Touha po čisté ODS je veliká. Svoboda je nový silný lídr, míní P. Sobotka

04.12.2011 21:21

NA HRANĚ S XAVEREM Místopředseda Senátu a kandidát na hlavu státu Přemysl Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vítá vznik nové pražské koalice. Spojení TOP 09 a ODS podle něj přináší pozitiva jak pro Pražany, tak i ODS. Jako negativní a pro stranu ostudné naopak vidí působení europoslanců Cabrnocha a Ouzkého v kauze IZIP a navrhuje pozastavení jejich členství. Co se týče otázky brzkého zavedení přímé volby prezidenta, optimismem kandidát na hlavu státu příliš neoplývá, do boje o Hrad je však připraven jít za všech okolností.

Touha po čisté ODS je veliká. Svoboda je nový silný lídr, míní P. Sobotka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Rozhovor s Přemyslem Sobotkou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.


Co říkáte na situaci v pražské koalici, kdy jedna padla a druhá vznikla? Jsou kolem toho nyní různé tahanice a obecně se má za to, že za pádem té staré kolice jsou jakési spory uvnitř vaší ODS.

Velká koalice, která vznikla loni po volbách, nebyla podle mě vůbec stabilní. To, k čemu došlo nyní po roce, tedy že vítěz voleb a druhý na pásce mají dneska v Praze koalici, přičemž ODS zůstal post primátora, vidím jako velmi pozitivní. Věřím, že pro všechny Pražany je to dobrá zpráva.

Copak to vzniklo za situaci, že konec velké koalice v Praze přišel tak náhle? O čem se mluví uvnitř ODS?

Detaily neznám, to říkám zcela otevřeně a nemám důvod povídat něco, o čem nemám informace. Ale momentů k rozbití staré koalice s ČSSD bylo hned několik včetně žaloby na pana exnáměstka primátora Březinu. Dále tu byly některé podezřelé tendry, jako například ten na svoz odpadků, kde pravděpodobně finance odcházely jinam, než měly, což primátoru Svobodovi nevyhovovalo. Ta ráznost, kdy celou věc vyřešil během čtyř dnů, signalizuje, že touha po tom, aby se celá politická scéna vyčistila, a aby i rozpory uvnitř ODS vymizely, je velmi velká. Je tady nový silný lídr.

Máme tomu rozumět tak, že aktivita ke konci velké koalice vzešla od samotného primátora Svobody?

To, že koalice padne oznámil šéf regionu Boris Šťastný, ale jak řekl i předseda TOP 09 Schwarzenberg, nějakou dobu už se jednalo o tom, zda Praze nezměnit půdorys jako takový. Když si vezmeme, že v pondělí odpoledne to začalo oficiálně a ve čtvrtek už bylo hotovo, je jasné, že tam musela být přípravná fáze.

Neplatí tady náhodou, že práce kvapná, málo platná?

Vždyť je to ale dobře, jak to dopadlo. Pokud to někomu přijde špatně, popírá potom výsledek voleb.

Nalijme si čistého vína. Bylo to dopředu domluveno, šlo o jakousi politickou hru, která se nám občanům v poslední fázi, kdy už o všem bylo rozhodnuto, dala pouze na vědomost. Souhlasíte?   

Co vím já, a potvrdil to jak pan primátor Svoboda, tak i předseda TOP 09, už pár týdnů se o věci jednalo. Ono někdy v rychlosti je kouzlo okamžiku - než se zformovaly jiné řady, bylo hotovo. Opakuji, že to vidím jako pozitivní.

SLEDUJEME TÉMA Rozpad magistrátu v Praze 

Jaký je pocit muže vysoce postaveného v hierarchii státní i stranické, když se v médiích řeší kauza IZIP a vaši dva spolustraníci, pánové Cabrnoch a Ouzký, nyní nade vší pochybnost nad tímto tunelem století stáli? Jak vám je, když se na lidi z vaší party provalí takovéto miliardové podezření?

