Karel Hvížďala: Blair varuje Brity před vystoupením z Evropské unie

01.12.2012 14:50

To není ale nic překvapivého, protože bývalý premiér Tony Blair již když odcházel z premiérské funkce, se pokoušel kandidovat na místo prvního prezidenta Evropské unie.

Karel Hvížďala: Blair varuje Brity před vystoupením z Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

To je také důvod, proč některá média v Německu, jako například prestižní týdeník Die Zeit, připomínají, že jeho současná podpora Evropské unie nemá na zřeteli jen zájmy Anglie, ale že mu jde i o způsob sebeprezentace, protože tento devětapadesátiletý politik se bude jistě brzy v Bruselu snažit ucházet o nějaký vysoký post.

Podle Blaira každý způsob vzdálení se Velké Británie od "jídelního stolu" evropského společenství by mělo pro zemi katastrofální hospodářské důsledky a váha Anglie na světovém jevišti by utrpěla, citoval tohoto politika prestižní anglický list The Guardian. Podle Blaira je členství v Evropské unii kvůli stoupající konkurenci na globálních trzích v současné době mnohem důležitější, než kdykoliv v minulosti.

Projev s těmito myšlenkami pronesl Tony Blair minulou středu v evropském hospodářském spolku Business for New Europe a pozornost mu věnovaly převážně v Německu, které je dnes s Francií hlavním tahounem Evropské unie. Podle tohoto spolku, jak stojí na jeho webových stránkách, což se v novinách připomíná, by se velká Británie měla stát zase otevřeným centrem konkurenceschopné Evropy.

Opak si však ve velké Británii myslí toriové, tedy konzervativci, kteří v minulých dnech, kdy se debatovalo ve Velké Británii o rozpočtu, začali zpochybňovat její členství v Evropské unii. To je zřejmě hlavní důvod, proč Tony Blair vystoupil se svým projevem a proč se o něj tak vehementně zajímá i Německo. The Guardian napsal, že Blairovi jde zřejmě o to tento vznikající nebezpečný trend zastavit, než bude pozdě. Blair poukazuje na vzrůstající hospodářský růst Číny, Indie, Brazílie a Ruska a bez Evropské unie by podle něj neměla v takové konkurenci Velká Británie šanci obstát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…