Špidla propaguje názory pozoruhodným videem

16.09.2010 5:33

UVNITŘ VIDEO Bývalý premiér a současný kandidát do Senátu Vladimír Špidla (ČSSD) se rozhodl k propagaci svých názorů na důchodovou reformu použít krátké video. Snímek používá metodu oblíbenou u konspiračních teorií a naráží svoji podstatou na současnou Bezděkovu komisi, která je vládou pověřena vypracováním návrhu reformy.

Špidla propaguje názory pozoruhodným videem

Polopaticky je zde vysvětleno přerozdělení peněz, role státu a především možná rizika plynoucí z připravované reformy.

Vysvětluj a varuj

Špidla ve svém videu začíná u tradičního důchodového systému založeného na rodině a obci, který s příchodem průmyslové revoluce doznal řadu změn. Kritizuje současnou výši odvodů, která zaostává za průměrem EU o 3 procenta.

"Fakticky všechny penzijní fondy v Británii investovaly do akcií společnosti BP. Vinou havárie v Mexickém zálivu přišla firma o značné prostředky a nikdo zatím netuší, jak toto bude vláda řešit," praví se ve videu.

"Je to rozhodně šikovně vytvořené, mediálně na výši, ale pletou se fakta (HDP) a nedá se zde moc polemizovat. Dále je tu celá řada metafor a spekulací, nicméně použít natvrdo pojem "konspirační teorie" je moc emotivní. Má to ale trochu takový nádech," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Pro a proti

Dlouhodobě kontroverzní model tzv. opt-outu připravuje Bezděkova komise. V podstatě už zůstává jen otázkou, kolik si občan bude muset povinně spořit. Zastánci programu hájí oslabení role státu, která má být věci dlouhodobě ku prospěchu.

Odpůrci naopak varují před velkými maržemi, které si penzijní fondy účtují za úschovu peněz. Musí mimo jiné vynakládat nemalé prostředky do reklamy, vložené peníze rovněž podléhají riziku.

Související:
Špidla: Škrty v době krize považuji za chybu
FOTOGALERIE: Špidla křtil knihu

Rath sepsal vizi Česka. Text, ze kterého mrazí
Porostou slumy, trumfuje Jandák Ratha. Pak chválí Bártu
Nežrat. Náčelník. A Špidla pozřel sendvič

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…