Karel Hvížďala: Proč je drahá ropa?

09.12.2012 20:02

To je otázka, o které se léta spekuluje a vysoká cena se svádí na Opec, tedy organizaci většinou arabských zemí, které vyvážejí ropu. Tato organizace sdružuje dvanáct vývozců: Založily ji státy jako je Irák, Írán, Kuvajt, Saudská Arábie a Venezuela. Opec je tedy kartel, který určuje od roku 1960 objem exportované ropy pomocí tzv. těžebních kvót.

Karel Hvížďala: Proč je drahá ropa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Americký ekonom, profesor Lutz Kilian z univerzity v Michiganu, který studuje energetické trhy a tvorbu ceny ropy na světových trzích léta nejen na univerzitě, ale pracoval jako expert i v různých bankách, přišel s jinou tezí a tvrdí, že za systematickým zdražováním ropy v letech 2003 až 2008, kdy se z ceny něco přes třicet dolarů za barel vyšplhala cena na sto dolarů, je pouze enormě zvýšená poptávka, kterou způsobila hlavně Čína a její hospodářský růst. Samotné země, které ropu těží a spekulanté, podle profesora Kiliana, v tom sehráli nepatrnou roli. Alespoň to řekl před pár dny v rozhovoru pro Spiegel-online.

 Jeho institut pracuje se strukturovanými modely, v kterých se zkoumá vliv nejrůznějších faktorů na tvorbu ceny. Přednost takového modelu je v tom, že se v něm vyjeví zřetelně příčinné souvislosti. A když se tyto modely porovnají se starými statistickými daty, které ukazují vývoj hospodářského růstu a zásob ropy ve skladištích, je možné vyčíslit vliv jednotlivých strukturálních faktorů na tvorbu ceny.

 Kritici samozřejmě namítají, že v současné době, kdy na celém světě hospodářství stagnuje či dokonce slábne, by měla tudíž podle této teorie cena ropy klesnout a jak léto ukázalo, stal se opak: V půli roku 2012 stoupla cena ropy skoro o třetinu. Na to pan Kilian odpovídá tak, že v období od začátku letošního roku do května spekulanté skutečně navýšili cenu ropy, ale pouze o deset dolarů za barel. Za větší zvýšení ale pravděpodobně může napětí na Blízkém Východě a samy spekulace by nikdy nedokázaly zvýšit cenu za barel na víc než 100 dolarů. Co za tím je ale je schopen posoudit až později, až budou k dispozici přesná čísla, tvrdí pan Kilian. Ale lze se celkem spolehlivě domnívat, že za posledním zvýšení ceny ropy je napjatá situace v Íránu, který pracuje na atomovém programu. To může logicky vzbuzovat strach různých odběratelů jejich nafty, že by se mohl v blízké budoucnosti snížit kvůli možné válce vývoz ropy z této země. To se stalo již v době ropné krize v roce 1979. Tehdy navýšení ceny způsobil strach z Íránské revoluce a odběratelé si začali vytvářet větší zásoby, což využili spekulanté.

 Jedno se zdá ale být nám laikům zřejmé: země, které jsou členy Opec, jako například Saudská Arábie, těží mnohem víc ropy než zbytek světa, a proto se zdá být logické, že taková země musí mít velký vliv na tvorbu ceny. S tím ovšem americký ekonom Kilian nesouhlasí a tvrdí, že moc Opecu je mýtus a vždycky tomu tak podle něj bylo. Nejlepší důkaz jejich bezmoci podle profesora Kiliana představuje rok 1998, kdy Opec nedokázal zabránit tomu, aby cena barelu klesla na devět dolarů. A podobně podle pana Kiliana nemůže Opec šroubovat ceny ropy do nekonečna nahoru, protože lidstvo je schopné těžit ropu ze stále větších hloubek na nových místech a zároveň jsme se naučili s ropou více šetřit a nacházíme nové zdroje jiných energií.

 Zajímavé je, že jsem nikde na internetu nenašel s názorem pana Kiliana nějakou hlubší polemiku. Vývoj ceny ropy jeho teorii spíše potvrzuje: Nejnižší cena byla v letech 1976 až 1978, 1986, 1998 a nejvyšší cena je v posledních letech. V současnosti se obchoduje barel za 111, 71 dolaru.

Psáno pro ČRo 6

reklama

autor: Karel Hvížďala

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …