Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie

16.10.2011 17:58

Včera 15. října proběhla ve stovkách světových měst demonstrace proti kapitalismu a za „skutečnou demokracii“. Protestující vyjadřovali nesouhlas se sociálními rozdíly a údajným ruinováním ekonomiky ze strany bankéřů a politiků. Čeští pravicoví politici se však obávají, že tento protest by mohl u některých demonstrujících podnítit radikální názory. Jiní nešetří ani slovy „anarchismus“ nebo „diktatura“.

Svět vyšel do ulic. ODS a Hrad: Anarchie, smrt demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Na demonstracích lidé vyjadřovali nesouhlas se sociálními rozdíly a rozvrstvením společnosti, podobná akce se původně konala na americké Wall Street. Včerejší hromadné akce se účastnila kromě tisícovky měst po celém světě i Praha, svolalo ji hnutí Skutečná demokracie teď.

Základem hnutí Skutečná demokracie teď, které akci v Praze organizovalo, jsou sněmy, kde všichni lidé můžou svobodně vyjadřovat své názory a kde se společně diskutuje nad společenskými otázkami všeho druhu. "Rozhodování probíhá dle principů přímé demokracie. Neexistuje žádné vedení, anebo VŠICHNI jsou vedení," stojí v oficiálním prohlášení hnutí.

„Myslím si, že to je nová vlna starého anarchismu," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz, poslanec Evropského parlamentu za ODS Hynek Fajmon.

Související: Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

Lidé na včerejší akci protestovali proti kapitalistickému světu, který je prý ovládaný finančníky a politiky. „Já to považuji za alarmující signál, na který pohlížím v širším kontextu. Hospodářská krize, narůstající moc státu, neexistence politiků s vizí a jejich neschopnost o nabízených záměrech přesvědčit voliče, to vše radikalizuje část veřejného mínění. Následky mohou být pro demokracii smrtelné - a nebylo by to v historii poprvé," míní europoslanec Ivo Strejček, také občanský demokrat.

„Chceme lidem ukázat, že existuje alternativa i možnost toho, jak ukázat svoji nespokojenost. Nejen jednou za čtyři roky u voleb," řekl před akcí redakci organizátor Jan Cemper. „Jejich požadavky jsou splnitelné pouze v diktatuře," myslí si ale pro ParlamentníListy.cz o hnutí tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Protesty často mívají iracionální podobu

Proč těchto 200 demonstrujících vyšlo do ulic? Je za tím pouze zmíněná nespokojenost s vládou, a nebo je na vině jejich špatná životní situace? „Já myslím, že je to složitější. Dnes je všechno, co nás obklopuje, daleko odosobněnější, než bylo kdy v minulosti, a téměř už mezi ničím neexistují žádné přímé a uchopitelné vazby. Ne každý pak považuje takový svět za místo, kde se dobře žije a protesty proti tomu mnohdy mohou mít iracionální podobu," myslí si poslanec za ODS Aleš Rádl.

Podle některých pravicových politiků si protestující zaslouží soucit. Nesmí se to však chápat téměř jako něco kladného. „Soucit si zaslouží každý, kdo upadne do neštěstí, ať už nezaviněně, nebo vlastní vinou. Není to ovšem „zásluha", na základě níž by si mohl nárokovat pomoc. Pojmu „sociální spravedlnost" nerozumím: vychází asi z mylné představy, že jsou-li si lidé rovni před Bohem, resp. zákony, jsou také stejní, a mají tudíž právo „mít stejně"," myslí si poslanec Daniel Korte z TOP 09.

Více o akci: Soudruzi, kde jste? Svět demonstroval, naši komunisté schůzovali

Ačkoliv si ale podle Romana Jocha, poradce premiéra Petra Nečase, demonstrující soucit zaslouží, myslí tím spíš soucit kvůli jejich nechápání, že za problémy světa a České republiky nemůžou všichni bankéři či politici. „Soucit ano, protože tito „anarchisté za rozsáhlý stát" nechápou, že příčinou současných obtíží byly příliš velké státní výdaje a dotace, a řešením je lidská tvořivost, již nejlépe umožňuje svobodný trh, ale bez deformací v podobě dotací nezodpovědným firmám, bankám či zemím," uvedl pro ParlamentníListy.cz Joch.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…