Zmocněnkyně viděla Rumburk a hlásá: Trestat přísně, ale všechny stejně

26.08.2011 14:24

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva a vrchní ředitelka Sekce pro lidská práva Úřadu vlády Monika Šimůnková pracuje nyní ve dne v noci. Dnes ráno se vrátila z Rumburku, kde doprovázela ministra vnitra a policejního prezidenta na setkání starostů. Probírali rozbouřenou situaci poté, co zde došlo ke krvavému násilí. ParlamentnímListům.cz k tomu Šimůnková řekla, že situace v této oblasti je sice velmi napjatá, ale v noci na dnešek byl ve městě klid. Nyní se prý vynasnaží dát podněty k tomu, aby došlo k úpravám některých zákonů, které se týkají sociálně nepřizpůsobivých lidí.

Zmocněnkyně viděla Rumburk a hlásá: Trestat přísně, ale všechny stejně

Na páteční odpoledne je do ulic Rumburka svolaná demonstrace mladých sociálních demokratů, k níž se chtějí připojit i extremisté. Situace může být o to horší, že se i Romové budou radikalizovat a v případě nutnosti bránit se zbraní v ruce. Policie ale chce tomu zabránit a tak dalších 200 policistů přijede dohlédnout na bezpečnost nejen Rumburka. Akce se totiž mohou konat i ve Varnsdorfu. Radnice v obou městech už přitom dvě ze tří akcí nepovolily.

Policejní prezident Petr Lessy již ve čtvrtek ocenil, že masivním nasazením policejních sil došlo ke zklidnění bezpečnostní situace ve Šluknovském výběžku. Do zóny se totiž rozjela padesátka policistů z pražské pořádkové jednotky. Policisté mají přispět ke zklidnění napětí mezi starousedlíky a nedávno přistěhovanými Romy.


Monika Šimůnková, která vede Sekci pro lidská práva na Úřadu vlády, ParlamentnímListům.cz přiblížila, jak probíhalo jednání v Rumburku, kde byla v rámci delegace na setkání s místními starosty spolu s policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem.

Rychle činy potrestat a měřit všem stejně

„Já jsem se z Rumburku vrátila až ve dvě v noci. Byli jsme tam na setkání se starosty a ostatními několika desítkami místních lidí a místní policie. Měli jsme uzavřené asi tříhodinové jednání, kde jsme hovořili o aktuálních problémech a snažili jsme se hledat možná nejen krátkodobá, ale i dlouhodobá řešení," zmínila.

Samozřejmě, že delegace neseděla jen za jednacím stolem, ale šla se projít i po místech Rumburka, kde žijí právě sociálně slabší občané. "Šli jsme se podívat, jaká tam je aktuální bezpečnostní situace vzhledem k tomu, že tam jsou nasazené policejní jednotky. Na těch místech, kde jindy bývá hluk nepřizpůsobivých občanů, tam byl ale naprostý klid," uvedla redakci.

„Dohodli jsme se v souvislosti s nedávným atakem na tom, že je nutno nerozlišovat, zda jde o romské anebo jiné pachatele. Ale je nutné rychle ty trestné činy potrestat, ovšem s tím měřit všem stejně," zdůraznila. Obyvatelé i starostové dostali navíc od vládních představitelů morální podporu, což je pro ně velmi důležité, aby si uvědomili, že v tom nejsou sami a mají podporu státu.

Pro Šimůnkovou se nejedná o ojedinělé jednání, s několika starosty se setkala i v minulých dnech. „Vyslechla jsem si tehdy jejich pocity, stížnosti a čeho se obávají s posledním vývojem," uvedla.

"Já konkrétně nemám všemoc v tom pomáhat, ale mám pod sebou Agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách, která již od roku 2008 působí ve dvanácti lokalitách. Tam jsou pozitivní výsledky a rádi bychom ty lokality rozšířily. Proto jsem slíbila starostovi Nového Boru, který sice nepatří do Šluknovského výběžku, pomoc této agentury," řekla dále Šimůnková.

Proti slušným Romům se to nesmí obrátit

Co by radila starostům a obyvatelů v této oblasti? „Především, aby si uvědomili, že je nutné neeskalovat napětí, neboť může dojít k eskalaci extremismu. Je totiž hodně důležité najít tu hranici a vyváženost, neboť jakmile to jde do extremismu, tak to jde i proti romské menšině. Tady jsou a žijí ale i Romové, kteří žijí slušně a nesmí se to proti nim obrátit," varovala.

Její odbor prý situaci pouze nemonitoruje. Do budoucna chce být aktivní i na poli legislativním. „Já ovšem nemám pravomoc, jak bych mohla tyto návrhy zákona iniciovat, ale můžu je iniciovat přes poradní orgány vlády, ve kterých jsem členem a kde mohu dávat podněty k novelám zákonů. Ty věci tedy mohou jít přese mne až na vládu. Mohu samozřejmě ovlivňovat i poslance, které znám, že by se měla přijmout legislativní úprava v určitých věcech a tak dále," zmínila k tomu dále pro ParlamentníListy.cz.

Ráda by ale „zatlačila" v těch návrzích, které dostala od samotných starostů. „Na různých setkáních mezi mnou a starosty totiž například zaznělo, aby byl regulován počet lidí v bytě na metr čtvereční, aby nedocházelo k sestěhovávání, kdy se stává i to, že někde na třiceti metrech čtverečních žije i deset lidí. K tomu se uchylují právě především romské rodiny, což starostové nekvitují," zmínila.

Limity prospěšných prací by měly být zrušeny

Další legislativní návrh se týká nezaměstnanosti, což je jeden z důvodů, proč dochází k  sociálnímu napětí. „Obecně prospěšné práce by totiž měly být omezeny na tři měsíce, nejlepší by ale bylo, kdyby byl limit zrušen, či posunut. Další věcí je například zákon o odpadech, což je prováděcí vyhláška, která se týká rozkrádání veřejného majetku," vyjmenovala Šimůnková. 

Možná jste nečetli:


Svěřila se ale s tím, že ani ona, ani starostové nesouhlasí s novelou zákona o zákazu pobytu, což předložila do parlamentu poslankyně za ODS Ivana Řápková. „My s tím zásadně nesouhlasíme, protože bychom se vraceli někam do minulosti. A ani z lidsko-právního hlediska to nepřipouštíme."  

  • SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru
  • SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově

  • Ministr vnitra Jan Kubice podle jejích slov nabídl, že jeho resortní odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality bude na legislativních návrzích aktivně spolupracovat. Na závěr Šimůnková dodala, že chce ujistit obyvatele Šluknovského výběžku, že podobné brutální rasové útoky, ke kterým došlo v Rumburku a Novém Boru, se již nebudou opakovat.  

    Policie monitoruje extremisty

    Policie nyní ve Šluknovském výběžku kromě posílení policejních hlídek sleduje a monitoruje extremistickou scénu.

    „Věřím, že na území České republiky určitě nenastanou události typu Londýna a podobně. V současné době jsou policejní síly v Česku v dostatečném počtu tak, aby tyto náhlé excesy bezpečnostní situace mohly vyřešit," zdůraznil pak k tomu policejní prezident Petr Lessy v ranním rozhovoru pro Radiožurnál..

    Padesátka příslušníků pořádkových jednotek z Prahy v oblasti působí už od úterka a za tu dobu prý policie zaznamenala snížení kriminality. Ze Šluknovského výběžku odejdou, až se situace stabilizuje.


    Související:


    Foto: vlada.cz 


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…