Je mi z toho strašně smutno.  Myslím, že lidi, kteří tímto směrem ve svém životě šli, by neměli dělat politiku.

Když se s nimi tváří v tvář potkáte, co jim jako prototyp chlapa, který umí prásknout do stolu, řeknete?

Až dojde k přímému setkání (zatím nedošlo), tak jim položím tu základní otázku: Nechcete náhodou nechat politiky, pánové?

Myslíte, že toto je ten případ, který má naději, aby byl došetřen? Co se říká v kuloárech?

Pojďme si říct, že IZIP jakožto elektronické sdělování informací o pacientech je myšlenka velmi dobrá a ušetří peníze ve smyslu zdvojeného vyšetřování, ale ta cesta je v současnosti naprosto nejasná a je třeba ji rozklíčovat.  Je tady podáno trestní oznámení a tam ať koná ten, kdo má - policie a státní zástupce. Toto je jeden z příkladů, kdy se z dobré myšlenky asi stal i dobrý byznys pro ony dotyčné.

Přijde mi zvláštní, že se u vás ve straně na základě těchto událostí věc zatím nijak neřešila, že pánové Cabrnoch a Ouzký nebyli například u pana Nečase na koberečku, že se něco nedělo.

Nevím, jestli tam byli nebo nebyli. Pevně ale věřím, že pokud takové jednání neproběhlo, tak proběhne. Je to přesně ten příklad, kdy pozastavení členství, jež máme v ODS nově ve stanovách, by mělo být jedním z prvních kroků.

SELDUJEME Kauzu IZIP

Zhruba před měsícem špičky vládních stran slibovaly, jak se sejdou a společně vyřeší, jestli si už nástupce Václava Klause Češi vyberou sami. K avizované poradě zatím nedošlo. Jak situaci vidíte vy, jakožto kandidát na post hlavy státu?

Na zákoně o přímé volbě prezidenta se pracuje už velmi dlouho a znění je připraveno dokonce v několika variantách. Hlavním hráčem je tady ovšem ČSSD. Vláda zákon sice připravila ale v součtu se Senátem ji hlasy na ústaví většinu nestačí a je tedy třeba dojednat shodu právě i se sociální demokracií. Pokud vím, jednání jsou komplikovaná, protože se spojují dvě věci - ústavní zákon a změna pravomocí. Je třeba říct, že naše strana v požadavcích neustále ustupuje a někteří senátoři, kteří se ještě nedávno přímou volbou zaštiťovali, nyní jakoby otáčejí ve smyslu, že takováto forma volby prezidenta není ideální.

Vidíte u kolegů politiků ochotu přímou volbu prosadit, nebo se jenom hledají důvody proč to nejde?

Na straně ODS vidím jasnou tendenci jít do přímé volby. My ale potřebujeme i ČSSD, aby splnila svůj slib. Mám ale vnitřní pocit, že sociální demokracie umí počítat a současné složení senátu jim dává obrovskou šanci, že v třetím kole volby by se mohli dostat na číslovku 141, což je nutný počet hlasů pro zvolení. Takže oni sice říkají ano, ale na oněch pravomocích se to buď zbrzdí, nebo přímá volba bude až od příštích voleb.

Je vůbec ještě technicky možné, aby přímá volba do té nejbližší volby prezidenta vůbec prošla?

Technicky, kdyby se všichni snažili, tak ano. A vládní koalice se snažit bude.

Vaše osobní kandidatura by přicházela v úvahu v obou variantách?

Ano, deklaroval jsem, že bych do toho šel tak i tak.

Která z nich je pro vás osobně výhodnější?

To teď nedokážu říct, ale přímá volba má větší šanci, protože při matematice, o které jsem mluvil, se zdá, že levice bude mít hraniční většinu.

 


Další rozhovory z rubriky NA HRANĚ S XAVEREM čtěte ZDE


Dále čtěte:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…