

Má počínání opozice smysl? Stmelí její počínání vládu nebo reformy, které do sněmovny vrátil Senát, nakonec neprojdou? O tom před sněmovnou a televizními kamerami diskutovali ve večerních hodinách předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, šéfposlanec Věcí veřejných Vít Bárta a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD se jen předvádí. O konkrétních návrzích odmítá jednat, říká koalice

„Chystá se narušení konsenzu, který tu byl nastolen a respektován od počátku devadesátých let, ale vláda se chystá tento konsenzus narušit a sociálním demokratům nezbalo nic jiného, než sáhnout k obstrukcím," prohlásil v pořadu Sobotka.

Sociální demokracie předvádí hloupou snahu, míní Gazdík. Obstrukce je sice legitimní nástroj, ale podle něho je hloupý. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 k tomu dodal, že vláda se s opozicí pokoušela jednat, ale opozice se stavěla proti.

Bárta pak dodal, že opozice měla projednávat návrhy ve výborech, což by mělo smysl a nepředvádět v těchto hodinách zbytečné divadlo. „To, že jde jen o divadlo, dokazuje fakt, že ČSSD nepodpořila ve výborech návrh Věcí veřejných na zachování stravenek," zdůraznil Bárta. V této souvislosti Bárta prohlásil, že Sobotka šíří bláboly, když odmítá v tuto chvíli podpořit stravenky. Moderátor vzápětí Bártu požádal, aby slovo bláboly napříště nepoužíval, protože jde o výraz, který je na hraně slušného vyjadřování.

Bárta posléze se vší pokorou, jak sám řekl, uzavřel své prohlášení výrokem, že obstrukce je třeba vyslechnout a pak reformní zákony schválit.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…