Zděšený advokát: Ministr ODS chce diktaturu. Zavírání lidí kvůli internetu

11.12.2012 8:03

Výroky ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka o nutnosti regulovat internetové diskuse vyvolávají úžas odborníků. Advokát Kolja Kubíček za nimi dokonce vidí příklon brněnského právníka a člena Nečasovy vlády k diktatuře. Se svými názory na internet ovšem Blažek není ve světě sám. Rusko, Čína i některé arabské státy chtějí v jednotlivých zemích internet doslova znárodnit, aby nad ním měly neomezenou moc.

Zděšený advokát: Ministr ODS chce diktaturu. Zavírání lidí kvůli internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Anketa

Jste pro trestání kvůli internetovým diskuzím?

92%
hlasovalo: 4494 lidí

Toto opatření má zřejmě za cíl omezit opozici, zbavit se  nepohodlných internetových stránek a najít lidi, kteří jsou proti režimu a na svých blozích umísťují „nevhodné" názory. Přidá se k nim i Česká republika?

Blažek chce vyšší finanční sankce za lež

Už na Kongresu ODS ohlásil nový ministr spravedlnosti a místopředseda ODS změnu informačního zákona a pravidel pro spory na ochranu osobnosti. Prohlásil, že „bychom se měli vážně zabývat tím, že musíme soudní řízení kvůli ochraně osobnosti zrychlit a hlavně zpeněžit“. „Dneska se v internetových diskusích objevují lži od někoho, kdo se ani nepodepíše. A nemáte absolutně žádnou šanci s tím cokoli dělat,“ postěžoval si Blažek před pár dny v médiích. „Smazat diskuse, to už je pozdě. Mně jde o to, proč o tom soudy nerozhodují rychleji a jestli se nemají dávat vyšší finanční sankce za lež,“ zamýšlí se v rozhovoru.

Osobní problém chce ministr řešit zákonem

Publicista  Karel Hvížďala považuje za komické, že ministr tak nereaguje kvůli obecné situaci, ale kvůli tomu, že Brňáci, odkud Blažek pochází a kde je léta ve vedení místní ODS, na něj útočí. „Problém je, že zevšeobecňuje osobní zkušenosti, dělá z toho obecnou věc,“ upozorňuje Hvížďala. Ale podle něj je regulace internetu a diskusí pod články hlavně věcí peněz.

„Redakce, které na to mají, mohou redigovat diskuse, ale nikdo v České republice nemá peníze, aby si mohl zaplatit člověka, který bude vyhazovat útočné diskusní příspěvky. Tady je problém vůbec udržet redakce v chodu,“ namítá. A srovnává podmínky českých médií se zahraničím. „Když se mluví o Hospodářských novinách jako seriózních novinách, kde je padesát redaktorů, v Německu se vede debata, jestli je možné udržet deník s 300 redaktory a velké noviny ve Spojených státech mají tisíc redaktorů. To jsou obrovské rozdíly. Chtít ještě, aby české noviny držely editory kvůli diskusím pod články, je zcela mimo,“ konstatuje známý publicista. Je proto přesvědčen, že kdyby ministr spravedlnosti za ODS proloboval takový zákon, vedlo by to k tomu, že se internetové diskuse úplně zruší, protože nikdo by na jejich provoz neměl peníze.

Jak v diskusi rozeznáte lež, ptá se publicista

Hvížďala upozornil na další závažný problém, s kterým by se redakce potýkaly. „Velice těžko se definuje hranice, co by bylo zakázané a co ne. Jasně se to dá říci jen u vulgarit. Ale když Pavel Blažek mluví o lži, to se dá těžko rozeznat. Navíc by se to týkalo jen faktu, už ne názorů,“ objasňuje. Blažkův výrok o regulaci diskusí na internetu považuje za „nepromyšlené plácnutí do vody“, které vychází z jeho subjektivních zkušeností s blogovou scénou z Brna, která na něj útočí.

