Zádušní mše za Jiřího Grušu se zúčastnil i Schwarzenberg

04.12.2011 7:58

Zádušní mši za spisovatele a diplomata Jiřího Grušu dnes v Týnském chrámu v Praze sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Zúčastnili se jí zástupci Grušovy rodiny a jeho přátelé. Mezi hosty byl také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zádušní mše za Jiřího Grušu se zúčastnil i Schwarzenberg
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Podle Schwarzenberga byl Gruša vynikajícím českým diplomatem, výborným spisovatelem a básníkem ve dvou jazycích. Bývalý ministr školstvíjna v Německu během operace srdce. Poslední rozloučení se konalo v rodinném kruhu. Duka vyjádřil vděčnost za Grušovu práci "ve prospěch českého národa". Připomněl jeho redaktorskou práci v časopise Tvář a tradici českých emigrantů.

Generace stojící na rozcestí

"Patřil ke generaci, která stála na rozcestí. Bylo možné se ohnout a spolupracovat s totalitní mocí. To (Gruša) neučinil. Volil druhou cestu těch, kteří nepoklonkují před pánem a po roce 1989 mohl stát se zvednutou hlavou," uvedl Duka. Nenadálý skon Gruši se velmi dotkl například exprezidenta Václava Havla. "Myslím na něj jako na jednoho z několika mně blízkých lidí, jichž jsem si hluboce vážil a kteří v poslední době opustili tento svět," uvedl Havel.

Básník, prozaik, překladatel, novinář, diplomat a politik Gruša se narodil 10. listopadu 1938. Po pádu komunismu působil jako velvyslanec v Německu a Rakousku, byl také ministrem školství. Poté byl mimo jiné ředitelem vídeňské Diplomatické akademie či předsedou Mezinárodního sdružení PEN-klubů. Politicky se angažoval i před listopadem 1989. Kritika režimu ho vedla nejen k podpisu Charty 77, ale zanedlouho také k nucené emigraci do Německa.

Mezi jeho nejvýznamnější literární práce patří například básnické sbírky Cvičení mučení, Modlitba k Janince či próza Dámský gambit. Významná je také jeho překladatelská činnost zaměřená především na německy píšící české autory, jakými byli Franz Kafka či Rainer Maria Rilke.

Gruša se do posledních chvil zajímal o politické dění. Hospodářské noviny před časem mimo jiné připomněly jeho slova o tom, že současný Hrad je "sídlem českého žvástu". "Ze svého domku ve vesnici Merl u Bonnu posílal českým národovcům hodně uštěpačné vzkazy," konstatoval deník.

Související:

Bývalý ministr školství a diplomat Jiří Gruša skonal v Německu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…