Vládní zloději rvou kořist, to tedy ne. Nový mocný úder protirestituční spisovatelky

20.03.2013 11:23

Bojovnice proti církevním restitucím Lenka Procházková spolu se svým kolegou režisérem Václavem Dvořákem ve svém úsilí na zvrácení tohoto rozhodnutí nepolevuje. A jelikož má celou řadu podezření, obrátila se v těchto dnech hned na tři orgány se žádostí o prověření. Dopis s podněty k vyšetřování či návrhem na žalobu tak obdržel ombudsman, policejní prezídium a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Jejich plné znění ParlamentníListy.cz získaly.

Vládní zloději rvou kořist, to tedy ne. Nový mocný úder protirestituční spisovatelky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podle Procházkové je to velké okradení českého státu hlavně katolickou církví

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Podle spisovatelky Lenky Procházkové se aktivity, které ona sama se svými blízkými vyvíjí, začínají projevovat v praxi. „Tím, co jsme dělali v minulosti, jsme minimálně získali opět nějaký čas. Projednání restitucí se pak zdrželo v loňském roce třeba už jen tím, že si museli ti zainteresovaní najít ke koupení nové poslance. Bohužel, jsme si vědomi toho, že pachatelé něčeho zlého či špatného bývají vždy o krok napřed, ale v tomto případě vědí, že my jsme jim v patách. Už pochopili, že je třeba nás brát vážně, že nejde jen o nějakou přechodnou aktivitu a tak tuší, že na naší straně stojí pravda,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Procházková.

Podle ní by se za úspěch dalo považovat již jen to, že bude v zákonu o vyrovnání s církvemi změněn paragraf o finanční náhradě. „Těší nás ale i to, že se nepodařil výmaz paměti českého národa, i když o to byla snaha. Lidé se začali zajímat o naší historii, začínají zkoumat, jak to bylo v naší zemi například i po bitvě na Bílé hoře, to je pro nás velmi pozitivní,“ přiznala bojovnice proti církevním restitucím, spisovatelka Procházková.   

Podezřelý Petr Nečas, Miroslav Kalousek a další…

V prvním z dopisů, který byl podán v uplynulých dnech na Policejní prezidium, ředitelství SKPV-ÚOKFK uvádí Lenka Procházková spolu s režisérem Václavem Dvořákem „Podnět k prověření podezření ze spáchání trestného činu.“ Celé znění čtěte ZDE.

Mimo jiné v něm najdete tyto věty s tím, že podezřelý ze spáchání trestného činu je předseda vlády Petr Nečas, ministr financí Miroslav Kalousek a další členové vlády ČR a statutární zástupci církví a náboženských společností uvedených v zákoně 428/2012 Sb.

„Obracíme se na ÚOKFK jako na věcně příslušnou policejní složku s podnětem, aby prověřil podezření, že Petr Nečas, předseda vlády a Miroslav Kalousek, ministr financí při provádění uvedeného zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi překročili své pravomoci a jednali v rozporu s dobrými mravy ve smyslu ustanovení paragrafu 39 občanského zákoníku v úmyslu (v nejlepším případě nepřímém) poškodit stát ve prospěch církví a náboženských organizací,“ uvádějí aktivisté.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Podle nich díky úsilí Nečase byl Poslanecké sněmovně předložen ke schválení zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který byl pak také 8. listopadu 2012 schválen. „Způsob projednání zákona opoziční strany přitom považujeme za protiústavní. Proto byl zákon napaden třemi ústavními stížnostmi, ty však byly Ústavním soudem sloučeny do jediného společného řízení, při čemž k rozhodnutí dojde až za několik měsíců,“ píše Procházková s Dvořákem policii.

Připomínají taktéž to, že částka 59 miliard korun, která má být vyplacena za hmotný majetek, jež nemůže být církvím vydán, byla stanovena neprůhledným způsobem.

Ten spěch nasvědčuje o tom, že šlo možná o rychlou kořist?

„Není znám seznam nemovitostí, za něž má být náhrada vyplacena, jejich cena je zřejmě nadhodnocena a není známo, kdo, kdy a na jakém základě prověřil, že nemovitosti, za něž má být vyplacena náhrada, skutečně ke dni 25. února 1948 církvi patřily. Petr Nečas jako předseda vlády přitom překvapivě rozhodl, aby byly urychleně uzavřeny nevypověditelné smlouvy s jednotlivými církvemi. Rozhodnutí učinil bez obvyklého projednávání textů smluv v meziresortním připomínkovém řízení. Smlouvy pak osobně podepsal v budově Úřadu vlády ČR 22. února 2013,“ konstatují ve svém podnětu směrem k policii bojovníci proti současnému zákonu o církevních restitucích.

Dle jejich mínění předseda vlády při podepsání smluv zcela nepochybně jednal s cílem zajistit církvím „kořist“ i v případě, že by Ústavní soud ČR zákon či jeho část zrušil. Překročil tak údajně jednoznačně svoji pravomoc a porušil dobré mravy tím, že připravil nezákonné převedení státního majetku do rukou soukromoprávních subjektů. „Na okraj podotýkáme, že podezřelý spěch Petra Nečase s podpisem smluv kritizovala i řada veřejných činitelů, mimo jiné i oba prezidenti ČR – Václav Klaus i současný Miloš Zeman,“ připomíná dále Lenka Procházková.

Další dopisy míří na Nejvyšší státní zastupitelství a k ombudsmanovi

Další oficiální dopis míří Lenka Procházková s Václavem Dvořákem na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně přímo k rukám Pavla Zemana (čtěte jeho plné znění ZDE). Obsahuje dva podněty: Podnět k podání soudní žaloby ve veřejném zájmu a Podnět k přezkoumání možné trestní zodpovědnosti.

Mimo jiné v něm stojí výzva, aby nejvyšší státní zástupce posoudil, zda se Petr Nečas a Miroslav Kalousek, popřípadě další členové vlády, kteří nezabránili premiérovi v podpisu smluv, nedopouštějí trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Do třetice se Lenka Procházková a Václav Dvořák obrátili ještě také na veřejného ochránce lidských práv – ombudsmana Pavla Varvařovského (celé znění dopisu čtěte ZDE).

Kdo je Lenka Procházková?

Jednašedesátiletá prozaička, scenáristka, publicistka a občanská aktivistka bojovala od začátku nejprve proti návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, později i proti zákonu samotnému.

Kvůli církevním restitucím podala vloni trestní oznámení na několik lidí včetně kardinála Dominika Duky a premiéra Petra Nečase, napsala dopis dnes už bývalému papeži. Nastolila také otázku o tom, zda Václav Klaus po podpisu tohoto zákona nebude prvním českým prezidentem, kterého Senát nakonec neobviní z velezrady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…