Táňa Fischerová o konkurentu Fischerovi: Přikryl spoustu věcí

19.10.2012 14:58

V jabloneckém knihkupectví Serius ve čtvrtek večer představila svoji knihu Láska nevládne, láska tvoří kandidátka na prezidentku Táňa Fischerová. A řeč nebyla pouze o knize, mluvilo se také o politice. „Zjistila jsem, že každý druhý zákon je namířený proti lidem,“ vypozorovala Fischerová.

Táňa Fischerová o konkurentu Fischerovi: Přikryl spoustu věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Fischerová byla čtyři roky poslankyní parlamentu. „Zjistila jsem, že každý druhý zákon je namířený proti lidem,“ vypozorovala.

SLEDUJEME: Přímá volba prezidenta

Táňa Fischerová ohlásila kandidaturu na prezidentku, nyní sbírá požadované podpisy. V Jablonci okomentovala i některé další prezidentské adepty. Velmi kritická byla k Janu Fischerovi. Debatu o něm vyvolal primář chirurgie jablonecké nemocnice Michael Vraný, který upozornil na „motivovanou nečinnost“ v době jeho premiérování. „Jak je možné, že je tento pán největším favoritem na prezidenta. Vždyť by ho lidé měli nenávidět?“ podivil se.

„Jan Fischer přikryl plno věcí. Lidé ho měli rádi proto, že přišel po hulvátovi Topolánkovi, kdy člověk nevěděl, do koho strčí, komu dá facku a co sprostého pronese. Po něm se objevil takový slušný kokta. To se jim zřejmě líbilo. Mnozí ale neviděli, že to není vláda odborníků. Vybrali si ji politici a oni za ně dělali špinavou práci,“ vysvětlila Ficherová. Proto jsou podle ní úřednické vlády nebezpečné. „Když příští týden rebelové shodí vládu Petra Nečase, politici jmenují úřednickou vládu. Ta to tady může ještě pěkně přemalovat,“ obává se.

Roithová i Dienstbier jsou přijatelní. Ale vadí jejich stranickost

Mladý jablonecký architekt Jakub Chuchlík se zeptal Fischerové na další prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou. „Přijde mi, že oslovujete stejný typ voličů. Není škoda, že jdete proti sobě?“ zmínil. Fischerová Roithovou podpořila. „Zuzana je jednou z opravdu dobrých političek. Řekla jsem jí ale, že pokud občanská společnost vygeneruje svého kandidáta, pak budu podporovat jeho. Nakonec si vybrali mě. Myslím si, že stranickost škodí. Nahoře má být osobnost nadstranická a nestranická. Což Zuzana není. Stejný postoj mám k Jiřímu Dienstbierovi, kterého bych si též vybrala z těch, co jsou v nabídce,“ objasnila.

Současný systém je založený na korupci. Musí se proměnit

„Mnoho lidí si dnes uvědomuje nutnost společenské změny. Současný systém je založený na egoismu, korupci a manipulaci. Vede k rozkrádání společných statků, ničení přírody a pošlapávání lidské důstojnosti. Jeho proměna je nezbytná. Sobectví musí být nahrazeno soucitem, obětavostí a láskou,“ přečetl zadní stránku propagované knihy moderátor besedy Vladimír Opatrný z jablonecké hospodářské komory a také ze Změny pro Liberecký kraj.

Dá se však současný systém změnit? „Ne, ten systém se změnit nedá. To bylo mé poznání ve sněmovně. Zjistila jsem, že každý druhý zákon je namířený proti lidem. Byla jsem z toho zdeptaná. Stála jsem tam proti všem,“ upozornila Fischerová. Proto ji tehdy napadlo založit alternativní Klíčové hnutí. „Máme úplně jiný program než tradiční strany. Etické banky, místní měny, prvorepublikové družstevnictví. Úplně nové pohledy, které tu nejsou. Třeba rozdělení společnosti podle sociální trojčlennosti – oddělení ekonomiky, politiky a duchovně kulturní oblasti,“ vysvětlila.

Euroamerická civilizace je vyprázdněná

Herečku a  občanskou aktivistku si přišlo poslechnout několik desítek lidí, o mnoho více by se jich do knihkupectví ani nevešlo. Mluvilo se i o současné krizi. „Cítíme všichni, že to, v čem žijeme, není záležitostí jenom naší vlády, ale krize je systémová. Dochází k ní v důledku vyprázděnosti euroamerické civilizace,“ upozornil Opatrný.

Táňa Fischerová kritizovala i svazující byrokracii, která se týká dokonce dobrovolnictví. „Někomu chcete něco dát, ale nechcete se k někomu hlásit, ani patřit k nějaké skupině. A oni vám řeknou, že to není možné. To je ten orwellovský svět, který se k nám tichounce plíží. Padáme stále hlouběji, protože sami už nemůžeme nic,“ konstatovala.

