Zeman je pitomec, odporný hnus, chrlil člen ČSSD v zahraničním deníku. Za sprostý text teď přišel velký výprask z domova

16.09.2016 19:50

„Tak na takovéto výroky lze těžko reagovat slušnými slovy.“ „Zeman není bůh a superguru, ale ani démon a malý Hitler!“ „U pana Patočky se potvrzuje rčení, že komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí!“ Tak toto si vykoledoval levicový aktivista Jakub Patočka, jenž v britském deníku The Guardian rázně vyjel vůči Miloši Zemanovi. Označil jej totiž za „pitomce a odporného člověka“. Také řekl, že Nigel Farage je v porovnání s ním vlastně milý chlapík.

Zeman je pitomec, odporný hnus, chrlil člen ČSSD v zahraničním deníku. Za sprostý text teď přišel velký výprask z domova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Levicový aktivista Jakub Patočka v britském deníku The Guardian rázně účtuje s prezidentem Milošem Zemanem. Tvrdí například, že Nigel Farage je v porovnání s českým prezidentem vlastně milý chlapík a Zemana dále označuje za „pitomce a odporného člověka“.

Aby Patočka britského čtenáře přesvědčil o „děsuplnosti Zemanovy osobnosti“, poukazuje na několik konkrétních situací, ve kterých z jeho pohledu český prezident absolutně selhal. „Na Mezinárodní den studentstva se na veřejnosti objevil po boku představitelů krajně pravicové strany. K ekologickému hnutí Přátelé Země zase poznamenal, že by se s nimi mělo zacházet jako ve středověku. Tedy vypálit je, pomočit a posypat je solí,“ žaluje Patočka.

„Jak si, proboha, mohl český národ po 25 letech své svobody, kdy veřejnému prostoru dominoval populární Václav Havel, zvolit takového pitomce? Zeman však v regionu střední a východní Evropy není rozhodně jediným politikem svého druhu. Představuje poněkud vulgárnější verzi populistů, jako je Jarosław Kaczyński v Polsku, Viktor Orbán v Maďarsku nebo Robert Fico na Slovensku,“ uvádí dále aktivista a myslí si, že je Zeman svým autoritářským stylem a nenávistí vůči menšinám a uprchlíkům důkazem, že se postkomunistickým zemím nepodařilo vybudovat přijatelnou formu demokracie a ve většině z nich tak hrozí návrat autoritářské formy vlády.

„Náš region má nakročeno k tomu, aby se stal opět místem, kde vládne chaos způsobený nárůstem nacionalismu a geopolitických bojů,“ naříká Patočka.

Tím vším reagoval na rozhovor, který v minulých dnech poskytl Miloš Zeman pro zmiňovaný deník Guardian, ve kterém prezident zmínil mimo jiné problémy Evropské unie a kde radikalizaci muslimů přirovnal k situaci v Německu před nástupem nacismu.

Více o Patočkově textu ZDE

Anketa

Vadí vám, že Zeman přijme ještě před rakouskými volbami Norberta Hofera?

3%
97%
hlasovalo: 10530 lidí

ParlamentníListy.cz se otázaly některých českých levicových, ale i pravicových politiků na to, co si o Patočkově nenávisti vůči Zemanovi myslí a zda je oprávněná.

Senátor a předseda SPO Jan Veleba je silně zabarveným Patočkovým slovníkem velmi pobouřen a dokonce hovoří v souvislosti s jeho jménem o totalitě.

„Tak na takovéto výroky je těžké reagovat slušnými slovy. Dám ale jeden příklad. Když prezident Miloš Zeman asi před rokem řekl, že je třeba vytvořit evropskou armádu a chránit hranice, tak byl terčem posměšků a kritiky. A ejhle, dnes náš milý premiér to řekl sám a Merkelová k tomu dokonce pravila, že situace je vážná a míní, že je třeba chránit hranice EU! Na příkladu tohoto Patočky a dalších kavárníků je vidět, že náš národ zkrátka není na přímé volby zralý. Jinými slovy, plná ústa demokracie, ale jenom do té chvíle, dokud ona vyhovuje mému názoru. Neznám pana Patočku, ale má v hlavě silné pozůstatky totality,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Veleba.

