To je žumpa. Nekřičte, že týráme důchodce hlady, brání se ODS

05.03.2012 7:06

Neshody mezi vládou a opozicí jsou běžným jevem parlamentní demokracie, ať už vládne kdokoliv. Nynější situace je však o poznání jiná, mnohem tvrdší. Napětí mezi koalicí a levicovou opozicí se stupňuje a s ním i ostrá slova. Objevil se i výrok, že pro lidi se potraviny stanou takovým luxusem, že je začnou krást. To můžeme už dnes slyšet z řad ČSSD. Důvodem budou patrně i letošní krajské volby, což je dle poslanců ODS krajně nezodpovědné a svědčí jen o lenosti sociální demokracie.

To je žumpa. Nekřičte, že týráme důchodce hlady, brání se ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Koaliční vláda premiéra Petra Nečase (ODS) podle socialistů svou politikou prý rozkládá stát a vede zemi do chaosu. Hrozí, že lidé nebudou mít na jídlo, a dnes se už údajně uchylují ke krádežím potravin. “Krádeže potravin a zdražování jídla spolu úzce souvisí. Základní potraviny se pro spoustu obyvatel stávají pomalu luxusem. Vláda připravila občanům opravdu těžké časy. Jediný, kdo ve sporu o růst cen skutečně prohrál, je většina českých občanů, kteří žijí z nižšího než průměrného platu," uvedl nedávno místopředseda ČSSD Michal Hašek. Vláda prý těmito kroky, jako například zvýšením DPH zasadila hlavně důchodcům ránu do vazu.

Podle předsedy Asociace důchodců odborářů Jaroslava Ulmy se prý dokonce ze seniorů, kteří žijí ve velkých městech samostatně, stanou bezdomovci. Ulma to uvedl po jednání dalších předáků svazů a klubů důchodců s nejvyšším vedením ČSSD. Podle místopředsedy socialistů Zdeňka Škromacha vláda svými kroky, jež jsou podle něho velmi pochybné, přenáší tíži reforem na skupiny lidí, kteří se nemohou nijak bránit, na důchodce a rodiny s dětmi.

Mluvit o lidech umírajících hlady? Nezodpovědnost

Jde jen o nezodpovědnou, hloupou a lenivou rétoriku se snahou získat laciné politické body před nadcházejícími krajskými volbami. Jestli tu budou lidé umírat hlady, tak za vlády ČSSD s realizací jejich současných slibů. Vrací naopak úder poslanci a senátoři vládní ODS, která o víkendu pořádala ideovou konferenci věnovanou právě sociální problematice a jejímu efektivnímu řešení.

Podle poslance a šéfa sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Vidíma styl rétoriky z opozičních řad prudce graduje až do údajné bulvární žumpy. „Přesně ty věty o umírajících důchodcích, kteří nemají co do úst a podobně. Tyhle věci může používat pouze naprosto nezodpovědný antisystémový člověk, ale myslím si, že jestli sociální demokraté chtějí v naší zemi někdy převzít odpovědnost, tak se budou muset chovat rozpočtově zodpovědně stejně jako tahle vláda a možná ještě víc,“ upozorňuje poslanec.

„Jim by se asi také nelíbilo, kdyby na ně někdo pokřikoval, že vraždí důchodce, tím, že jim nedává ani najíst. Možná, že by si měli ti naši kolegové uvědomit, že se někdy možná k vládní odpovědnosti dostanou a ty jejich opravdu hulvátské, nepravdivé a takové ty bulvárně žumpoidní výkřiky prostě do politiky nepatří,“ uvádí Vidím v reakci pro ParlamentníListy.cz

Je prý samozřejmě možné, že by ČSSD v případě, že by se dostala do vlády, realizovala své současné sliby, pak by se ovšem Česká republika dostala do situace, že jednak by nám už nikdo nechtěl půjčit a pokud ano, tak ten úrok by byl nepředstavitelně drahý a stalo by se to, že mezinárodní institutce, které by nám půjčovaly, by trvaly na nekonečně razantnějších krocích. „A pak by se ty důchody nejenže zmrazovaly, ale snižovaly, a to ne v řádech jednotek, nýbrž desítek procent,“ pokračuje poslanec Jan Vidím.

Vidím: Když se ČSSD dostane k moci a zrealizuje své sliby, pak budou lidé umírat hlady!