Vlády neslouží lidem, ale ratingovým agenturám

Podle Fischerové je budoucnost v myšlení srdcem a nikoli ráciem. „Naše vláda už neslouží lidem, ale ratingovým agenturám. Je to jediné hledisko, které mají a přitom zadlužují zemi stále více. Stejně dluhy nikdy nezaplatíme. Splácíme od roku 1993 úroky a nikoli vlastní dluh. Nejen u nás, my ho máme ještě poměrně nízký. Ale podívejte na USA, Japonsko. Jednoho dne se stejně musí udělat čára a říci  - teď začínáme jinak,“ domnívá se.

Člověk bez ideálů do politiky nepatří

Zdeněk Joukl z Desné se zeptal, co udělat, aby morálka nebyla sprosté slovo. A upozornil na příklad Slovenska, kde mají etickou výchovu na školách. Sám navrhuje duchovně kulturní centra, které by podle něj měla být v každém městě.

„Morálka a ideál patří dnes do přihrádky nežádoucích věcí. Já se k tomu vždy hrdě hlásím. Když jsem šla do politiky, tak mi někteří říkali: Blbí idealisti ani do politiky nepatří. Já jsem jim oponovala. Bez ideálu se nemůžu ráno ani probudit. Naopak si myslím, že do politiky nepatří člověk, který nemá ideály,“ uvedla Fischerová. „Když jsem z poslanecké sněmovny po čtyřech letech odcházela, ptali se mě – Ještě máte nějaké iluze? Odpověděla jsem jim: Iluze jsem neměla nikdy, ale ideály jsem si nenechala vzít,“ upozornila.

Společnost není zdravá. Je třeba ji proměnit

„Trpím, když na ulici umrzne člověk a vidíte ho téměř v přímém přenosu v televizi, nebo že někteří lidé žijí jako zvířata a neustále jich přibývá. Copak ta společnost je zdravá? Copak můžeme být šťastní?“ otázala se Táňa Fischerová. Je podle ní třeba něco dělat k proměně společnosti. I proto kandiduje na prezidentku. V Jablonci získala další příznivce.

Táňa Fischerová

Narodila 6. června 1947 v Praze. Otec Jan Fischer byl divadelní režisér, matka baletka. Má mladšího bratra Jana.

Ve volebním období 2002-2006 působila jako nezávislá poslankyně za Unii svobody v parlamentu zásluhou velkého počtu preferenčních hlasů. Byla členkou Petičního výboru a Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Spolupředkládala neúspěšný návrh změny ústavy, který si kladl za cíl zavést volbu prezidenta přímo občany. Ve statistikách organizace Zelený kruh se umístila ve svém funkčním období jako nejlepší v tabulce hlasování pro ekologické zákony. V roce 2006 kandidovala neúspěšně za Hnutí Zelení do Senátu Parlamentu ČR na Praze 2. Postoupila do druhého kola, ale v něm ji, stejně jako v kole prvním, porazila Daniela Filipiová. Ve volbách do Sněmovny 2010 stála v čele kandidátky Klíčového hnutí.

Nyní shání podpisy na svoji kandidaturu na prezidentku České republiky.

Táňa Fischerová se podílí na práci řady neziskových organizací, nadací a občanských sdružení. Je členkou správní rady nadace Vize 97, rady patronů přátel Hnutí Duha, čestnou předsedkyní občanského sdružení Remedium (pro duševní zdraví), členkou Společnosti pro trvale udržitelný život, prezidentkou ITI (české středisko mezinárodního divadelního institutu), členkou poradního sboru občanského sdružení pro integraci mentálně postižených Máme otevřeno?, patronkou domu Šance, členkou Amnesty International, čestnou předsedkyní Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ), několikrát též podpořila činnost hnutí Arnika. Vyslovila se proti umístění radaru v Brdech. Je signatářkou Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ (ProAlt).

Studovala na JAMU v Brně, studium ale nedokončila, protože získala angažmá v pražském Činoherním klubu, kde působila šest sezón do roku 1973. Poté čtyři roky strávila v Divadle Jiřího Wolkra. Divadlo opustila po narození syna Kryštofa, jehož otcem je Petr Skoumal. Poté byla na volné noze. 70. a 80. léta však byla prakticky vytěsněna z uměleckého života. Podepsala petici Několik vět. Hrála například společně s Petrem Čepkem ve filmu Hotel pro cizince (režie Antonín Máša, 1966), v komedii Prodloužený čas s Milošem Kopeckým (Jaromil Jireš, 1984), Hanele (Karel Kachyňa, 1999) i v TV seriálech jako např. Lékař umírajícího času či Konec velkých prázdnin. Nyní působí jako občanská aktivistka. Žije v Praze, léto však tráví na chalupě v Kytlici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…