„Kdyby nešlo o aktuální reakci, ale přemýšlel by o problému déle, musel by dojít k podobné úvaze jako já,“ je přesvědčen publicista. A nepřekvapil ho takový názor od právníka? „Pan Blažek už moc právník není a ani nebyl, už je spíš politik. Když se dopouští takových výroků i v právních záležitostech, působí dost komicky,“ dodává.

Blažek varuje před důsledky informační demokracie

Ministr spravedlnosti v rozhovoru také kritizoval tyranii menšiny, když třeba někdo na deset let zbrzdí nějakou stavbu. A vadí mu i nadbytečná informovanost. „Jestli vlády neveřejně rozhodovaly stovky let všude na světě, tak nevěřím, že zveřejněním pomáháme demokracii. Naopak, v něčem ji můžeme brzdit. Levice sní o informační demokracii, kdy budeme zveřejňovat úplně všechno a budeme šťastně žít. To tedy nebudeme. Já neříkám – uzavřeme to, neříkejme nic. Ani náhodou. Jen varuji před nezamýšlenými důsledky,“ prohlásil šéf justice Pavel Blažek. „To je na hranici blábolu, protože v demokracii musí být politika zcela demokratická, transparentní, lidé, kteří si politiky platí ze svých daní, mají na informace právo. Politici jsou povinni jim všechny informace poskytnout,“ prohlásil Hvížďala.

Možná chce Blažek oponenty také zavřít do koncentráků

Nad nápady ministra spravedlnosti kroutí hlavou i známý advokát Kolja Kubíček. „Stěžuje si na diktát menšiny. Ale řešením není pozavírat lidi, kteří budou proti, to udělal Hitler, zavřel je do koncentráků, to by Blažek chtěl asi taky. I kdyby měl takové myšlenky, tak by je neměl pronášet nahlas. Když je pronáší, a přesto je dál ministrem spravedlnosti, tak už je to problém,“ domnívá se advokát.

Diskusi mezi lidmi je možné ponechat, nebo zakázat. Nic mezi tím

„Politici nemohou regulovat diskusi mezi lidmi, mohou ji buď nezakázat, nebo zakázat, jako některé v historii známé režimy. Není jiná volba,“ vysvětluje. Je přesvědčen, že ten, kdo chce diskuse mezi lidmi regulovat, směřuje k jejich zákazu. „Už ministrův projev na Kongresu ODS i  jeho rozhovor v médiích nese jasné stopy příklonu k diktatuře,“ řekl ParlamentnímListům.cz právník.

„Nechci říci, že Pavel Blažek nemá pravdu, že není jednodušší ovládat společnost formou diktatury, přišli na to už Římané, když si zvolili diktátora pro udržení klidu ve společnosti, stejně tak si Němci zvolili Hitlera, když považovali politiky za natolik nemorální a bezcenné, že demokracie už není funkční. Také u Blažka pozoruji tendence ke kritice současné demokracie, z které hledá východisko v diktátorském režimu, možná si to ani sám neuvědomuje,“ zamýšlí se nad názory ministra spravedlnosti Kolja Kubíček. Zatím se tím prý zabývá jen v myšlenkách, ale kdyby se našel nějaký diktátor, tak by ho Blažek určitě podporoval. „Tak to čiší na nezaujatého čtenáře z jeho výroků,“ konstatuje právník. „Takové hlasy jsme dříve slýchali jen v hospodě, dnes je říká veřejně ministr spravedlnosti,“ poukazuje na změnu.  „Vždy je pohodlnější něco zakázat než přesvědčovat a získat pro svůj názor většinu.“

Advokát se obává, že když se nacházíme v situaci, kdy se současná demokracie opotřebovala, tak to dřív nebo později skončí katastrofou. „Dnes taková situace přichází. Viditelně ústy ministra spravedlnosti, což je extra zajímavé,“ konstatuje Kolja Kubíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …