Vandas rozjel prezidentskou kampaň. Mám na Zemana i Švejnara, věří si

15.12.2011 19:08

Zřejmě už za rok a půl si Češi poprvé zvolí novou hlavu státu sami. Ač ještě není přesně jasné, kdo se o jejich přízeň bude ucházet, někteří kandidáti už vystrkují pomyslné růžky. Jedním z nich je třeba i šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Ten už dokonce vede i svou prezidentskou kampaň. A věří si, že má šanci zvítězit.

Vandas rozjel prezidentskou kampaň. Mám na Zemana i Švejnara, věří si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

Politický evergreen zvaný přímá volba prezidenta zřejmě skončí. Poslanci totiž v úterý přijali zákon zavádějící tento způsob volby hlavy státu. Pokud ústavní změna projde i v Senátu, nového prezidenta si v roce 2013 zvolí již nikoliv zákonodárci, ale sami občané. O jejich přízeň se bude moci kromě kandidátů jednotlivých stran ucházet i kdokoliv, kdo posbírá padesát tisíc podpisů, jež mu vyjádří podporu. Z jakých kandidátů budou Češi vybírat, zatím však není jasné.

Kníže, Bobo..a Vandas

O post hradního pána se bude kromě již avizovaného šéfa TOP 09 a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, šéfky Suverenity Jany Bobošíkové nebo třeba expremiéra v úřednické vládě Jana Fischera zřejmě bude ucházet i šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas.

 

"Uvažujeme o tom, že do volby v roce 2013 bychom kandidáta vyslali. Předpokládám, že tím kandidátem bych byl já, už jsem zaznamenal hlasy, které mi dávají podporu," řekl Vandas ParlamentnímListům.cz. A jak hodlá své potenciální voliče oslovit? "Kampaň vedeme už po celé volební období, osobními setkáními, mítinky, debatami. Na rozdíl od parlamentních stran, které slibují lidem modré z nebe. Ovšem jen před volbami," dodal Vandas.

Ten si věří i na takové konkurenty, jako ekonoma Jana Švejnara nebo expremiéry Miloše Zemana či Jana Fischera. "Do roku 2013 se ještě situace tak zhorší, že lidé přestanou věřit planým slibům. Věřím, že bych šanci měl," uzavřel Vandas s politováním, že proti jeho straně je trvale vedená mediální kampaň.

Bobo vsadí na Klause

Ze sněmovního schválení přímé volby prezidenta má radost i Jana Bobošíková ze Suverenity. Právě ta je její schválenou kandidátkou na post hradní šéfky. "Budu občany oslovovat kontaktní kampaní, navážu na eurorealistickou politiku Václava Klause," řekla ParlamentnímListům.cz. Ač prý detailně návrh, jenž prošel Poslaneckou sněmovnou nezná, nedochází podle ní k fatálnímu oklešťování prezidentských pravomocí. A tak jej víceméně podporuje.
Lidovci váhají. Rozhodnout má Senát

To šéf lidovců Pavel Bělobrádek si tak jistý není. "Počkáme na vyjádření našeho senátorského klubu, ten posoudí, jak se sněmovní návrh slučuje s tím lidoveckým," řekl redakci. Jeho strana má prý dokonce dva prezidentské kandidáty. Senátora Petra Pitharta a exministryni zdravotnictví Zuzanu Roithovou.
ODS mlží

Přemysl Sobotka (ODS), místopředseda Senátu, který nakonec rozhodne o tom, zda návrh, který prošel Sněmovnou, skutečně projde, si podobu předpisu chválí. "Souhlasím s omezením imunity prezidenta pouze na dobu výkonu jeho funkce. Prezident je občanem této země jako každý jiný, jen po určitou dobu vykonává ústavní funkci," komentoval například jednu z podmínek, které jsou v návrhu, jež prošel dolní komorou parlamentu. O své případné kandidatuře se ale rozhovořit nechtěl. Je prý nutné vyčkat, až ODS oficiálně oznámí svého kandidáta.
Zeman je jasná volba

Zato SPO-Zemanovci už jasno mají. Jejich kandidátem bude někdejší šéf ČSSD i vlády Miloš Zeman. "Jsme potěšeni, že přímá volba sněmovnou prošla, Máme ji i v programu, je jeho jádrem. Je jasné, že do boje o Hrad vyšleme pana Zemana," řekl redakci člen partaje Petr Hönig. Předpis, jenž prošel Poslaneckou sněmovnou, nyní poputuje do Senátu. Pokud projde i jím, poputuje k podpisu prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…