Tři sta korun za podporu Paroubka? Přišli dobrovolně, brání se

07.05.2010 9:38

Za to, že při předvolební veřejné debatě Českého rozhlasu v Ústí nad Labem tleskali Jiřímu Paroubkovi, dostali někteří lidé z publika finanční odměnu. Dva z nich to potvrdili Radiožurnálu. ČSSD žádá od rozhlasu důkazy nebo omluvu.

Tři sta korun za podporu Paroubka? Přišli dobrovolně, brání se

Českému rozhlasu přiznali dva mladí lidé, že dostali peníze za to, že dělali souhlasné publikum Jiřímu Paroubkovi při předvolební debatě v Ústí nad Labem. Zatímco při řeči Paroubka byl často slyšet hlasitý potlesk, projevy Petra Gandaloviče z ODS a dalších politických rivalů během celé předvolební debaty provázelo nesouhlasné bučení a výkřiky "korupce" nebo "český kapr".

„Přišla smska, že můžu dělat publikum v Národním domě. Neřekli vůbec, co to má být, ale že za to dostanu tři stovky a že to bude asi od dvou do šesti," řekla rozhlasu dívka, které ještě není ani osmnáct let, a proto nemůže volit.

Placený byl Kubata, tvrdí naopak Benda

Předseda ústecké ČSSD Petr Benda informace rozhlasu odmítl. "Naopak, s některými viditelně dezorientovanými velmi mladými lidmi, či spíše dětmi, kteří byli také v sále, lze po zkušenostech z našich mítinků spojit spíše ODS. Placeným fanouškem, jehož nevybíravý slovník odpovídal typickému odpůrci ČSSD, byl také primátor Ústí nad Labem za ODS Jan Kubata," uvedl blízký spolupracovník Jiřího Paroubka Benda.

Po Českém rozhlase chce předložení jasných důkazů, že lidé byli placeni. V opačném případě omluvu. "ČSSD disponuje informacemi, že se ODS snaží tímto způsobem odvést negativní pozornost směrem k ČSSD, aby ji poškodila," dodal dále Benda.

Související:
Paroubek se hádal s Veselovským. Lidé přenos rušili výkřiky

Dirigovali nás, uvedl mladík

„Byli tam páni, kteří jednoznačně dávali najevo: teď tleskejte, teď bučte. A vůbec nezáleželo na tom, co ten lídr řekne, jde jenom o to, za jakou stranu tam je a jak vypadá," vypověděl mladík, který také potvrdil, že byl naverbován za peníze. Odměnu 300 korun dostal hned po debatě.

„Věděli jsme, že se máme dostavit za paní Horáčkovou, která už byla obeznámena s tím, že nás má vyplatit. Tak jsme za ní přišli a byly tam různé čachry, protože všichni už tušili, že to asi nebude v pořádku a že ti lidé nefandili pro nic za nic. Pak jsme šli za ní do dodávky a ona nám tak jako potajmu předala peníze. Tři stovky za každého,"  dodali svorně oba mladí lidé.

Český rozhlas má údajně k dispozici i sms zprávu, prostřednictvím které byla část publika do ústeckého Národního domu sezvána. Stojí v ní, kde a u koho se mají zájemci hlásit a že za účast při natáčení diskuse dostanou tři sta korun.

"Bylo zřejmé, že příznivce ČSSD v sále řídilo několik mužů, kteří lidem gesty napovídali, jaké emoce mají dát najevo: kdy tleskat a kdy naopak pískat, bučet a pokřikovat. Několikrát rozdával tyto pokyny i kandidát ČSSD a Paroubkův asistent Petr Benda," podotýká k tomu rozhlas na své webové stránce. 

Paroubek tvrdí, že se lidé naštvali kvůli Sobotkovi

Jiří Paroubek ale možnost, že by si strana zaplatila „souhlasné publikum" odmítá. „Modrý tým si možná nějak platí, tak možná z toho pánové vycházejí, že si někdo něco platí. To skutečně v sociální demokracii není. Ti lidé přišli spontánně, jsou trochu rozhořčeni po těch předchozích událostech," tvrdil Paroubek po skončení rozhlasové diskuse.

Připustil však, že se možná lidé po napadení místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky naštvali. „Přišli a řekli si, že možná pány potrápí, to je všechno. Mně se to nelíbilo, ale takový je svět," dodal Paroubek.

Hulváti tu byli jen za jednu stranu, říká Gandalovič

Paroubkovi protivníci ale byli podle Radiožurnálu situací v ústeckém sále pěkně rozladěni. „Trošku mě mrzí, že občané zbytku České republiky mají pocit, že celý Ústecký kraj jsou jenom hulváti. Já musím říct, že hulváti byli jen za jednu stranu," řekl například místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Ústecký lídr Věcí veřejných Milan Šťovíček pak k tomu dodal: „Já jsem hrozně překvapen z reakce lidí, kteří tam byli. To mně dobře nedělá."

Více:
Zeman se nedostal ani napodruhé k Paroubkovi. V rozhlase bude chybět
Benda se zkazkám o sobě jen směje. Pistoli u sebe nenosím, tvrdí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…