Zeman podpořil české turné Alexandrovců. Sobotka odmítl

19.08.2014 15:12

EXKLUZIVNĚ Na podzim roku 2015 se bude u příležitosti výročí osvobození od nacismu konat v Česku a Slovensku velké turné ruského sboru Alexandrovci. Celé turné v České republice na žádost pořadatelů oficiálně zaštítí prezident republiky Miloš Zeman. O záštitu byl požádán i premiér Bohuslav Sobotka, který to však údajně kvůli současné situaci okolo Ukrajiny a Ruska odmítl.

Zeman podpořil české turné Alexandrovců. Sobotka odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

U příležitosti kulatého 70. výročí osvobození naší země od nacismu je v plánu velké turné Souboru písní a tanců A. A. Alexandrova. Podle pořadatelů jde navíc o poslední výročí, u kterého z objektivních důvodů bude možné pozvat dosud žijící veterány druhé světové války. Turné je plánováno na říjen 2015.

Pořadatelé míní, že důstojnost celého turné by se nepochybně výrazným způsobem zvýšila v případě, že by svoji záštitu nad akcí poskytli dva nejvyšší představitelé České republiky, prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Podle dopisu ze sekretariátu prezidenta republiky, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se prezident Zeman rozhodl záštitu udělit a pořadatelům k tomu hradní kancelář zaslala potřebný certifikát.

Potvrdil to tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Potvrzuji, že pan prezident udělil záštitu turné souboru Alexandrovci u příležitosti 70. výročí osvobození a ukončení druhé světové války, které se koná ve dnech 10. – 19. října 2015. Pan prezident tuto záštitu udělil 15. srpna tohoto roku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí a šéf tiskového odboru Hradu Jiří Ovčáček.

U premiéra Sobotky už ale zřejmě pořadatelé neuspěli. Podle neoficiálních informací redakce ParlamentníchListů.cz se premiér rozhodl záštitu turné Alexandrovců neudělit. Mělo se tak prý stát na základě doporučení Ministerstva zahraničních věcí, že v současné situaci v souvislosti s Ukrajinou a Ruskem to není vhodné.

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala v odpoledních hodinách o vyjádření tiskového mluvčího vlády Martina Ayrera. Do okamžiku vydání článku se mluvčí vládního kabinetu zatím nevyjádřil. Den po vydání tohoto článku dorazila reakce Vanesy Šandové z tiskového oddělení Úřadu vlády. "O udělení či neudělení záštity rozhodne premiér až po návratu do úřadu příští týden," sdělila Šandová.

Advokátka Miroslava Hustáková, která na základě žádosti manažera Alexandrovců pro střední Evropu úspěšně žádala o udělení záštity prezidenta republiky, pro server ParlamentníListy.cz poděkovala senátorce Martě Bayerové za pomoc při kontaktu s prezidentskou kanceláří.

„Chtěla bych poděkovat senátorce Martě Bayerové za osobní angažovanost pro zajištění záštity, kdy osobně za tímto účelem navštívila prezidenta republiky,“ konstatovala pro redakci ParlamentníchListů.cz doktorka Miroslava Hustáková.

Potvrzení záštity prezidenta republiky a žádost o udělení záštity od premiéra:

Koncerty sboru Alexandrovci se naposledy počátkem března staly terčem kritiky některých protirusky naladěných komentátorů. Například publicista Jan Urban, který dlouhodobě vystupuje jako kritik Ruska i prezidenta Vladimira Putina tehdy napsal, že bychom měli vystoupení Alexandrovců na území Česka zakázat. Turné tohoto legendárního sboru jsou přitom na svých koncertech po českých zemích hojně navštěvována a naše vlast patří k tradičním zastávkám tohoto známého ruského uskupení.

„Pro začátek by Česká republika mohla na svém území zakázat činnost kozáckých a podobných spolků, podporujících agresi, stejně jako znemožnit činnost bezpečnostních agentur s ruskými vlastníky. Mohla by z bezpečnostních důvodů ostentativně vyřadit ruské firmy ze soutěží o veřejné zakázky - ano, i o případnou dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Mohla by omezit počet ruských diplomatů na svém území, či omezit vystoupení vojenských pop ansámblů, jako jsou Alexandrovci – a vyzvat k podobným symbolickým krokům i partnery v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ napsal Urban a sklidil za to kritiku opačně naladěných osobností i některých politiků, kteří s Ruskem naopak sympatizují.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …