Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší

16.12.2010 12:39

Poslanci schválili zprávu o hospodaření zdravotních pojišťoven. ta ale není nijak dobrá. Vyplývá z ní například, že pojišťovny loni skončily v minusu asi 6,5 miliardy korun. Součástí schváleného materiálu jsou i výroční zprávy a závěrky pojišťoven.

Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší

Zatímco příjmy pojišťoven se ve srovnání s rokem 2008 zvýšily velmi mírně, výdaje vzrostly o devět procent.    

Souhrnné příjmy pojišťoven ve srovnání s předchozím rokem stouply o 0,4 procenta na 212,2 miliardy, což podle zprávy souvisí s nárůstem počtu státních pojištěnců o 200.000. Ti se rekrutovali především z řad nezaměstnaných. Naopak jejich výdaje dosáhly 218,6 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2008 o devět procent více.
    

Finanční rezervy na bankovních účtech všech fondů veřejného zdravotního pojištění ke konci loňského roku činily 31 miliard korun, což bylo meziročně o 6,5 miliardy Kč méně.
    

Přímo za zdravotní péči zaplatily pojišťovny loni přes 210 miliard korun, což je o 8,5 procenta více než v předchozím roce. Přesně opačný trend je pak v preventivní péči, která pojišťovny stála zhruba 1,3 miliardy, čímž se náklady na ni meziročně snížily téměř o 25 procent.
    

V minulém roce v České republice působilo devět zdravotních pojišťoven, které se celkem staraly o 10,3 milionu klientů. Nejvíce, přes 60 procent, jich bylo pojištěno u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).
    

V průměru na jednoho pojištěnce zaplatily pojišťovny za léčbu 20.434 korun, za prevenci pak 129 korun. Největší pojišťovna VZP zaplatila v průměru na klienta za léčbu 22.163 korun, za prevenci pak 77 korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…