Statistika nelže. Sebevraždy mladých jsou tu nejčastější z celé EU

20.11.2011 11:52

Každý rok se počet sebevražd u mladistvých zvyšuje. Dokonce statistika ukázala, že počet sebevražd nebo jen pokusů o sebevraždu je v ČR nejvyšší z celé EU.

Statistika nelže. Sebevraždy mladých jsou tu nejčastější z celé EU
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Důvodem, proč děti chtějí skončit se životem může být mnoho. Nejčastěji je to však z rodinných důvodů, kdy mají špatné nebo žádné zázemí doma. Dalším častým důvodem jsou partnerské vztahy, škola nebo problémy se zařazením do kolektivu.

Studie dětských sebevražd jsou rozděleny do dvou skupin, první od 5 do 14 let a druhá od 15 do 19 let. Ale u nás byly zaznamenány nejmladší děti desetileté.

"V dětském věku jsou motivem hlavně problémy ve škole, ale i v rodině, zatímco u dospívajících rodinné konflikty dominují, ale už se tam objevují i problémy v partnerských vztazích. Pro adolescentní věk jsou sebevražedné pokusy typické. Většího počtu pokusů o sebevraždu se dopouštějí dívky, zatímco u dokonaných sebevražd dominují chlapci," uvedl primář dětské psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol Jiří Koutek pro Tyden.cz.

Další články v rubrice Statistika ZDE 

Mnohdy úmysl zemřít nemusí být jednoznačný. Někdy dotyčné jen láká dát "život v sázku". Jelikož se v chlapcích obecně ukrývá větší agresivita, používají agresivnější metody k ukončení svého života, výrazně převažuje oběšení. Naopak dívky sahají k aktu sebevraždy častěji než chlapci, jenže používají méně tvrdé způsoby. Nejčastěji pak léky.

Častými rizikovými faktory, které zvyšují pravděpodobnost sebevraždy je komplikovaná rodinná situace, rodinné konflikty, osobnostní rysy. V poslední době se rozšiřuje tzv. sebepoškozování. Formy sebepoškozování mohou být různé, nejčastěji však děti sáhnou po žiletce. Někdy to může být i pálení cigaretou nebo polykání předmětů.

Psali jsme:
Čti, brblající národe. Máme nejméně chudých z celé EU
Česko mezi nejvyspělejšími státy. Žijeme si lépe než Italové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kri

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…