Volby v Krupce na Teplicku jsou podle krajského soudu platné

10.10.2011 12:52

Definitivně tak platí výsledky posledních voleb, v nichž radikálně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti získala dva mandáty v zastupitelstvu, stejně jako ČSSD nebo ODS.

Volby v Krupce na Teplicku jsou podle krajského soudu platné

Krajský soud v Ústí dnes zamítl návrh na neplatnost potřetí opakovaných komunálních voleb v Krupce na Teplicku. Zamítl také návrh na opakování hlasování. Soud znovu přepočítal výsledky voleb opakovaných 10. září letošního roku a došel ke stejným výsledkům jako volební komise. Drobné odchylky prý způsobila jen lidská chyba. Manipulace s volebními výsledky se podle soudu neprokázala.

Sdružení Zdravá Krupka zůstalo osamoceno

"Uplácení voličů nebylo prokázáno žádným věrohodným důkazním prostředkem," řekla předsedkyně soudního senátu Markéta Lehká. Volební komise se sice drobně upočítaly, pochybení ale podle soudu nemělo vliv na přerozdělení mandátů. Volební sdružení Zdravá Krupka, které stížnost ke Krajskému soudu podalo, podle své členky Miroslavy Bačové ústavní stížnost podávat nebude.

Zdravá Krupka neměla ve svém návrhu na neplatnost voleb podporu žádného z dalších ve volbách kandidujících uskupení. Osmnáct z 21 zvolených zastupitelů v Krupce se od ní v pátečním prohlášení distancovala, podle členů Zdravé Krupky ale pod nátlakem. Na předchozí dva pokusy o ovlivnění voleb si stěžovaly i další strany. 

Lumpové u moci, křičí opozice

Řádné komunální volby loni v říjnu provázelo zřejmě nejrozsáhlejší kupčení s hlasy. Podle televizních záznamů se na parkovišti na sídlišti Horní Maršov srotilo několik desítek Romů, kterým neznámí lidé rozdávali vyplněné hlasovací lístky a vozili je do volebních místností. Soud původně volby posvětil, po úspěšné ústavní stížnosti ale změnil názor a zneplatnil je. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení.

Při třetím pokusu 10. září se objevila nahrávka, kterou disponuje nevládní organizace Transparency International; údajný organizátor kupčení na ní údajně vysvětluje figurantovi, že už mu slibovaných 300 korun za hlas dát nemůže, protože už všechny peníze rozdal. Podle nahrávky byl údajně organizátorem místostarosta Zdeněk Matouš (ČSNS 2005 a NK-Šance pro město), jehož uskupení všechny volby vyhrálo. S nakupováním hlasů bylo jeho jméno spojováno už v předchozích případech. "Ta nařčení jsou nesmyslná, nemám důvod něco takového dělat," řekl v pátek novinářům.

Důvodem, proč se Matouš drží u moci, je podle opozice to, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Pavel Maleček z hnutí Zdravá Krupka dnes u soud řekl,že a dalším důvodem by mohla být také snaha znovu obnovit stavbu domova důchodců, kterou již dříve zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Související: Krupka zase volí, s hlasy se obchoduje i tentokrát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …