Šumava si sama vydala povolení kácet, vadí zástupkyni ombudsmana

18.03.2012 21:03

Ombudsmanovi se nelíbí častá praktika českých národních parků. Pokud chtějí kácet, například při zásahu proti kůrovci, vydají si sami povolení. Kanceláři veřejného ochránce práv toto přijde „poněkud kuriózní“.

Šumava si sama vydala povolení kácet, vadí zástupkyni ombudsmana
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

"V důsledku současné právní úpravy je možné, aby správa národního parku udělovala sama sobě některá povolení dle zákona o ochraně přírody a krajiny," uvedla pro Aktuálně.cz zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Naráží tím na případ z minulého týdne, kdy kancelář označila loňské kácení kůrovcových stromů u Ptačího potoka na Šumavě za nezákonné. Šumava ale není jediný národní park, který takto postupuje.

"Není možné, aby docházelo k propojování fungování státní správy s činností soukromoprávního subjektu v jedné instituci, byť by tento subjekt hospodařil se státním majetkem," míní Seitlová. Nepovažuje to za vhodné a za záruku nestrannosti výkonu státní správy.

Zatím ale není jasné, jak takové případy řešit. Ani Seitlová nepřichází s novým způsobem. "Lepších řešení moc není," potvrdil fakt Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Zároveň ale připomněl, že parky mají obvykle množství odborníků na přírodu, kteří jsou zběhlí i v právních otázkách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …