Tlustý s tím vyhrál volby. Kocourek to nevyloučil. V ODS se to líbí

05.09.2010 22:08

ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, zdali ODS uvažuje o tom, že se ve svém programu vrátí k daňovému přiznání na A4 a zdali se to chystá prosazovat i ve vládě.

Tlustý s tím vyhrál volby. Kocourek to nevyloučil. V ODS se to líbí

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek redakci sdělil, že pro závazky ODS je relevantní program z roku 2010 a znění koaliční dohody, kde závazek přijmout daňové přiznání na jednu stranu A4 obsažen není.

„Nicméně, pokud se zdaří integrace informačních systémů a podaří se odbourat podstatnou část výjimek, je daňové přiznání na A4 opět reálné. Tedy pokud se daňová přiznání na papíře budou ještě vůbec podávat," řekl serveru ParlamentníListy.cz Kocourek.

Přitom daňové přiznání na A4 bylo předvolebním tahákem ODS v roce 2006, kdy ekonomickým expertem strany a stínovým ministrem financí byl Vlastimil Tlustý. ODS pak těsně vyhrála volby nad ČSSD.

Nic tomu nebrání, proto to Kalousek nezavede

Člen senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Petr Pakosta, který je i daňovým poradcem, je přesvědčen, že je potřeba administrativně ulevit lidem, kteří přinášejí prostředky do státního rozpočtu. „Zjednodušení přiznání považuji za správné a budu ho prosazovat," řekl redakci senátor Pakosta.

„Zavedení daňového přiznání na první stranu nic nebrání. I v USA je totiž využíváno pro daňové situace nevyžadující četné přílohy. Kalousek je tedy může zavést již zítra. Ve své nekonečné snaze o marginalizaci ODS to jisté neudělá," uvedl místopředseda Rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor.

Změna zákona a odečitatelné položky

Europoslanec Ivo Strejček by si daňové přiznání na stranu A4 velmi přál. Je podle něho jen otázka, zdali je to prosaditelné, protože by to dle něj vyžadovalo změnu zákona o dani z příjmu a také odstranění různých výjimek a odečitatelných položek. „Bylo by ale dobře, kdyby na to ODS tlačila," dodal Strejček.

Senátor ODS Jaroslav Kubera si myslí, že by takovou změnu šlo provést, ale musel by se změnit zákon. Obecně si myslí, že by se neměly zjednodušit jen zákony týkající se daní, ale celý právní řád. 

Více čtěte: 

Tlustý promluvil o vládě: Kdo je šprt a kdo zešílel?

Staněk (ODS): Řešení ODS pro podnikání

Kalousek zruší český unikát. Skončí se superhrubou mzdou

Superhrubá mzda možná skončí. ODS už na ní netrvá

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…