Spokojenost s politiky? Za deset let klesla o polovinu

10.01.2012 16:04

O polovinu klesla za posledních deset let spokojenost obyvatel České republiky s politiky. Že politické strany fungují dobře, si myslí už jen 15 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Pouze necelá třetina Čechů věří, že strany v tuzemsku zaručují demokratickou politiku.

Spokojenost s politiky? Za deset let klesla o polovinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

V roce 2001 ještě 29 procent dotázaných odpovídalo, že podle nich fungují politické strany v Česku dobře. Od té doby však důvěra lidí v politiky postupně klesala. "Méně než pětina pozitivních odpovědí se objevila poprvé v roce 2008, v období nestabilní Topolánkovy vlády, a přetrvala i po jejím pádu," uvedla společnost STEM.

V Česku vládne nezájem

Situace se výrazně zlepšila po volbách do sněmovny v roce 2010, kdy podíl pozitivních odpovědí krátkodobě vzrostl na 28 procent, ale loni se hodnocení dostalo na ještě nižší úroveň než v letech 2008 a 2009. Nyní je s fungováním politických stran spokojeno jen 15 procent lidí.

Velký propad zaznamenalo středisko i v názoru lidí na to, zda strany zaručují demokratickou politiku. Před deseti lety v to věřilo 44 procent obyvatel, a v některých dalších letech dokonce polovina Čechů. V průzkumu z prosince 2011 ale odpovědělo pozitivně už jen 32 procent lidí. Výsledky ukázaly, že 60 procent lidí se o strany nezajímá. "Nabízí se otázka, do jaké míry můžeme kritický názor na politické strany považovat za objektivní a vycházející ze znalosti věci," uvedli autoři výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…