Správce Sazky navrhl soudu vyplatit prvnímu věřiteli 567 milionů korun

12.01.2012 8:21

Insolvenční správce zkrachovalé loterijní firmy Sazka Josef Cupka navrhl soudu vyplatit z peněz získaných prodejem společnosti 567 milionů korun The Bank of New York Mellon, která je věřitelem Sazky. Výše zajištěné pohledávky The Bank of New York Mellon vůči Sazce činí téměř pět miliard korun. ČTK to potvrdila Cupkova mluvčí Lenka Tichá.

Správce Sazky navrhl soudu vyplatit prvnímu věřiteli 567 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Správce se obrátil na soud se žádostí o výplatu zajištěného věřitele, jde o standardní postup, který vyplývá ze zákona," uvedla.

Sazku získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Z této částky vyplatí Cupka The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech.

Pohledávky za 15 miliard korun

Návrh vyplacené částky podle Tiché nenaznačuje poměr, ve kterém budou vypláceni ostatní nezajištění věřitelé. "Zajištěný věřitel má v zákoně zcela jasně definované podmínky pro vyplacení, je uspokojován přednostně, s ostatními věřiteli to nesouvisí. Výplata zajištěného věřitele nijak nenaznačuje, kdy a v jakém poměru budou uspokojování ostatní věřitelé. Jejich postavení je zcela odlišné," podotkla.

K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce poté popřel pohledávky za 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun.

SLEDUJEME téma kauza Sazka

Skupiny KKCG s PPF, které patří mezi největší věřitele Sazky, po odkoupení loterijního byznysu Sazky následně společnost přejmenovaly na SAZKA sázková kancelář.

Při vypořádání dluhů se v první řadě uspokojují zajištění věřitelé, tedy ti, kteří mají vůči prodávanému majetku firmy nějaké zajišťovací nebo zástavní právo, a to co nejdříve poté, kdy byl tento majetek zpeněžen. Od jejich pohledávky se pouze odečte poměrná výše odměny insolvenčního správce a náklady spojené se zpeněžením, udržováním a správou majetku.

Už během konkurzu jsou podle Tiché průběžně uspokojovány pohledávky za majetkovou podstatou. Tam patří náklady spojené se spravováním a udržováním podstaty, daně v průběhu insolvenčního řízení, sociální a zdravotní pojistné a zaměstnanecké nároky v průběhu insolvenčního řízení, výdaje a odměna správce. Zbytek výtěžku podle výše přihlášených pohledávek se rozdělí mezi přihlášené věřitele.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Tím největším je ČSTV.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…