Švýcarští poslanci se nesmířili s českými okny v parlamentu

31.03.2013 10:54

Švýcarským národně orientovaným poslancům se nelíbí renovace budovy parlamentu v Bernu, při které byla použita okna vyrobená v Česku. Skupina zákonodárců už delší dobu kritizuje fakt, že při rekonstrukci tak významné instituce se nepoužily domácí výrobky. Nyní třicítka z nich podpořila výzvu, aby se úřady příště při výběru dodavatelů chovaly "vlastenečtěji". Napsal o tom dnes švýcarský nedělník Il Caffé.

Švýcarští poslanci se nesmířili s českými okny v parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zamrzlé sklo v okně

Aféra kolem "oken z východu" se rozhořela loni, kdy se začalo opravovat východní křídlo budovy Spolkového shromáždění. Úřady zadaly zakázku na výměnu oken za 1,5 milionu švýcarských franků (asi 30 milionů korun) firmě registrované v Curychu, později se ale ukázalo, že tato firma má výrobní závod v České republice.

Když se tento fakt donesl k zákonodárcům, strhla se vlna kritiky. Podle poslanců má budova parlamentu symbolický význam a mělo by se dbát na to, aby se na její opravě podílely švýcarské firmy a používaly se švýcarské výrobky. Návrh na přísnější kontrolu stavby nyní dala dohromady poslankyně Sylvia Flückigerová-Bäniová z pravicově populistické Švýcarské lidové strany (SVP/UDC). Podpořilo ji 38 kolegů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…