Vdova po výsadkáři chce po armádě odškodnění, píše deník

06.01.2012 6:05

Vdova po výsadkáři Lukáši Syručkovi, který v lednu 2009 zahynul kvůli fatálnímu pochybení armády při testech nových padáků, podle dnešní Mladé fronty Dnes podává žalobu na ministerstvo obrany. Žalobou na ochranu osobnosti se bude domáhat odškodnění, píše deník.

Vdova po výsadkáři chce po armádě odškodnění, píše deník
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milovice si připomněly odchod sovětských vojáků

"Ani po třech letech se ze smrti Lukáše nemohu vzpamatovat. Bolestně jsem to s dětmi prožívala zvláště teď - při vánočních svátcích. Syn, jenž se narodil po Lukášově smrti, se mě najednou zeptal, jak vlastně tatínek vypadal," cituje MfD Alenu Syručkovou.

Objevení chyb výstroje za cenu lidského života

Soud sice nedávno osvobodil dva instruktory státní zkušebny, které žaloba vinila ze Syručkovy smrti, armáda tím však podle MfD zdaleka nemá vyhráno. Soud totiž konstatoval, že na lavici obžalovaných měli sedět jiní - lidé z generálního štábu či chrudimského výsadkového praporu. Jejich neomluvitelné chyby vedly totiž k Syručkově smrtelnému pádu, píše.

Syruček měl jako výsadkář minimální zkušenosti, instruktoři z chrudimského praporu ho přesto poslali do komplikovaných testů nové výstroje. K těm jsou přitom podle předpisů určeni jen ti nejzkušenější výsadkáři. Technický poradce výrobce padáků Michael Vachuta, který na testování dohlížel, podle MfD před soudem k ohromení všech uvedl, že 'pokud by skákali jen ti zkušení, tak by se na některé nedostatky výstroje nemuselo přijít'. Podle Syručkové se jeho slova dají vyložit tak, že na chyby se při seskoku jejího manžela sice přišlo, ale za cenu života.

Syručková má podle advokátů značné šance s žalobou uspět. Soud může přihlédnout k tomu, že chyby armády prohlubují trauma vdovy a jejích dvou dětí, píše dnešní Mladá fronta Dnes.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…