Zaměstnancům sněmovny dochází trpělivost. Ničí je přesčasy

04.11.2011 8:43

Nejhůře odnášejí poslanecké noční šichty zaměstnanci sněmovny. Nekonečný maraton obstrukcí jim pořádně komplikuje denní režim, o spoustě přesčasových hodin ani nemluvě. Zatímco někteří si jen trpně postěžují, jiní bojovně vyhrožují, že za práci navíc budou chtít dostat náležitě zaplaceno.

Zaměstnancům sněmovny dochází trpělivost. Ničí je přesčasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a vicepremiérka Karolína Peake

Nejen pro poslance jsou probíhající noční zasedání náporem na jejich fyzickou i psychickou stránku. Bývalý poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml dokonce prohlásil, že se kvůli nim obrátí na Ústavní soud, protože odpírání spánku je mučení. Ale ještě hůře než zákonodárci snášejí vzniklou situaci zaměstnanci sněmovny.

Naštvaní jsou hlavně lidé z jejího zákulisí. „Už toho mám fakt plné zuby. Jsme tady non-stop a nikdo nám to zřejmě ani nezaplatí," řekl deníku Blesk jeden z ochranky, který si ale z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován. Ráznější byl jeden ze sněmovních úředníků. „Jestli nám to neproplatí, tak přijdeme se žalobami," pohrozil.

Přesčasy se proplatí formou odměn

Celkem zajišťuje chod sněmovny kolem šesti desítek lidí včetně pracovníků Ochranné služby. „Lidé, kteří zajišťují nepřetržité jednání, budou odměňováni v souladu s platným platovým řádem," uklidňuje Roman Žamboch z tiskového oddělení dolní komory. Podle kancléře Petra Kynštetra se přesčasy zaplatí asi jako odměny.

Po dvou nočních směnách se ale zaměstnanci sněmovny dočkali a ze čtvrtka na pátek se mohli jít vyspat, protože poslanci schůzi před půlnocí přerušili do ranní deváté hodiny. I tak se ale nejspíš nevyhnou víkendovým službám, protože poslanci mají vinou obstrukcí valnou většinu reformních zákonů ke schvalování ještě před sebou.

K věci:

Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas 

Rath je jako dozorce v lágru, sekla koalice. Hejtman: Nekňourejte 

Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …