Zemanova čínská mise pokračuje. V Šanghaji se setkal s tímto mužem, který získá v Česku velký vliv

05.09.2015 11:51

Konkrétnější kontury dalšího vzestupu česko-čínských vztahů se začaly rýsovat po přesunu prezidenta Miloše Zemana z Pekingu do Šanghaje. V čínské metropoli hlava státu absolvovala úspěšné jednání s prezidentem Číny, mise v Šanghaji se nese v duchu dalších ekonomických dohod a podpisu smluv. Především jde o expanzi čínské firmy CEFC do Česka.

Zemanova čínská mise pokračuje. V Šanghaji se setkal s tímto mužem, který získá v Česku velký vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s čínským podnikatelem Chan Chautem

Čínská mise prezidenta Miloše Zemana pokračuje. Po skončení velkolepých oslav 70. výročí vítězství čínského lidu nad japonskou agresí a ve světové antifašistické válce (jak to sami Číňané označují) a setkáních s prezidenty Ruska a Číny, se český prezident z Pekingu v pátek přesunul do Šanghaje.

Prezidentu Čínské lidové republiky Zeman řekl, že mu veze pouze samé dobré zprávy. Mezi ně počítal například otevření pobočky Bank of China v České republice, blížící se zahájení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem a další konkrétní investiční projekty, které se buď chystají, anebo dojde už jen k jejich smluvnímu stvrzení.

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, čínský prezident oslovil Miloše Zemana jako „starého přítele“, a přestože měl Si Ťin-pching nabitý program, jednání prezidentů se dle slov samotného Zemana protáhlo na dvojnásobek plánovaného času.

Závěry ze setkání s hlavou „Říše středu“ pak ještě Miloš Zeman shrnul na tiskové konferenci pro svůj novinářský doprovod.

Aktuální Zemanův pobyt v Číně se nese v duchu chvály česko-čínské spolupráce a přátelství, které je navíc stvrzeno konkrétními ekonomickými činy. Ve všech již stvrzených investičních vstupech Číňanů je angažována jedna z největších čínských soukromých firem, CEFC (China Energy Company Limited) vedená prezidentem Chan Chautem.

Již včera v českých médiích proběhlo, že CEFC kupuje fotbalový klub Slavia Praha. Dnes na obědě s vrcholovými čínskými byznysmeny a prezidenta Zemana byly oznámeny další nákupy. Čínský soukromý gigant se postupně stane téměř polovičním vlastníkem aerolinek Travel Service, čímž získá i podíl v ČSA. Dále kupuje 70 procent akcí společnosti Pivovary Lobkowicz a podíl v mediální agentuře Jaromíra Soukupa Médea Group. Za účelem své evropské expanze pak firma nakoupila dva domy v historické části Prahy, v ulici Na Příkopech a na Hradčanském náměstí.

  • Podrobnosti o čínských nákupech v Česku čtěte ZDE

Vedle toho ještě dochází k angažmá čínské společnosti CEFC v českém sportu. Kromě nákupu fotbalové Slavie totiž dle šéfa Fotbalové asociace Miroslava Pelty probíhají jednání o sponzoringu české fotbalové reprezentace.

Češi naopak pomohou Číňanům s kvalitou jejich fotbalu. Protože se podle Pelty současný čínský prezident Si Ťin-pching rozhodl namísto původního golfu upřednostňovat fotbal, v Šanghaji byla otevřena fotbalová škola Pavla Nedvěda. Slavný fotbalista se otevření sám zúčastnil. Čína prý chce ve fotbale za co nejkratší dobu dosáhnout co nejlepších výsledků. „Protože je Pavel Nedvěd nejlepším fotbalistou Evropy, je de facto i nejlepším fotbalistou světa. Takže jsem vám přivezl nejlepšího fotbalistu světa,“ řekl při otevření školy prezident Miloš Zeman.

 Kromě návštěvy některých zajímavých pamětihodností v Šanghaji především Miloš Zeman absolvoval oběd s významnými čínskými byznysmeny za přítomnosti primátora Šanghaje. „Jsem rád, že jsem poprvé, ale doufám, že nikoli naposled v životě v hlavním městě čínské ekonomiky. Před mnoha sty lety jeden čínský císař nechal spálit všechny námořní lodě. Dnes mohutná čínská flotila vyplouvá a každým dnem zesiluje a já jsem velmi rád, že se mohu seznámit nikoli s kapitány, ale s admirály těchto obchodních lodí. Jak dobře víte, EU je nejvýznamnějším obchodním partnerem Číny. Ale každý námořník na rozbouřeném moři potřebuje bezpečný a klidný přístav. Přijel jsem, abych představitelům čínských obchodních a průmyslových kruhů takový bezpečný přístav nabídl,“ řekl při obědě s byznysmeny Zeman.

„Česká republika je dnes zemí s nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii, s nejnižší zadlužeností, s nejnižší mírou chudoby a s třetí nejnižší mírou nezaměstnanosti. Nejsme tedy přístavem, který je třeba budovat, ale který je připraven k připlutí čínských lodí. Tuto metaforu používám přesto, že jsme vnitrozemská země, která žádné moře nemá. Chtěl bych blahopřát společnosti CEFC, která jako první uchopila tuto příležitost a chtěl bych jí poděkovat za první akvizice v České republice. Jsem ale přesvědčen, že se ostatní společnosti postupně připojí,“ dodal prezident Miloš Zeman.

Čínský podnikatel Chan Chauto, prezident CEFC. Foto - Radim Panenka

Nejen během oběda, ale po celou dobu jeho dosavadního šanghajského programu prezidenta v delegaci doprovázel muž, který bude mít díky nynějším obchodům v České republice stále silnější slovo a vliv. Je to Chan Chauto, prezident společnosti CEFC, která všechny dosavadní obchody uskutečnila. Chauta prezident už letos na jaře přijal na Pražském hradě a s tímto byznysmenem, který patří k nejvýznamnějším v Číně, jednal už před tím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…