Žasnu, kde všude se dá krást. Zkušená Zuzana Bubílková o Zemanovi, Klausovi i vyhazovu Drtinové

19.09.2013 15:13

REVUE Novinářka, publicistka a moderátorka Zuzana Bubílková míní, že se politici od začátku devadesátých let moc nezměnili. Pouze se přizpůsobili. „Kdysi stačilo pohrozit návratem komunismu a říct o někom, že je levičák nebo estébák a většina na to slyšela. Teď to už nezabírá,“ uvedla Bubílková pro ParlamentníListy.cz

Žasnu, kde všude se dá krást. Zkušená Zuzana Bubílková o Zemanovi, Klausovi i vyhazovu Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Už léta se pohybujete kolem politiky - v devadesátých letech jste byla parlamentní zpravodajkou a moderovala jste i publicistický pořad Co týden dal a k politikům a politice jste měla blízko. Zhrubla podle vás od té doby?

Zhrubla už v době, kdy jsme s Miloslavem Šimkem dělali S politiky netančím. Hlavní rozdíl vidím v tom, že se změnili voliči. Kdysi stačilo pohrozit návratem komunismu a říct o někom, že je levičák nebo estébák a většina na to slyšela. Teď to už nezabírá, a tak musí politici hledat jiné urážky, jak oponenta zdiskreditovat. Také díky internetu, investigativní žurnalistice a touze jedinců pomstít se někomu zevnitř stran je víc informací, které mají k dispozici politici i novináři. Vzniká složitý propletenec informací, který běžní občané jen těžko vnímají v souvislostech, a tak se politici musí zjednodušeně nálepkovat, aby ovlivnili většinu.

Politici pravice – konkrétně třeba Miroslav Kalousek z TOP 09 – šijí do prezidenta Miloše Zemana. Prý v Česku ohrožuje demokracii. Je něco, co byste vy vytkla Zemanovi?

Mám pocit, že trochu podcenil svůj zdravotní stav. Že by ohrožoval demokracii, je podle mě účelové tvrzení. Prostě skončila doba, kdy pravice bude zvýhodňovaná z Hradu i navzdory výsledkům voleb.

Z ODS odcházejí dlouholetí členové a strana se potápí jako legendární Titanic, i co se týče preferencí. Jak byste vývoj kolem této strany popsala?

Nelituji těch, co odešli. Naopak, zdá se mi, že je dost těch, co ještě neodešli. Jen se usmívám, když vidím, jak se tito „velikáni“, co odešli, přitulili do pravého bloku Jany Bobošíkové, když ještě byla naděje, že se do čela postaví Václav Klaus. Ani se nedivím, že to Klause vyděsilo, s kým v zádech by měl objíždět předvolební mítinky.

Když už je řeč o Václavu Klausovi, měl by se podle vás do politiky vrátit?

Pokud se chce přesvědčit, jak ho občané po amnestii opravdu milují, proč ne.

Co by měli podle vašeho mínění politici preferovat? Řešení nezaměstnanosti, ekonomiku, dělat lepší politiku vůči lidem?

Boj s politicko-hospodářským propojením, které registruji na každém kroku. Někdy až žasnu, kde všude ještě lze „přikrádat“ a s jakými protihodnotami se přidělují státní zakázky. A to není jen na těch nejvyšších stupních. Boj s nezaměstnaností nebo dávat do pořádku ekonomické věci je nesmysl. Kdyby se vytvořily podmínky pro podnikavost a podnikání všeho druhu v tom dobrém slova smyslu, tyhle věci se vyřeší. Jakmile se začne regulovat tím, že politik někomu vezme a někoho obere, vzniká ekonomická třífázová rovnice. První fáze – když něco funguje, obrat ho. Druhá fáze - když to pořád funguje, obrat ho ještě víc. Když něco přestane fungovat - dotovat ho.

Existuje na této politické scéně politik, který vás děsí?

Když otevřou pusu, děsí mě skoro všichni. Jedni tím, co chtějí, druzí tím co nechtějí a třetí svou drzostí, neboť chtějí, co nikdy nechtěli. Nemohu si pomoct, ale za výroky typu „Postaráme se o fungující stát“ mi chybí dodatek – a především o sebe.

Naopak, dostal by od vás někdo z politiků za jedna? Který politik zanechal na politické scéně největší stopu?

Ne. Mám za to, že jedinec v politice nic nezmůže. A kdo zanechal nějakou stopu? Václav Klaus svou kuponovou privatizací a amnestií a Miloš Zeman svou opoziční smlouvou, kterou stále tvrdošíjně obhajuje, přitom vytvořila základ vzájemně se kryjícím propojením a spekulacím všeho druhu.

Co „staří politici“, které známe již od revoluce. Změnili se?

Ani ne. Pouze přizpůsobili.

Mají podle vás politici smysl pro humor?

V soukromí ano. Jakmile se zapne mikrofon, tak pouze pro humor, který se týká těch druhých.

Můžete prozradit, která strana je vám sympatická, případně líbí se vám některá z malých stran?

Ne. Dostala jsem nabídku ze dvou malých uskupení. Odmítla jsem. Stačí?

Proč jste odešla z Primy, kde jste byla dramaturgyní pořadu Partie? Je kolem toho mnoho dohadů...

Já jsem byla na Primě? Nevzpomínám si. Ale vážně. Toto období považuji za svou chybu. Člověk by se po pětatřiceti letech na volné noze neměl zaměstnat. Jak mi bylo řečeno, nejsem „zformátovaná“ a tak některé věci nepovažuji za prohřešek. I tak bych chtěla Primě poděkovat za možnost, kterou by mnozí vcelku pohodlně využívali do smrti. Já potřebuji volnost a nejistotu, i když riskuji.

Máte nějaké pocity v souvislosti s vyhazovy Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře a šéfky Nových médií ČT Pavlíny Kvapilové?

K tomu jsem se už právě pro vás začátkem srpna vyjadřovala a dostala jsem vyhubováno, že jako dramaturg jiné televize si to nesmím dovolit. Tímto se svému bývalému zaměstnavateli za svůj názor dodatečně omlouvám. Ale názor mi zůstal. Nic proti výměnám, pokud vedou k lepší kvalitě. O tom však pochybuji. Ten nový v Událostech, komentářích - nevím, jak se jmenuje - se určitě vypracuje. Po volbách. Ale fakt je, že je na něj příjemný pohled. A to je teď v televizích priorita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…