Sociální výbor sněmovny odsouhlasil exekuce na sociální dávky

25.08.2011 11:57

Při současné právní úpravě jsou lidé pobírající sociální dávky prakticky nepostižitelní. Naším cílem je přivést je k odpovědnosti, uvedla při projednávání návrhu předkladatelka Ivana Řápková (ODS). Ta je známa svým nekompromisním přístupem vůči dlužníkům z řad příjemců sociálních dávek.

Sociální výbor sněmovny odsouhlasil exekuce na sociální dávky

Sociální výbor odsouhlasil novelu zákona, která rozšíří možnost exekucí na sociální dávky. V současnosti je možné postihnout tímto způsobem lidi pobírající rodičovský příspěvek a sociální příplatek. Pokud novelu schválí sněmovna, Senát a podepíše prezident, bude možné uvalit exekuce i na příspěvek na živobytí ze systému dávek pomoci v hmotné nouzi.

Dlužníci se musí naučit zodpovědnosti

Exekutoři však nebudou moci odebrat celou dávku. Budou muset dlužníkům a jejich rodinám ponechat částku rovnající se existenčnímu minimu. Dlužníci také budou moci předtím uzavřít dohodu o srážkách. Ta jim umožní stanovit si splátkový kalendář a dojednat si lepší podmínky.

"Při současné právní úpravě jsou lidé pobírající sociální dávky prakticky nepostižitelní. Naším cílem je přivést je k odpovědnosti," uvedla při projednávání návrhu předkladatelka Ivana Řápková (ODS). Ta je známa svým nekompromisním přístupem vůči dlužníkům z řad příjemců sociálních dávek ještě z doby, kdy byla chomutovskou primátorkou.
Návrh novely vyvolal mezi mnoha poslanci, kteří jsou členy výboru, odpor. "Může to postihnout kohokoliv, například tak, že onemocní, nebo ztratí práci," řekl v diskusi poslanec Roman Sklenák (ČSSD) o lidech, kteří spadnou do systému hmotné nouze. Novela podle něj nahraje pouze exekutorům.

"Vy tady mluvíte o exekutorech, ale co mají dělat majitelé bytů, kteří mají ve svých domech lidi, kteří neplatí nájem," odporovala Řápková. Nejenom, že musí majitelé podle ní udržovat tu nemovitost, ale musí za dlužníky hradit jejich společné náklady. Další problémem je podle Řápkové přestupková činnost, kdy za určité přestupky proti veřejnému pořádku je možné uložit pouze pokutu. Ale tito lidé pokuty neplatí. "Oni jsou v hmotné nouzi a na jejich dávku nemůže nikdo sáhnout," řekla.

I z toho důvodu spolu s další předkladatelkou Lenkou Kohoutovou (ODS) navrhuje, aby byla možnost exekuce.

Související:

Vláda projedná návrh Řápkové na exekuci sociální dávek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …