Sváček přijal nabídku Klause kandidovat do Ústavního soudu

23.11.2011 19:45

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček přijal nabídku prezidenta Václava Klause, aby se příští rok ucházel o uvolněné místo soudce Ústavního soudu. Kandidaturu nyní bude obhajovat v Senátu, který musí Klausův výběr potvrdit. Sváček to řekl ČTK po dnešní schůzce s prezidentem na Pražském hradě.

Sváček přijal nabídku Klause kandidovat do Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

"Pan prezident mi učinil nabídku kandidovat na soudce Ústavního soudu. Já jsem touto nabídkou velmi poctěn a zavázán. Nabídku jsem přijal a budu se snažit ji obájit před Senátem," řekl Sváček. Další podrobnosti z rozhovoru s prezidentem uvést nechtěl.

Nahradí Wagnerovou

Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Patnáctičlenný soud je od roku 2005 kompletní a jeho složení se od té doby neměnilo. V březnu příštího roku ale vyprší funkční období místopředsedkyni soudu Elišce Wagnerové. Klaus tak bude mít po delší době možnost vybrat na uvolněné místo spolu se Senátem nového ústavního soudce.

Ústavní soud zaznamenal největší obměnu v souvislosti s ukončením funkčního období části svých členů v roce 2003. Senátoři a prezident Klaus se od té doby dostávali do sporu o některé kandidáty. Z 19 nominovaných, které Klaus nabídl Senátu, mu horní komora odmítla šest. Jmenováním soudce Vladimíra Kůrky v roce 2005 ale byl soudcovský sbor ústavního soudu naplněn.

K tématu:
Soudkyně Wagnerová přirovnala Kalouska k nacistům
Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky
Soud zrušil škrty ve stavebním spoření

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…