„To, co se dneska děje v Řecku, by se prostě dělo i u nás, pokud by socialisti své sliby vzali vážně. Jsem přesvědčen, že jde jen o rétoriku přizpůsobenou podzimním volbám, protože takhle nezodpovědní snad ani nejsou. Včera jsem byl na setkání staré gardy Sokola a to jsou paní a pánově ve věku většinou přes osmdesát let a tolik vitality a nadšení a chuti do života jsem neviděl ani u lidí mého věku. Vykládat, že takoví lidé umírají na chodnících hladem, tak to je urážka těch lidí,“ uvedl Vidím.

Podle něho hrozí naopak scénář zcela opačný, než dnešní ČSSD proklamuje. „Pokud někdy socialisti získají vladní odpovědnost a budou dělat to, co dnes slibují, tak ve velmi krátké době, v horizontu jednoho či dvou let tady budou lidé skutečně umírat hladem, protože se jim jejich sociální dávky a starobní důchody sníží o desítky, desítky procent!“ uzavírá pro redakci ParlamentníchListů.cz Jan Vidím.

Senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera se domnívá, že se současné opoziční rétorice před voliči dá čelit velmi snadno. „Třeba ty jejich kecy o tom, že jsme se nepřipojili k fiskální unii, tak je potřeba, aby vláda řekla, že se k ní sice formálně nepřipojila, nicméně budě dělat všechny kroky, jako kdyby v ní byla a očekává, že sociální demokracie to všechno jednomyslně podpoří, protože o tom tolik halekala. Oni ječí, že bychom se k tomu měli připojit, ale cokoliv by se k tomu blížilo, tak torpédují. Oni lžou, ve skutečnosti nikdy nebudou hlasovat pro finanční ústavu. Ať se teda ukážou, jestli to myslí vážně. Pro ně je to snadné takhle halekat, když nemají žádnou zodpovědnost,“ míní senátor.

Voliči populismu nepodlehnou. Snad

„Ale třeba ohledně různých škrtů, víte, to média vždycky spoustu věcí vezmou jako hotovou věc. Třeba že 17 tisíc učitelů bude propuštěno, že Kalousek zvedne to či ono. Ale něco takového jen někdo plácnul, to neprošlo ještě ani vládou, natož parlamentem, a už se s tím pracuje jakoby s hotovou věcí, jako že to tak všechno bude. Nakonec ty věci dopadnou jinak,“ říká pro naši redakci Kubera.

Voliči podle něho socialistické kampani snad nepodlehnou, jsou prý ve skutečnosti mnohem přemýšlivější, než to vypadá třeba na internetových diskusích. „Lidé vždycky nakonec začnou trošku přemýšlet, oni to vědí, oni to cítí,“ doplňuje.

„Já jsem byl na konferenci o seniorech a ta realita je úplně jiná! Jestli má někdo problémy, tak to mohou být rodiny s malými dětmi. Když mají dvě malé děti za sebou, tak je to třeba problém. Jde také o srovnání s někým jiným, my se tváříme, že jenom tady jsou bezdomovci, tady jsou žebráci a chudí a přitom na tom naše země není nijak špatně, lidí, kteří by byli výrazně a doopravdy chudí, tak těch moc nemáme,“ vidí současnou situaci Jaroslav Kubera.

Poslankyně a členka Výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová je přesvědčena, že „sociální demokraté vedou jen a pouze populistické debaty,“ a předvolební čas to podle ní jen umocňuje.

Opozice je buď konstruktivní nebo líná. O ČSSD prý platí to druhé

Podle europoslance Hynka Fajmona je jedinou obranou proti této rétorice poukazování na realitu jinde v evropských státech, kde se v řadě případů důchody i platy radikálně snižují, například Řecko, Itálie, a další státy. „Česká republika je na tom dobře i v nízké nezaměstnanosti a v řadě dalších ukazatelů. Musíme spoléhat na rozum většiny veřejnosti,“ věří lidem Fajmon.

„V opozici máte dvě možnosti. Buď být opozicí konstruktivní nebo opozicí línou. ČSSD nepředkládá alternativy, jen lenivě huláká. V letech 2003 – 2005 ODS tehdy v opozici organizovala konference a předkládala svá konkrétní řešení. Toto ČSSD sice deklaruje, ale asi kvůli své rozhádanosti, nedělá,“ soudí Edvard Kožušník, taktéž člen Evropského parlamentu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…