Tajemný Onderka: Z ložnic a z koaličních schůzek se důvěrnosti nevynášejí

19.10.2010 11:22

Jako pravý džentlmen se staví dosavadní brněnský primátor Roman Onderka. Na dotazy, jak probíhají pro něj a pro jeho vítěznou ČSSD velmi zásadní koaliční rozhovory, říká, že z ložnice a z jednání informace nedává.

Tajemný Onderka: Z ložnic a z koaličních schůzek se důvěrnosti nevynášejí

Klobouk dolů před takovým postojem. Ovšem ne všichni v Brně jsou natolik diskrétní. Zvláště představitelé stran, kteří nemají co ztratit a naopak na soupeření vítězné ČSSD s druhou ODS mohou jedině vydělat.

Podle některých posledních informací je vše už bez ohledu na další schůzky předem domluvené. Tato prognóza uvažuje v Brně vládu pohodlné koalice vítězné ČSSD s druhou ODS. Jenže - zůstal by i v tomto případě Roman Onderka primátorem? Vždyť za takovou variantu by mohla ODS požadovat pro svého lídra Roberta Kotziana primátorské křeslo. A to je zřejmě předem nesplnitelné přání. Roman Onderka za sebou má už všechna nejdůležitější první jednání jak s ODS, tak s brněnskou třetí nejsilnější TOP 09 a také s lidovci: „Znovu opakuji, že podle počtu mandátů jednáme postupně se všemi stranami, které ve volbách uspěly, s výjimkou KSČM. S těmi jednat nebudeme," uvádí opakovaně donekonečna bez bližších podrobností primátor Onderka. V kuloárech se však tvrdí, že „z jeho ložnice" už vyšly nabídky na několik významných postů na radnici pro poražené soupeře výměnou právě za udržení dosavadního primátorského křesla.

Lidovci se chytili šance

Mnohem menší tajnosti k probíhajícím rozhovorům dělá jeho první náměstek a kandidát na primátora z řad KDU-ČSL Daniel Rychnovský. „S ODS jsme již hovořili a stejně jako s TOP 09 jsme si potvrdili, že jsou naše programové názory velmi blízké. I když v jednáních budeme pokračovat, dovedeme si myslím představit pravostředovou koalici. Ostatně shodli jsme se v tomto názoru i s Robertem Kotzianem z ODS," uvedl za stranu, která skončila v Brně na čtvrtém místě Rychnovský.

Toho dokonce ani neuráží přirovnání, že KDU - ČSL je tak trochu jako břečťan, který se přilepí vždy na toho, kdo má naději vyrůst co nejvýše. „Taková rostlina je v přírodě velmi důležitá a má tam svoje místo," říká se zjevnou pohodou lidovecký lékař Rychnovský.

Sociální demokracie v Brně však jednoznačně o post primátora pro Romana Onderku stojí a bude za něj bojovat. „Vyhráli jsme téměř o deset procent a to je jasný signál, že o post primátora v Brně usilovat musíme," uvedl předseda městské organizace ČSSD Jeroným Tejc. Stejného názoru je i hejtman Michal Hašek, který nabídnul Onderkovi pomoc.

Foto: autor

Více:

V ODS to vře. Proč dávat zelenou velké koalici? To nás pohřbí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…