Dolejš: Zeman není superguru. ale ani démon a malý Hitler

Místopředseda a poslanec KSČM Jiří Dolejš by především nechtěl, aby Češi podléhali manipulacím usilujícím o černobíle rozdělený svět na zemanovce a antizemanovce.

„Prezident Zeman je člověk, který vyvolává u některých lidí silné emoce. Hysterický obdiv i zavilou nenávist. Ty emoce ovšem mnohdy zatěžují věcnou debatu. Nepodléhejme trikům a manipulacím usilujícím dělit černobíle svět na zemanovce a antizemanovce. Nejenže to hloupě štěpí společnost, ale nepomáhá to nijak v řešení cest jak dál. Zeman není bůh a superguru, ale ani démon a malý Hitler. Mnozí ho volili jen jako menší zlo, protože jeho protikandidát byl pro ně absolutně nevolitelný,“ zmínil Dolejš s poukazem na to, že ale rozhodně tím nemyslí, že bychom se měli vyvarovat jakékoliv kritiky ve vztahu k hlavě státu.

„Určitě nekritizujme kritiku. Jde o to jakou. A za hlavní nemám slovník, ale klíčové myšlenky. Pokud jsou tu obavy z nástupu autoritářských vůdců na východě EU, tak paušalizace je něco, co také nepomáhá. Přirovnávat Zemana k jiným lídrům zemí V4 je ale dost zavádějící. Například Kaczynsky je podle mě člověk, který posouvá Polsko k ultrakonzervativní a antiruské pozici. Naopak Fico je spíše na politické levici, proevropsky orientovaný, byť pracuje s populistickými tématy. Nic takového jako visegrádská jednotná unie uvnitř EU není, přitom jsou témata, kde lze hledat potřebnou zájmovou koalici,“ uvedl Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

Zdůraznil, že je všeobecně známé, že Zeman rád provokuje vulgarismy, které zrovna nezvyšují vážnost prezidentského úřadu.

„Také mi vadilo, když se 17. listopadu postavil vedle člověka s tak agresivně šovinistickými názory, jako je Martin Konvička. Mluvit o politické konkurenci slovy ‚počůrat a posolit‘ nelze brát jako přínos politické kultuře. Nepochybně je ale dobře, že již neexistuje něco jako ‚zločin urážky majestátu‘. Ovšem označit emotivně hlavu státu jako že je ‚distasteful man‘ je v komunikaci možná už nadbytečné.“

Sporné jsou dle Dolejše u Zemana také někdy silně populisticky zabarvená témata, jimiž se zaobírá na svých cestách za voliči – jde kupříkladu o sociálně vyloučené lokality, útoky na domácí i cizí etnické minority či lidská práva běženců.

„Ovšem rovnice, že islám rovná se nacismus je skutečně absurdní a přinejmenším vrcholně nediplomatická. Nebo bych připomněl jeho často silně jestřábí pojetí bezpečnostních otázek...,“ připomněl Dolejš samu podstatu Zemanova nedávného rozhovoru pro britský server The Guardian.

„Závěr, že se tu dříve levicový předák Zeman stal bigotním autoritářem, je ale přinejmenším předčasný. Ano, jako by se slovně někdy dostával do zákrytu s některými lidmi z krajní pravice, ale také jde o jeho možná poněkud cynickou taktiku vyfouknout těmto silám hlasy zejména ve vztahu k prezidentským volbám. Krajnosti jako je Wilders, Le Penová, Farage zůstávají krajnostmí a politické subjekty s podobným slovníkem i orientací v ČR zůstávají naštěstí na okraji a snad ani Zemanova koketerie s nimi je nevyvede ze stínu. Nejde o to nebýt k Zemanovi kritický – sám bych některé výhrady také měl, i když jsem ho v roce 2013 v prezidentské volbě volil. Ale je dobré lépe rozlišovat. Přinejmenším je Zeman čitelný a v řadě otázek zvedal varovný prst a podtrhoval české národní zájmy právem,“ dodal Dolejš s varováním, že někdy je lepší debatu k podobným tématům navracet do věcné polohy, aby se snižovalo nebezpečí, že lidé budou hnáni k nahnědlým „hypnotizérům davů“. Ať již jde o snížení rizik nezvládnuté migrace či o budoucnost evropské integrace.

Komu není shůry dáno...

