Vládní návrhy situaci s Romy nevyřeší, tvrdí senátor Kubera

30.09.2011 14:14

Za odstolový nesmysl považuje senátor Jaroslav Kubera představu, že by problémy s Romy mohly v severních Čechách vyřešit návrhy na zvýšení hodin obecně prospěšných prací nebo hrozba, že by nedostávali dávky, pokud by své děti neposílali do školy. V rozhovoru pro týdeník Instinkt navíc tvrdí, že lidé navzdory protestům extremismu nakloněni nejsou.

Vládní návrhy situaci s Romy nevyřeší, tvrdí senátor Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Senátor Jaroslav Kubera si myslí, že Romové jsou lidé, kteří jsou zvyklí na okamžitý výdělek. „Představa, že budou dělat celý měsíc s vidinou toho, že pak dostanou nějaké peníze, je pro ně nemožná. Oni chtějí na pivo dneska, ne někdy potom," říká senátor v rozhovoru pro týdeník Instinkt. „Takže například zvýšení hodin obecně prospěšných prací, kterými mají být podmíněny sociální dávky z dvaceti na šedesát, je podle mě odstolový nesmysl," tvrdí.

Podle Kubery to fungovat nebude a svůj názor opírá i o svou zkušenost teplického primátora. „Nás v Teplicích už teď lidi kritizují za obecně prospěšné práce, protože ti, co je dělají, tak vytvoří ještě větší bordel. Když mají třeba sbírat vajgly, tak je tam ještě naházejí," upozorňuje senátor, jak se původní záměry míjejí s účinkem.

Posílat děti do školy Romy nikdo nedonutí

Za stejně pošetilý považuje záměr, že Romové budou dostávat sociální dávky jenom v případě, že budou jejich děti chodit do školy. „Ať řeknou, co budou dělat, když do školy chodit nebudou. Dají jim pokutu? Oni ji nezaplatí, takže co dál? Pošlou na ně exekutora, který jim tu pokutu zvýší z pěti set korun na deset tisíc? Oni to taky nezaplatí. A dál? Je to prostě neřešitelné. To jsou výstřely, které můžou chvíli na veřejnost působit, jako že se konečně něco děje. Já říkám, že následné zklamání rovná se očekávání na druhou," varuje Kubera.

Naopak vysvětlil, jak to myslel s řešením nepokojů na Šluknovsku. „Volal mi kdosi, myslím, že z Parlamentních listů, a zeptá se mě, co říkám na to, kdyby jim tam pomohla vojenská policie, která stejně nemá co na práci. A já jim odpovím: ´Ano, technicky by to bylo výborný, akorát politicky je to problém, protože by se to pak dalo komentovat i tak, že stát nasazuje proti lidem armádu stejně, jako se to dělá třeba na Blízkém východě.´ Výsledek byl, že vyšel článek ´Senátor Kubera navrhuje použití armády ve Šluknovském výběžku´," upřesňuje Kubera.

V Teplicích se takový humbuk z nějaké rvačky nedělá

Podle senátora to není na Šluknovsku až tak vyhrocené, jak to popisují média. „Takových rvaček, jako byla ta v Novém Boru, se v Teplicích odehrává několik téměř každý večer a nikdo o tom ani neví. Baseballové pálky, nože. Černí, bílí. My z toho problém neděláme. A teď mám strach, že se to vyřeší tím, že se na Šluknovsko nasadí policejní síly na úkor Teplicka, Mostecka a Chomutovska. Ale co se tady pak bude dít, to nikoho nezajímá," konstatuje Kubera.

I když se někteří politici - například Čunek, Řápková, Kocáb, Vandas nebo Janáčková - rádi zviditelňují tím, že chtějí řešit romský problém, nemyslí si senátor, že jsou lidé v severních Čechách moc nakloněni politickému extremismu. „To zoufalství je ale takové, že tleskají někomu, kdo tam přijde a vykřikuje: ´Ať jdou cikáni do práce´," dodává Kubera.

K věci:

Cikáni jsou plémě nečisté, vkládá pravicový server do úst Janu Husovi  

Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat 

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo  

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …