Šumava se vylidňuje. Chalupa otevírá dveře těžařům, hrozí ekologové

25.05.2012 10:09

Ani půl roku trvající kulatý stůl nepřinesl jednotný názor na výslednou podobu zákona o šumavském národním parku. Kulatého stolu se účastnili politici, vědci, ale také zástupci neziskových organizací. Mnozí z nich však nejsou s výsledky spokojeni a připravovaný zákon ostře kritizují. Spor o míru bezzásahovosti v Národním parku Šumava nabral na obrátkách. Kritizují ho zejména ekologové.

Šumava se vylidňuje. Chalupa otevírá dveře těžařům, hrozí ekologové
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Happening s názvem Hájové zelení, všichni jste sežrani na Šumavě

 „Zákon předložený ministrem Chalupou otevírá dveře národního parku těžařům a developerům na úkor chráněné přírody a turistů. Umožní nové developerské projekty a mamutí stavby v srdci národního parku“, říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Takový názor však nesdílí některé šumavské obce, které trpí poklesem obyvatel právě na úkor bezzásahovosti v národním parku.


Šumavské obce si stěžují na úbytek obyvatel


Někteří starostové označují bezzásahovost za zdroj poklesu obyvatel na území Šumavy. „Většina lidí se živila zemědělstvím a lesnictvím. Dnes Šumava stárne a vylidňuje se. Z obcí odcházejí především mladí lidé a pro nás je čím dál tím složitější obstarat služby,“ říká starostka Kašperských Hor Alena Balounová.


A právě šumavským obcím se snaží připravovaný zákon vyjít vstříc. „Zmenšit rozlohu parku jen na bezzásahové zóny by bylo snadné a politicky nekonfliktní. Cílem ministerstva životního prostředí ale je, aby Šumava byla živým fungujícím systémem. Aby obce byly jeho integrální součástí“, vyjádřil své stanovisko pro Parlamentnilisty.cz Matyáš Vitík, tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí.


Ani mezi obcemi však nepanuje shoda na současné podobě zákona. Kritizuje ho například Libor Pospíšil, starosta Prášil. „Spojování bezzásahovosti s vylidňováním Šumavy považuji za jeden z důvodů pro obhajování „ křížence“ národního parku a lesního závodu, který ale dle mého názoru nemá smysl.“ Prášily dle Pospíšila vylidňováním netrpí. Naopak nyní mají největší počet obyvatel.


Jednotní nejsou ani vědci


V postupu proti kůrovci se líší také názory vědců. Nikita Lopoukhin ze Světového svazu ochrany přírody vyjádřil znepokojení nad připravovaným zákonem. Dle Lopoukhina a mnoha odborníků a expertů na ekologii přináší nezasahování do přirozeného vývoje řadu výhod pro přírodu a poskytuje prostor vědcům pro její zkoumání.


Se zcela odlišným pohledem však přichází Ing. aut. Arch. Pavel Valtr, který působí na Fakultě ekonomické ZČU. „Návrat k přírodnímu stavu bez asistence člověka není možný. Ochrana prosazující bezzásahovou divočinu způsobuje rozsáhlé škody – v lesích, na chráněných biotopech, chráněných organismech, i škody sociální a škody na ekonomickém rozvoji," myslí si Valtr.


Seznam mezinárodně uznávaných národních parků neexistuje


Hnutí Duha nedávno v tiskové zprávě informovalo, že Světový svaz ochrany přírody hrozí vyřazením Šumavy ze seznamu mezinárodně uznávaných parků. Ten však takové informace popřel. Celou situaci pro Parlamentnilisty.cz okomentoval Andrej Sovinč, evropský místopředseda jedné z komisí Světového svazu ochranu přírody.


„Světová komise chráněných území byla zapojena v několika misích v Národním parku Šumava. Tyto mise iniciovala česká strana pro posouzení, zda je navrhovaný zákon v souladu se standardy chráněných území II. kategorie. Výsledky mise našly neshody a byla vydána doporučení. IUCN však nemá mandát taková opateření prohlásit závaznými,“ řekl Sovinč.


Sovinč navíc popřel existenci Seznamu mezinárodně uznávaných parků. Existuje pouze Světová databáze chráněných území (WDPA), která má celkem šest kategorií. IUCN nemůže ovlivnit to, jakým způsobem země přiřazují jednotlivá území k daným kategoriím. Existuje pouze morální odpovědnost, aby každá země následovala mezinárodní standardy Světového svazu ochrany přírody. Ten může pouze upozornit na situaci, kdy dané území nesplňuje normy konkrétní kategorie a alespoň tímto způsobem informovat veřejnost,“ okomentoval celou situaci Sovinč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…