Vyjádřil se i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

„Na pana prezidenta Miloše Zemana a jeho výroky mohu mít různé názory. V mnohém s ním souhlasím, ale jsou věci, kde máme zcela odlišné názory. Je to však prezident republiky a tak se k němu také chovám. U pana Patočky se potvrzuje rčení, že komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Chudost myšlenek nahrazuje vulgaritou a verbální agresivitou. Za cíle svých komentářů si záměrně vybírá lidi veřejně činné a známé, protože očekává reakci, na kterou znovu zaútočí v ještě větší vulgaritě a ubohosti,“ řekl Ondráček.

Zajímavé je, že ani pravicoví poslanci se slovy Jakuba Patočky nijak výrazně nesouzní. Třeba místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová Patočkova slova dokonce odmítá.

„Slova jako pan Patočka bych nepoužila. To, že prezident Zeman využívá migrační krizi v Evropě k šíření strachu v zemi, kde nejsou téměř žádný migranti, je ale pravdou,“ zmínila pro ParlamentníListy.cz Langšádlová.

Patočkovo vyjádření o tom, že Zeman v regionu střední a východní Evropy není rozhodně jediným politikem svého druhu, ale představuje poněkud vulgárnější verzi populistů, jako je Jarosław Kaczyński v Polsku, Viktor Orbán v Maďarsku nebo Robert Fico na Slovensku, však Langšádlová nijak nerozporuje.

„Já nemám obavy pouze z vývoje ve zmíněných zemích. Velmi nebezpečnou infekcí jsou totiž napadeny i země západní. V Nizozemí pravděpodobně vyhraje pravicový extremista Wilders, Francie má svou Le Penovou, Rakousko Hofera (Svobodní) a tak bychom mohli pokračovat. Demokratický vývoj v mnoha evropských zemích je ohrožen,“ varuje politička TOP 09.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Já na pana Patočku reagovat nechci,“ sdělil europoslanec za TOP 09 Stanislav Polčák, když se mu ParlamentníListy.cz dovolaly do Bruselu.

Měla by existovat nějaká úcta k této funkci

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát ale již byl sdílnější. A uvedl:

„Co se týká věcného obsahu, tak sdílím obdobné názory, ale nicméně ta forma, jakou je útočeno na českého prezidenta, tak tu rozhodně nesdílím. Přece jenom je to prezident, kterého si zvolila polovina z těch, co přišli k prezidentské volbě a i když já jsem ten poslední, který by dělal nějakého pozitivního advokáta panu prezidentovi, tak by měla existovat nějaká úcta k této funkci. Na druhou stranu jsem nešťastný z toho, že máme prezidenta, jakého máme.“

Laudát navíc míní, že nejen Miloš Zeman, ale i vicepremiér Andrej Babiš „jsou nejhorším výtvorem politické kultury“, což znamená, že vydělávají na tom, když „zastrašují společnost a dělají politiku strachu“. Tím ale zároveň sklízejí body a lidé pak hledají silného vůdce, k němuž se upírají. Šéf topkařských poslanců je ale na druhou stranu poněkud vyveden z míry tím, co řekl Zeman pro The Guardian, kde radikalizaci muslimů přirovnal k situaci v Německu před nástupem nacismu.

„Co se týče jeho názorů na radikalizaci muslimů, ta je ale realitou. Je to o to horší, že se jedná o radikalizaci pod pláštíkem náboženství, takže tady v tom jsem se Zemanem zajedno. Ovšem srovnávat radikalizaci muslimů s radikalizací a s fanatismem někdejší německé společnosti při nástupu Hitlera velmi pokulhává. Spíš bych se ohlédl do 13. až 15. století. Tehdy se také pod rouškou víry podřezávala hrdla a kradl majetek. Ale závěrem: Zeman není hloupý. Jeho strategie je účinná směrem k voličům, ale velmi nebezpečná pro naši budoucnost. Osobně jsem nejen produktem, ale velkým obdivovatelem evropské civilizace a kultury. Myslím, že pokud k nám kdokoli přichází z hodnotově jiného světa, musí respektovat naše zvyky a hodnoty bezezbytku, plnit, nebo ať sem nechodí. Pokud toto nebude respektováno, máme právo se bránit," dodal Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …