Svaz pacientů Hegerovi: Delší dojezdové časy zhorší péči

06.01.2012 20:40

Podle Svazu pacientů omezí dojezdové časy k lékaři, jak je navrhuje ministerstvo zdravotnictví, péči. Velkou část obyvatelstva prý úplně zbaví přístupu k ní. Ministerstvo připravilo návrh vládního nařízení, v kterém například uvádí, že pacient by se měl dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem.

Svaz pacientů Hegerovi: Delší dojezdové časy zhorší péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Návrh odmítla Česká lékařská komora. Podle ní je to první krok k omezení sítě, a tím i péče o nemocné. Zdravotní pojišťovny možnost zasahovat do sítě vítají. "Ze strany ministerstva zdravotnictví jde o zrušení záruk dostupnosti zdravotní péče. Uvedený dojezdový čas by umožňoval redukovat počet lékařů a lékáren na sotva deset procent a velkou část obyvatelstva by zbavil přístupu ke zdravotní péči vůbec," uvedl v dnešním prohlášení šéf svazu Luboš Olejár.

V Německu jde o kilometry

Text vládního nařízení je ve fázi připomínek, platit má od ledna 2013. Ministerstvo zpracovalo po připomínkovém řízení už druhou verzi návrhu, v ní dojezdové časy prodloužilo. Podle ČLK se tím plánovaná dostupnost pro pacienty ještě zhoršila. Podle Jany Petrenko, šéfky Koalice pro zdraví, která je členem Pacientské rady ministerstva zdravotnictví, dávají navržené dojezdové doby rozumnou rezervu, aby péče určitě byla poskytnuta.

Podle pediatra Milana Kudyna je časové vymezení nesmysl. Řekl, že v Německu je stanovená dostupnost na kilometry v daném okruhu, kdy pojišťovna péči uhradí. Pokud pacient jede dál, péči si uhradí sám.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …