Šťáva zažaloval Česko v USA a ve Velké Británi. Kvůli Diagu

07.06.2011 17:13

Bývalý majitel firmy Diag Human Josef Štáva podle informací České televize zažaloval kvůli kauze Diag Human Českou republiku i v dalších státech. Například v USA a ve Velké Británii.

Šťáva zažaloval Česko v USA a ve Velké Británi. Kvůli Diagu

Informace přitom přišla krátce poté, co poslanci koalice odhlasovali, že se ve sněmovně nebude o kauze Diag Human vůbec hovořit. Zákonodárci totiž neodhlasovali zařazení tohoto bodu do programu schůze.  

Sociální demokraté ale argumentují tím, že premiér Petr Nečas na schůzi sněmovny musí vysvětlit postup České republiky v této kauze. Z rozporných vyjádření podle nich není jasné, zda ČR arbitráž vyhrála, nebo prohrála.

Podle názoru Diag Human nároky firmy na více než desetimiliardové odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou již nepravomocně uznaly vídeňský a pařížský soud. "Jejich rozhodnutí je důležitým signálem pro ostatní soudy," uvedl k tomu Šťáva.

Kauza Diag Human od začátku:

Společnost Diag Human, kterou ještě donedávna vlastnil někdejší obchodník s krví Josef Štáva - akcie firmy prý prodal "mezinárodnímu konsorciu - se státem vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Podle posledního rozhodčího nálezu z roku 2008 má Česko Šťávově firmě zaplatit téměř devět miliard korun (8,9 miliardy korun). S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Stát ale zažádal o přezkumné řízení. Městský soud v Praze má podle zjištění ParlamentníchListů.cz v září rozhodnout o jmenování druhého arbitra Petra Kužela. Třetí arbitr pak bude soudem jmenován později - zatím ale soud v této věci nanařídil jednání.

Firma Diag Human tvrdí, že rozhodnutí zahraničních soudů potvrzují, že rozhodčí nález se srpna 2008 je pravomocný a konečný. Stát však nález z roku 2008 za pravomocný nepovažuje a tvrdí, že arbitráž stále pokračuje.

Sledujeme kauzu Diag Human

Přesto soudy ve Vídni a v Paříži údajně uznaly nárok Diagu na zahájení exekučního řízení. Spekuluje se o tom, že hrozí obstavení majetku Českého centra v Paříži. Před 14 dny naopak právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda zveřejnil, že soud ve Vídni na základě exekučního usnesení zabavil tři díla ve vídeňské galerii Belvedere.

Ve znění zákona výslovný zákaz není

Kalvoda především argumentuje tím, že rozhodčí nález z roku 2008 nabyl právní moci, neboť odvolání za stát podepsali ministr zdravotnictví a generální ředitel ÚZSVM. Druhý jmenovaný ale k tomu neměl podle Kalvody oprávnění, neboť podle zákona smí v této věci konat jen územní pracoviště ÚZSVM. Prý to nařizuje zákon č. 201/2002  a hlavně paragrafy 6, 14 a 21.

Jenže jak ParlamentníListy.cz ze znění tohoto zákona zjistily, nic takového tam výslovně obsaženo není. Navíc byla některá ustanovení zákona novelizována v roce 2004. Novelizace pak jen posiluje zastoupení generálního ředitele v rámci různých řízení.

To, že rozhodčí nález z roku 2008 ale není dosud pravomocný, nepřímo pro ParlamentníListy.cz nedávno potvrdil předseda rozhodčího senátu Květoslav Růžička. Do nálezu totiž s největší pravděpodobností doložku právní moci dosud nevyznačil. Kdyby to učinil, byl by to s největší pravděpodobností podvod. Ostatně tuto skutečnost - tedy nepravomocnost nálezu - potvrdil i sám Kalvoda. „Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti soudu (ve věci exekuce) není," vysvětlil pro redakci. Přesto firma stále dokola, a navíc i veřejně, tvrdí pravý opak.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…